κυρανάκης πύλος ναυάγιο ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης πρόσφυγες θάλασσα εθνικισμός

Η ΝΔ απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα για να «δολοφονεί» πρόσφυγες

του Άρη Χατζηστεφάνου

«Η ελληνική πολιτεία δεν είχε υποχρέωση να ασχοληθεί με ένα περιστατικό που αφορά τη Λιβύη και την Ιταλία», δήλωσε ο υποψήφιος βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κυρανάκης, αναφερόμενος στο τραγικό δυστύχημα ανοιχτά της Πύλου. Το πρόβλημα είναι ότι η περιοχή που σημειώθηκε το ναυάγιο ανήκει στην ελληνική ζώνη έρευνας και διάσωσης, ουσιαστικά δηλαδή η δράση σε αυτή τη ζώνη αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της χώρας μας.

Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι πρόκειται για μια ακόμη νοητική αστοχία του συγκεκριμένου πολιτικού — από τις πολλές με τις οποίες μας έχει συνηθίσει. Δυστυχώς, όμως, δεν είναι. Όπως ακριβώς είχε συμβεί και στην περίπτωση της νησίδας του Έβρου, όπου είχαν εγκλωβιστεί μετανάστες, η κεντρική γραμμή της Νέας Δημοκρατίας — και όλου του εθνικιστικού και φασιστικού χώρου που βρίσκεται δεξιότερα στο πολιτικό φάσμα — ήταν ότι δεν πρόκειται για ελληνικό έδαφος αλλά για τουρκικό.

Όπως αποδείχθηκε βέβαια η νησίδα ήταν και ελληνική. Η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη δηλαδή θα επέτρεπε στο τουρκικό κράτος να παρουσιάσει αξιώσεις επί ελληνικού εδάφους επικαλούμενο δηλώσεις κυβερνητικών και κομματικών αξιωματούχων της Ελλάδας.

Οι ζώνες έρευνας και διάσωσης δεν αποτελούν αφηρημένες έννοιες τις οποίες ο καθένας μπορεί να ερμηνεύει όπως θέλει. Τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις πηγάζουν από συγκεκριμένες διεθνείς συμβάσεις όπως η Σύμβαση του Σικάγου του 1944, η Διεθνής Σύμβαση για την Ασφάλεια της Ανθρώπινης ζωής στη Θάλασσα (SOLAS), η Διεθνής Σύμβαση του Αμβούργου για τη Θαλάσσια Έρευνα και Διάσωση (SAR) και φυσικά η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), επάνω στην οποία (υποτίθεται) ότι εδράζονται όλες οι ελληνικές διεκδικήσεις στο Αιγαίο.

Να θυμίσουμε βέβαια ότι το ενδεχόμενο να αποκτήσει η Τουρκία περισσότερα δικαιώματα έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο αποτελούσε πάντα κόκκινο πανί για τους Έλληνες εθνικιστές. Για αυτούς οι συγκεκριμένες ζώνες αποτελούσαν δικαίωμα από το οποίο δεν πηγάζει καμία υποχρέωση. Όπως φαίνεται, αν έτσι μπορούν να πνίξουμε μερικούς ακόμη αβοήθητους ανθρώπους δεν έχουν κανένα πρόβλημα να δώσουν και μερικά στρέμματα γης (ή θάλασσας).

ΑΝΑΝΕΩΣΗ: Ο Κώστας Κυρανάκης απάντησε στο δημοσίευμα με ένα σχόλιο στο twitter χρησιμοποιώντας μια γνωστή προπαγανδιστική τεχνική. Εδώ η απάντησή μας στο σχόλιό του.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ