Την παραλλαγή ενός γνωστού επιχειρήματος που χρησιμοποιείται σε αυταρχικά και φασιστικά καθεστώτα και αποδίδεται από αρκετούς στον Γκέμπελς χρησιμοποίησε ο βουλευτής της ΝΔ Κωσταντίνος Κυρανάκης, στη συζήτηση στη βουλή για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου».
«Αλήθεια τι κάνει ο αστυνομικός δίπλα σας; Σας εμποδίζει να διακινείτε ελεύθερα τις ιδέες σας» δήλωσε ο Κυρανάκης.
Το σχόλιο εδράζεται στη γνωστή φράση «αν δεν έχεις τίποτα να κρύψεις δεν έχει τίποτα να φοβηθείς» (Nothing to hide argument) το οποίο χρησιμοποιείται σχετικά με τη δυνατότητα οργανωμένων συστημάτων, όπως κρατικοί φορείς, να παρακολουθούν την προσωπική ζωή πολιτών.
Ρώτησα τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που μας κατηγορεί για κίνδυνο αστυνομοκρατίας στα Πανεπιστήμια: «Αλήθεια, τι κάνει ο αστυνομικός δίπλα σας; Σας εμποδίζει να διακινείτε ελεύθερα τις ιδέες σας;»
#βουλη #ασυλο pic.twitter.com/j0U2VNJaKq
— kyranakis (@kyranakis) August 8, 2019
Πριν από λίγα χρόνια η χρήση του συγκεκριμένου επιχειρήματος από Βρετανό πολιτικό των Συντηρητικών, είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από αντιπάλους του που τον κατηγόρησαν ότι χρησιμοποιεί φράσεις που αποδίδονται στον επικεφαλής της ναζιστικής προπαγάνδας Τζόζεφ Γκέμπελς.
Σειρά πολιτικών, φιλοσόφων αλλά ακόμη και τεχνικών που ειδικεύονται σε συστήματα πληροφοριών όπως επίσης και η Διεθνής Αμνηστία, έχουν καταρρίψει φυσικά το επιχείρημα υποστηρίζοντας ότι καταπατά το θεμελιώδες δικαίωμα του ανθρώπου στην προστασία προσωπικών δεδομένων.
Η καλύτερη απάντηση όμως στο επιχείρημα έχει δοθεί, κατά τη γνώμη μας, από τον Έντουαρντ Σνόουντεν – τον άνθρωπο που θυσίασε την ελευθερία και την καριέρα του για να φέρει στο φως τις τεχνικές παρακολούθησης που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. «Το να υποστηρίζεις» είπε ο Σνόουντεν «ότι δεν σε ενδιαφέρει το δικαίωμά σου στην προσωπική ζωή γιατί δεν έχεις τίποτα να κρύψεις είναι σαν να λες ότι δεν σε ενδιαφέρει η ελευθερία του λόγου γιατί δεν έχεις τίποτα να πεις»