Η εφημερίδα New York Times επανέρχεται στο ζήτημα του προσφυγικού και τις παράνομες πρακτικές της Ελλάδας, δημοσιεύοντας την 1η Οκτωβρίου ρεπορτάζ για τους 18 πρόσφυγες που απανθρακώθηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές στον Έβρο.
Το ρεπορτάζ υπογράφει η Ματίνα Στεβή-Γκρίντεφ και φέρει τον τίτλο «Έτρεξαν για μια καλύτερη ζωή, κατευθείαν μέσα σε μια πυρκαγιά» (“They Ran for a Better Life, Straight Into a Wildfire”). Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ συνομίλησε με συγγενείς των 18, Έλληνες αξιωματούχους, εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις, αλλά και τον διακινητή που έβαλε τους 18 στη συγκεκριμένη διαδρομή.
Η δημοσιογράφος ακολουθεί την ιστορία των 18 αιτούντων άσυλο από τη Συρία που απανθρακώθηκαν περίπου στις 21:00 της 21ης Αυγούστου — τουλάχιστον 12 από αυτούς είχαν συλληφθεί λίγες ημέρες νωρίτερα από Έλληνες συνοριοφύλακες και είχαν επαναπροωθηθεί πίσω στην Τουρκία. Ένας εξ αυτών, ο Μπασέλ αλ-Αχμάντ, είναι ο μοναδικός του οποίου το άψυχο σώμα έχει οριστικά ταυτοποιηθεί μέσω δείγματος DNA, καθώς ο αδερφός του, Κουσάι, έχει λάβει άσυλο και ζει στη Νορβηγία — μπόρεσε έτσι, να ταξιδέψει στην Αλεξανδρούπολη για να πραγματοποιηθεί η ταυτοποίηση. Οι συγγενείς των υπόλοιπων βρίσκονται στη Συρία.
Έχοντας εξετάσει ηχητικά μηνύματα, βίντεο, δεδομένα τοποθεσίας και εικόνες που απεστάλησαν στους συγγενείς, το ρεπορτάζ εξιστορεί πώς η ομάδα των 18, αντιμέτωπη με το δίλημμα των πιο ασφαλών διαδρομών από χωριά και δρόμους ή των πιο επικίνδυνων μέσα από τα δάση του Έβρου, επέλεξε να μην διακινδυνεύσει να συναντηθεί με την ελληνική αστυνομία.
Οι 18 βρίσκονταν στις 20 Αυγούστου σε δασική περιοχή κοντά στο χωριό Αβάς του Έβρου, αναμένοντας συνεργάτη του διακινητή να τους παραλάβει με αυτοκίνητο — με τη φωτιά όμως να πλησιάζει, εκείνος δεν φάνηκε ποτέ. Το τελευταίο βίντεο από την ομάδα των 18 στάλθηκε στις 20:12 της 21ης Αυγούστου και δείχνει ένα τμήμα της (μεταξύ του οποίου και ανήλικοι) να προσπαθεί να απομακρυνθεί από στήλες καπνού. «Η φωτιά μας έφτασε! Δεν μπορούμε πλέον να δούμε το φως του ήλιου», λέει στο βίντεο ένας άνδρας σε συγγενή του.
Το ρεπορτάζ των NYT εξιστορεί και την «οδύσσεια» του Κουσάι αλ-Αχμάντ για να μάθει τι συνέβη στον αδερφό, αλλά και την αγωνία των συγγενών άλλων από την ομάδα των 18, που έφτασαν στο σημείο απελπισίας, όπως τονίζεται, να «ελπίζουν ότι τα αγαπημένα τους πρόσωπα θα μπορούσαν να είναι μεταξύ εκείνων που συνελήφθησαν από τους αυτόκλητους “εκδικητές”» του Έβρου.