σκάφος πύλος ναυάγιο πύλου πρόσφυγες λιμενικό ευθύνες

Λιμενικό: Και η Washington Post αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του για το ναυάγιο

Νέα δημοσιογραφική έρευνα, αυτή τη φορά από τη Washington Post, αμφισβητεί τους ισχυρισμούς του ελληνικού Λιμενικού για όσα διαδραματίστηκαν προτού το αλιευτικό Αντριάνα ναυαγήσει τα ξημερώματα της Τετάρτης 15 Ιουνίου 2023.

Οι δημοσιογράφοι της WaPo «θέτουν υπό αμφισβήτηση» τέσσερις βασικούς ισχυρισμούς του ελληνικού Λιμενικού και καταλήγουν στο συμπέρασμα πως «το πιο θανατηφόρο ναυάγιο της Μεσογείου εδώ και χρόνια ήταν μια αποτρέψιμη τραγωδία».

Η έρευνα χαρτογράφησε τις κινήσεις του αλιευτικού από το πρωί της Τρίτης 14 Ιουνίου έως και τη στιγμή που ανατράπηκε τα ξημερώματα της επόμενης ημέρας, χρησιμοποιώντας «δορυφορικές εικόνες, χαρτογραφημένα δεδομένα κίνησης πλοίων και ενσωμάτωσε συντεταγμένες από κλήσεις κινδύνου και επίσημες εκθέσεις και καταθέσεις. Για την ανακατασκευή όσων έγιναν, η Post έπειτα συνέκρινε επίσημες καταθέσεις, μαρτυρίες από τα εμπορικά σκάφη και συνεντεύξεις με επιζώντες, ακτιβιστές και ειδικούς της ναυτιλίας».

Χάρη στα δεδομένα και τις μαρτυρίες, η WaPo αμφισβητεί τέσσερις ισχυρισμούς του ελληνικού Λιμενικού, με τους οποίους έχει προσπαθήσει είτε να δικαιολογήσει την απραξία του πριν το ναυάγιο, είτε να αποποιηθεί των ευθυνών για την ανατροπή του αλιευτικού:

  • πως το αλιευτικό «δεν επιθυμούσε βοήθεια»
  • πως το αλιευτικό είχε «σταθερή πορεία και ταχύτητα»
  • πως το αλιευτικό ανατράπηκε από τις κινήσεις των επιβαινόντων και δεν υπήρξε ρυμούλκηση
  • πως το Λιμενικό «έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει»

Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Λιμενικού, η έρευνα της WaPo καταλήγει πως «η ταχύτητα του [αλιευτικού] σκάφους είχε δραματικές διακυμάνσεις — συμβαδίζοντας με τις αναμνήσεις των επιβατών για προβλήματα με τη μηχανή — ενώ έκανε κύκλους γύρω από την πορεία του».

«Βετεράνοι της θαλάσσιας διάσωσης και ειδικοί νομικοί», συνεχίζουν οι δημοσιογράφοι, «είπαν ότι οι Έλληνες αξιωματούχοι εκμεταλλεύτηκαν ενδείξεις πως η βοήθεια δεν ήταν επιθυμητή και απέτυχαν στην υποχρέωσή τους να ξεκινήσουν μία προσπάθεια διάσωσης με όλα τα μέσα τη στιγμή που το επισφαλές σκάφος εντοπίστηκε».

Υπενθυμίζουμε πως άλλη έρευνα, της δημοσιογραφικής ομάδας Reporters United σε συνεργασία με μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, είχε τις προηγούμενες ημέρες αποκαλύψει πως το Λιμενικό παραποίησε τις καταθέσεις επιζώντων αφαιρώντας αναφορές σε ρυμούλκηση και συμπεριλαμβάνοντας απαράλλαχτα ίδιες φράσεις σε κρίσιμα σημεία τους — και πως πίεσε επιζώντες του ναυαγίου ώστε να κατονομάσουν συγκεκριμένους άλλους επιζώντες ως τους διακινητές.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ