Ένας ακροδεξιός, συνωμοσιολόγος, ψεκασμένος πρωθυπουργός

του Ανδρέα Κοσιάρη
Η κυβέρνηση επιμένει να ενδύεται έναν μανδύα σοβαροφάνειας και να καμώνεται πως βρίσκεται στο αντίθετο στρατόπεδο από τους «συνωμοσιολόγους». Η πραγματικότητα είναι εντελώς αντίθετη — καμία άλλη κυβέρνηση δεν αμφισβήτησε τόσο πολύ επιστημονικά δεδομένα που δεν τη βολεύουν και καμία δεν προώθησε τόσα ψέματα και ψεκασμένες θεωρίες συνωμοσίας από ό,τι η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Τον Νοέμβριο του 2020, ο Άδωνις Γεωργιάδης πανηγύριζε [sic] που η Ελλάδα είχε λιγότερους νεκρούς λόγω COVID-19 από το Βέλγιο. Τα στατιστικά στοιχεία ήταν σωστά, αλλά τα πανηγύρια του ακροδεξιού πολιτικάντη ήταν εντελώς αντιεπιστημονικά. Αγνόησε όλα τα δεδομένα που εξηγούσαν και έδιναν νόημα σε αυτά τα στατιστικά θανάτων, ξεμπερδεύοντας με ένα «είμαστε καλύτερα από το Βέλγιο» και εννοώντας ευθέως πως αυτό οφείλεται σε κάποια μεγαλύτερη ικανότητα της κυβέρνησης στην οποία ανήκε. Η ικανότητα αυτή φάνηκε στην πορεία της πανδημίας, όπου η Ελλάδα ξεπέρασε σε θανάτους το Βέλγιο τον Μάιο του 2022 και προπορεύεται έκτοτε.

Καθ’όλη τη διάρκεια της πανδημίας, όταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν «νικούσε» τον κορονοϊό κάθε μερικούς μήνες, αγνοούσε τις σοβαρές επιστημονικές προτροπές και τα δεδομένα. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έλεγαν οι επιστήμονες δημόσιας υγείας, ενίσχυση της αστυνομίας εφάρμοζε η κυβέρνηση. Περιορισμό του συνωστισμού έλεγαν οι επιστήμονες, απαγόρευση κυκλοφορίας από το απόγευμα και κλείσιμο των πάρκων και των δασών αποφάσιζε η κυβέρνηση. Όταν η επιστήμη έλεγε πως προτεραιότητα στον εμβολιασμό πρέπει να έχουν οι ευπαθείς ομάδες, η κυβέρνηση επέτρεπε στα κομματικά της στελέχη να κλέβουν θέσεις και να εμβολιάζονται πρώτα. Όταν οι επιστήμονες έλεγαν πως το άνοιγμα του τουρισμού φέρνει αύξηση κρουσμάτων, η κυβέρνηση ισχυριζόταν (στο εσωτερικό) πως ευθύνεται η «χαλαρότητα των πολιτών».

Όταν έγινε εμφανές πως οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των ελληνικών νοσοκομείων ήταν λίγες και με ελλιπή στελέχωση και εξοπλισμό, με αποτέλεσμα ασθενείς να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και να πεθαίνουν σωρηδόν (ακόμα και εντός των υποστελεχωμένων ΜΕΘ, βλ. Αγρίνιο), ο πρωθυπουργός έβγαινε την 1η Δεκεμβρίου 2021 στη Βουλή για να πει μια τεράστια σειρά ψεμάτων, μεταξύ των οποίων και πως δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη διασωλήνωση εντός και εκτός ΜΕΘ (όπως και ότι δήθεν δεν γνώριζε τα σχετικά στοιχεία). Έναν χρόνο νωρίτερα, ο υπουργός (Επικρατείας τότε) Γεραπετρίτης έλεγε το αμίμητο «αν είχαμε περισσότερες ΜΕΘ, θα είχαμε περισσότερους θανάτους».

Όταν αποκαλύπτονταν οι παρακολουθήσεις της κυβέρνησης μέσω ΕΥΠ και Predator, ο επικοινωνιακός της μηχανισμός τάιζε τα τρολ και τους κομματικούς δημοσιογράφους με θεωρίες συνωμοσίας περί δήθεν αιτημάτων ξένων μυστικών υπηρεσιών — άλλωστε, ολόκληρη σχεδόν η «δικαιολόγηση» των παρακολουθήσεων που διαπράττει η ΕΥΠ για «λόγους εθνικής ασφαλείας» είναι από μόνη της μια θεωρία συνωμοσίας.

Στο προσφυγικό, η κυβέρνηση προωθεί διαχρονικά θεωρίες συνωμοσίας περί «υβριδικού πολέμου» και «εισβολής», στοιχιζόμενη με την ακροδεξιά. Και στις πυρκαγιές το ξανακάνει, παράλληλα με την επίκληση της κλιματικής κρίσης ως ενός παράγοντα που «είναι ανέφικτο» να αντιμετωπιστεί.

Με αυτά τα δεδομένα, δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει κανέναν η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, ούτε η αμφισβήτηση των επιστημονικών δεδομένων του Εθνικού Αστεροσκοπείου που επιχειρεί η κυβέρνηση με μπροστάρη τον Στέλιο Πέτσα.

Ο πρωθυπουργός επιδόθηκε σε ένα κρεσέντο συνωμοσιολογίας, αμφισβήτησης της επιστήμης και παραπλανητικής χρήσης επιστημονικών δεδομένων, που τον τοποθετεί ολόπλευρα στη συνωμοσιολογική ακροδεξιά — όσο κι αν επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις επιτιθέμενος στον (εύκολο στόχο) Βελόπουλο.

Επικαλέστηκε ξανά την κλιματική αλλαγή ως κάτι που ήρθε ξαφνικά, αγνοώντας πως αυτή δεν είναι δυνατόν να δικαιολογεί την απραξία και τις καμένες εκτάσεις-ρεκόρ των ημερών του. Αναφέρθηκε στην Τενερίφη χωρίς να σκεφτεί τη γεωγραφική της θέση έξω από τα παράλια της δυτικής Σαχάρας, στο Μάουι χωρίς να λάβει υπόψη τη γεωγραφική του θέση και τον τυφώνα που ενίσχυσε την εκεί πυρκαγιά και στον Καναδά χωρίς αντίληψη του μεγέθους της χώρας. Μα πάνω απ’όλα, ίσως, έβαλε με περισσή χυδαιότητα πλάτη στις θεωρίες συνωμοσίας που οπλίζουν το χέρι των φασιστικών ομάδων στον Έβρο, λέγοντας πως «Είναι περίπου βέβαιο ότι η αιτία της φωτιάς στον Έβρο είναι ανθρωπογενής» και πως «μπήκε σε διαδρομές που περνάνε μετανάστες».

Αυτά, παρά το γεγονός πως η Πυροσβεστική, οι επιστήμονες, αλλά ακόμα και η ίδια η ΕΛ.ΑΣ. λένε τα αντίθετα. Η πυρκαγιά στον Έβρο ξεκίνησε από κεραυνό, δεν «μπήκε σε διαδρομές που περνάνε μετανάστες» και οι είσοδοι αυτών των τελευταίων στη χώρα έχουν μειωθεί δραματικά έπειτα από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς στον Έβρο. Ακόμα και η προσπάθεια διαφοροποίησης του Μητσοτάκη από τους φασίστες που κυνηγούν πρόσφυγες και μετανάστες, ήταν ένα κλείσιμο του ματιού προς αυτούς. «Φαινόμενα αυτοδικίας» αποκάλεσε τα πογκρόμ, προσδίδοντάς τους μια χροιά «δικαιοσύνης», και πρόσθεσε πως «δεν θα γίνουν ανεκτά» όταν είναι πλέον αποδεδειγμένο πως αυτά πραγματοποιούνται εν γνώσει και με την ανοχή των αρχών — μόνο όταν βγαίνουν σε βίντεο γίνονται αντικείμενο έρευνας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ακραιφνώς ο πρωθυπουργός της ψέκας — χρησιμοποιεί ακροδεξιά συνωμοσιολογία, αμφισβητεί την επιστήμη όποτε αυτή αποδεικνύει τα εγκλήματά του και χρησιμοποιεί παραπλανητικά επιστημονικούς όρους και δεδομένα κατά πώς τον βολεύει. Ως τέτοιος οφείλει να αντιμετωπίζεται.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ