To βιβλίο Τουρκία: Ανατολικά της ΕΕ, του Άρη Χατζηστεφάνου επανακυκλοφορεί από την Infowar Productions και την ιστοσελίδα info-war.gr. Μπορείτε να το κατεβάσετε σε μορφή pdf, mobi και epub.
Μπορείτε να κατεβάσετε δωρεάν το βιβλίο. Αν όμως, σας άρεσε πολύ ή αν θέλετε να στηρίξετε την προσπάθεια του Info-war.gr, μπορείτε να το κάνετε επιλέγοντας ένα από τα παρακάτω ποσά.
Έχουν περάσει σχεδόν οκτώ χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του βιβλίου Τουρκία: Ανατολικά της ΕΕ. Ήταν μια δημοσιογραφική αφήγηση των συνθηκών που δημιουργούνταν στη γειτονική χώρα καθώς ο Ερντογάν ξεκινούσε τη δική του μάχη απέναντι στο στρατιωτικό κατεστημένο και ενώ η χώρα φιλοδοξούσε ακόμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Έκτοτε ο πρώτος στόχος επιτεύχθηκε ο δεύτερος εγκαταλήφθηκε.
Τι κρατάμε και τι πετάμε λοιπόν από εκείνη την εποχή; Η πορεία εκδημοκρατισμού που πραγματοποιούνταν υπό τις εντολές και της Ευρωπαϊκής Ένωσης φάνηκε να αντιστρέφεται. Το ίδιο όμως συνέβη σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με αποκορύφωμα τα τραπεζικά πραξικοπήματα στην Ελλάδα και την Ιταλία και την επιβολή κυβερνήσεων τεχνοκρατών ή/και ακροδεξιών μορφωμάτων.
Η πρόβλεψη του βιβλίου ότι η τουρκική οικονομία αποτελεί μια φούσκα, η οποία θα μπορούσε είτε να εκραγεί είτε να ξεφουσκώσει, φαινομενικά διαψεύσθηκε από τις εξελίξεις. Ο συγγραφέας όμως επιμένει ακόμη και σήμερα σε αυτή σε πείσμα των νεοφιλελευθερων δοξασιών που θέλουν την Τουρκία του Ερντογάν σαν πρότυπο οικονομικής ανάπτυξης. Ίσως μάλιστα η βίαιη εξέγερση του Ιουνίου του 2013 να αποτελεί ένα προανάκρουσμα της επερχόμενης οικονομικής επιβράδυνσης – με τον ίδιο τρόπο που ο Μάης του ’68 προέβλεψε την οικονομική κρίση της δεκαετίας του ’70 και ο ελληνικός Δεκέμβρης του 2008 την κρίση του σήμερα.
Οι διωκόμενοι σκιτσογράφοι, τα ελεγχόμενα ΜΜΕ, οι στιγματισμένοι τρανσέξουαλ, οι κάτοικοι των παραγκουπόλεων, οι κακοί οδηγοί και οι μαντιλοφορούσες της πράσινης αστικής τάξης παραμένουν πρωταγωνιστές σε αυτή την τόσο συναρπαστική χώρα.
Το βιβλίο επιχείρησε να εξηγήσει τη σύγκρουση των οικονομικών ελίτ που στήριξαν τον Ερντογάν με το στρατιωτικό κατεστημένο και νομίζω ότι προέβλεψε σωστά την επικράτηση του πρώτου. Σε εκείνο τον ταξίδι αναζητήσαμε τους διαδόχους του Τούρκου Καραγκιόζη και αναρωτηθήκαμε αν ο Οζάλ αποτέλεσε την τουρκική εκδοχή του θατσερισμού, αν ο Ερντογάν είναι ο Τόνι Μπλερ της Ανατολίας και γιατί το «βαθύ κράτος» της Τουρκίας κατασκόπευε χαρτορίχτρες και μέλη της Κου Κλουξ Κλαν; Παρακολουθήσαμε τον Ατατούρκ να κηρύσσει τη τζιχάντ και σκεφτήκαμε μήπως το «εξπρές του μεσονυκτίου» έκανε στάσεις και στην Ελλάδα; Σε αυτό το ταξίδι πιστεύουμε ότι δεν άλλαξε σχεδόν τίποτα.
Καλή ανάγνωση…
Άρης Χατζηστεφάνου