ξέπλυμα ναζισμός φασισμός νέα δημοκρατία κυριάκος μητσοτάκης

Κυβέρνηση και ΥΠΕΘΑ: Ψέματα για να καλυφθούν παλιά ψέματα

του Ανδρέα Κοσιάρη

Τι μπορεί να κάνει ένα «επιτελικό κράτος» όταν η απάντηση του ενός βραχίονά του ουσιαστικά διαψεύδει όσα έλεγε όλο το υπόλοιπο σώμα; Βάζει τον βραχίονα να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, κάνοντας την κατάσταση ακόμα πιο τραγελαφική.

Έπειτα από τον δικαιολογημένο ντόρο που έκανε η απάντηση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας σε ερώτηση βουλευτών της αντιπολίτευσης, η οποία αποδείκνυε επικαλούμενη χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού πως η περιβόητη «νησίδα του Έβρου» δεν ήταν εξολοκλήρου τουρκική όπως επί μήνες διατεινόταν η κυβέρνηση, αλλά «τέμνεται από την Ε/Τ συνοριακή γραμμή», το ΥΠΕΘΑ αναγκάστηκε να δημοσιεύσει διευκρινιστική ανακοίνωση — η οποία έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Το ΥΠΕΘΑ χαρακτηρίζει την απάντησή του «απόλυτα ταυτόσημη με την απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις 14 Σεπτεμβρίου τ.ε.» (σ.σ: τρέχοντος έτους) και επιμένει στον παράλογο κυβερνητικό ισχυρισμό ότι «οι μετανάστες βρίσκονταν εκτός Ελληνικής Επικρατείας» (η επισήμανση από την ανακοίνωση του υπουργείου).

Ας ξεκινήσουμε από το τελευταίο: όπως είχαμε τονίσει σχολιάζοντας την κοινοβουλευτική απάντηση του ΥΠΕΘΑ, ο ισχυρισμός αυτός είναι εμφανέστατα γελοίος. Από τη στιγμή που το υπουργείο παραδέχεται πως μια ελάχιστης έκτασης νησίδα «τέμνεται από τη συνοριακή γραμμή», δημιουργώντας έτσι «ελληνικό και τουρκικό τμήμα της», είναι πέρα από κάθε λογική να ισχυρίζεται ταυτόχρονα ότι οι πρόσφυγες (και όχι μετανάστες, αγαπητέ συντάκτη της ανακοίνωσης του ΥΠΕΘΑ) δεν έκαναν τα λίγα βήματα που χρειάζονταν για να διασχίσουν τη νοητή αυτή γραμμή.

Δεν είναι απλά πέρα από κάθε λογική, αλλά είναι και αποδείξιμα ψευδές: όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, που παρέχει νομική βοήθεια στους «38 του Έβρου», η παρουσία των προσφύγων στο «ελληνικό τμήμα» της νησίδας είναι καταγεγραμμένη και δημοσιευμένη. Όπως επίσης, είναι καταγεγραμμένο και το γεγονός πως υπήρξαν άνθρωποι «από την όχθη του Έβρου να συστήνονται ως αστυνομικοί, να καταστρέφουν βάρκα σταθμευμένη στην ελληνική όχθη και στη συνέχεια να αποχωρούν». Αυτό, προς πλήρη διάψευση του ισχυρισμού της ΕΛ.ΑΣ. ότι «δεν έβρισκε» την ομάδα των προσφύγων, τους οποίους κάτοικοι της περιοχής είχαν ακούσει, όπως καταγράφεται στο ίδιο ρεπορτάζ του Δημήτρη Αγγελίδη για την ΕφΣυν.

Ας πάμε τώρα στα ψεύδη περί «απόλυτης ταύτισης» της κοινοβουλευτικής απάντησης του ΥΠΕΘΑ με την «απάντηση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στις 14 Σεπτεμβρίου». Είναι περίεργο που ο συντάκτης της διευκρινιστικής ανακοίνωσης του ΥΠΕΘΑ δεν μπαίνει στον κόπο να παραπέμψει με έναν σύνδεσμο στην απάντηση του Προ.Πο. στην οποία αναφέρεται.

Αν κανείς ανατρέξει στο αρχείο ανακοινώσεων και δελτίων τύπου του υπουργείου Προ.Πο. για την 14η Σεπτεμβρίου 2022, δεν θα βρει κάποια τέτοια «απάντηση». Το ίδιο και στο κοινοβουλευτικό αρχείο απαντήσεων του εν λόγω υπουργείου.

  • Θα βρει όμως ένα δελτίο τύπου του υπουργείου από την 20η Σεπτεμβρίου που αποδελτιώνει συνέντευξη του υπουργού Προ.Πο. Τάκη Θεοδωρικάκου στο ραδιόφωνο του Real. Εκεί μιλά «για την περίφημη νησίδα στις αρχές του Αυγούστου (…) έχει αποδειχθεί περίτρανα από επίσημα έγγραφα του Γενικού Επιτελείου Στρατού ότι ανήκει στην Τουρκία». (η επισήμανση δική μας)
  • Θα βρει δελτίου τύπου της 18ης Σεπτεμβρίου, στο οποίο αναπαράγονται δηλώσεις του υπουργού στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN. Εκεί, ο υπουργός ζητά από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγγνώμη διότι «Δεν μπορείς να κατηγορείς την κυβέρνηση (…) όταν πλέον γνωρίζεις ότι αυτή η νησίδα ήταν τουρκική». (η επισήμανση δική μας)
  • Θα βρει δελτίο τύπου της 24ης Αυγούστου, που αναπαράγει δηλώσεις του υπουργού στον ANT1. Εκεί ξανά ο κ. Θεοδωρικάκος λέει «διότι η συγκεκριμένη νησίδα στην οποία η Ελλάδα κατηγορήθηκε ότι δεν επενέβη, οι συντεταγμένες δείχνουν ότι είναι μέσα στην τουρκική επικράτεια». (η επισήμανση δική μας)
  • Θα βρει δελτίο τύπου της 20ης Αυγούστου, με δηλώσεις του υπουργού στον ΣΚΑΪ. Εκεί, αφενός το ψέμα υπάρχει και στον τίτλο: «Η νησίδα είναι σε τουρκικό έδαφος» (η επισήμανση από το πρωτότυπο). Αφετέρου, εντός του κειμένου των δηλώσεων επαναλαμβάνεται αρκετές ακόμα φορές.
  • Θα βρει, τέλος, δελτίο τύπου της 14ης Αυγούστου με «Απάντηση Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στην ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τις έρευνες για τον εντοπισμό μεταναστών σε νησίδα του Έβρου». Είναι πιθανόν αυτή η απάντηση στην οποία αναφέρεται η διευκρινιστική ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ, μπερδεύοντας τον μήνα Αύγουστο με τον μήνα Σεπτέμβριο. Βέβαια, σε αυτή την «απάντηση» δεν γίνεται καμία ευθεία αναφορά στο καθεστώς της νησίδας, παρά μόνο σε «προπαγάνδα» και «αντικυβερνητικό μένος».

Από πού προκύπτει λοιπόν αυτή η «απόλυτη ταύτιση» της επίσημης απάντησης του ΥΠΕΘΑ, που λέει ότι η νησίδα μοιράζεται στα δύο κράτη, με τις επί μήνες δηλώσεις του υπουργού Προ.Πο. (και πολλών άλλων στελεχών της κυβέρνησης), ότι η νησίδα είναι τουρκική;

Θα πρέπει να τονίσουμε ξανά και ξανά ότι το ακριβές ιδιοκτησιακό καθεστώς της νησίδας είναι ουσιαστικά αδιάφορο. Αυτό που έχει σημασία είναι η εμμονή της κυβέρνησης να αγνοεί τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, να επιδεικνύει ένα ιδεολογικό μένος κατά των προσφύγων και των μεταναστών, επαναπροωθώντας ή αγνοώντας τους με κίνδυνο τις ζωές τους, και να λέει συνεχώς ψέματα για να αποφύγει τις ευθύνες της. Φτάνει στο σημείο, μάλιστα, να λέει νέα ψέματα για να καλύψει τα παλιά, δημιουργώντας έναν ουροβόρο ψεμάτων, στον οποίο ούτε η ίδια δεν θυμάται τι έχει πει και πότε.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ