ψεύτης Κυριάκος Μητσοτάκης μελέτη κορονοϊός COVID

Κυριάκος Μητσοτάκης: Χυδαίος ψεύτης, τώρα και με σφραγίδα Τσιόδρα

του Ανδρέα Κοσιάρη

Μια έρευνα του Σωτήρη Τσιόδρα και του Θεόδωρου Λύτρα έρχεται να αποδείξει πως, όχι μόνο όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή την 1η Δεκεμβρίου 2021 ήταν ακραιφνώς ψευδή, αλλά και πως ο ίδιος ο πρωθυπουργός γνώριζε σαφώς ότι έλεγε ψέματα χωρίς καμία αιδώ.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στα τέλη Μαΐου 2021, μελέτησε τη θνητότητα διασωληνωμένων ασθενών με CoViD-19 στα ελληνικά νοσοκομεία, από τον Σεπτέμβριο του 2020 μέχρι τον Μάιο του 2021.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματά, της, ελεγμένα πλέον και από peer review, η πιθανότητα θανάτου ανά μέρα νοσηλείας ανεβαίνει κλιμακωτά όσο αυξάνεται η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ακόμα και χωρίς αυτό να φτάνει σε πληρότητα. Ενδεικτικά, η πιθανότητα θανάτου ανεβαίνει +25% για >400, έως +57% για >800 ασθενείς.

Επίσης, διασωλήνωση σε νοσοκομείο εκτός Αττικής συνδέεται με αύξηση 35-40% στη θνητότητα, ενώ η νοσηλεία διασωληνωμένου εκτός ΜΕΘ σχετιζόταν με 87% αυξημένη θνητότητα.

Οι συγγραφείς της μελέτης εκτίμησαν πως βάσει αυτών των τριών παραγόντων αύξησης της θνητότητας, από τους 3988 θανάτους που μελετήθηκαν, 1535 (ήτοι περίπου το 38,5%) θα γλίτωναν εάν οι παράγοντες αυτοί δεν ίσχυαν. Δηλαδή αν όλοι διασωληνώνονταν σε νοσοκομεία της Αττικής, εντός ΜΕΘ και με το σύστημα να μην πιέζεται με περισσότερους από 200 διασωληνωμένους ασθενείς.

Η μελέτη αποτελεί απόδειξη της σκανδαλώδους έλλειψης ενίσχυσης του ΕΣΥ, που καταρρέει με πολύ λιγότερους διασωληνωμένους ασθενείς από την ονομαστική χωρητικότητα των ΜΕΘ του. Αποδεικνύει επίσης την τραγική ανισότητα μεταξύ περιοχών της χώρας, καθώς η «ατυχία» διασωλήνωσης εκτός Αττικής σήμαινε αυτομάτως αυξημένη πιθανότητα θανάτου.

Αποτελεί όμως και απόδειξη των χυδαίων ψεμάτων του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος είχε ενημερωθεί, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης, ήδη από το τέλος της τον περασμένο Μάιο.

Σε μία χώρα που σέβεται τον εαυτό της, η παραίτηση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης θα ήταν στα χείλη κάθε στελέχους της αντιπολίτευσης, στο πρωτοσέλιδο της συντριπτικής πλειοψηφίας των εφημερίδων, πρώτο θέμα στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δελτία ειδήσεων: «Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε (για άλλη μία φορά) ψέματα, λοιδωρόντας τους θανάτους χιλιάδων πολιτών που έγιναν με δική του, προσωπική και πολιτική ευθύνη».

Αλλά η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που σέβεται τον εαυτό της, δεν είναι μια χώρα που σέβεται τους πολίτες της. Και σήμερα στην Ελλάδα είναι απλά μια Τετάρτη, μια μέρα έπειτα από το «ρεκόρ» των 130 θανάτων — αν ισχύουν τα ίδια δεδομένα με το διάστημα Σεπτεμβρίου 2020-Μαΐου 2021 και δεν έχουν χειροτερεύσει (κάτι εξαιρετικά πιθανό), τουλάχιστον 50 εξ αυτών θα μπορούσαν να έχουν σωθεί.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ