ναυαγίου Πύλος συγκάλυψη Λιμενικό έρευνα δημοσιογράφοι συνεντεύξεις καταθέσεις επιζώντες

«Πνιγμένοι στα ψέματα»: Έρευνα αποκαλύπτει τη συγκάλυψη του ναυαγίου της Πύλου

Διεθνής δημοσιογραφική έρευνα αποκαλύπτει πως το Λιμενικό παραποίησε επίσημες καταθέσεις των επιζώντων του ναυαγίου της Πύλου προσπαθώντας να αποκρύψει τον ρόλο του στην τραγωδία και πίεσε επιζώντες του ναυαγίου για να κατονομάσουν συγκεκριμένους ανθρώπους ως διακινητές.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία των δημοσιογραφικών ομάδων Reporters United και Lighthouse Reports με τα μέσα Der Spiegel, Monitor, SIRAJ, El País και The Times. Οι δημοσιογράφοι πραγματοποίησαν συνεντεύξεις με 17 άτομα, συγκεντρώνοντας τον μεγαλύτερο μέχρι τώρα αριθμό συνεντεύξεων με επιζώντες του ναυαγίου της Πύλου, ούτως ώστε να μπορέσουν να συγκρίνουν τις μαρτυρίες τους και απέκτησαν πρόσβαση σε δικαστικά έγγραφα που περιέχουν δύο σειρές καταθέσεων από τους ίδιους εννέα επιζώντες, στο Λιμενικό και στις ανακριτικές αρχές αντίστοιχα.

Στις καταθέσεις που πήρε το Λιμενικό, μόλις μερικές ώρες έπειτα από την τραγωδία, περιέχονται απαράλλαχτα ίδιες φράσεις σε κρίσιμα σημεία, ενώ ένας από τους μεταφραστές ήταν στέλεχος του Λιμενικού.

Καμία από αυτές τις καταθέσεις των εννέα επιζώντων δεν επιρρίπτει ευθύνες στο Λιμενικό — όμως στις αντίστοιχες καταθέσεις των ίδιων ανθρώπων στις ανακριτικές αρχές, οι έξι αναφέρουν πως το ελληνικό Λιμενικό ρυμούλκησε το αλιευτικό λίγο πριν την ανατροπή του.

Οι δημοσιογράφοι μίλησαν με δύο από τους εννέα επιζώντες που έδωσαν κατάθεση και αμφότεροι δήλωσαν πως το Λιμενικό παρέλειψε να συμπεριλάβει τα σημεία των καταθέσεων τους όπου μιλούσαν για τη ρυμούλκηση. Ο ένας, μάλιστα, δήλωσε πως πιέστηκε από το Λιμενικό για να υποδείξει συγκεκριμένους ανθρώπους ως τους διακινητές.

Εκ των 17 συνεντεύξεων με επιζώντες, οι 16 ανέφεραν πως το Λιμενικό ρυμουλκούσε το αλιευτικό όταν το τελευταίο ανετράπη. Τέσσερις επιζώντες ανέφεραν πως η κατεύθυνση ήταν προς τα ιταλικά ύδατα και τέσσερις πως το Λιμενικό αύξησε τον αριθμό των θανάτων κάνοντας κύκλους γύρω από το βυθιζόμενο αλιευτικό.

Τέλος, οι δημοσιογράφοι μίλησαν και με πηγές εντός της Frontex, σύμφωνα με τις οποίες εσωτερική έκθεση της ευρωπαϊκής συνοριακής υπηρεσίας με μαρτυρίες επιζώντων περιέχει καταθέσεις που επιρρίπτουν τις ευθύνες στο ελληνικό Λιμενικό.

Διαβάστε τα ρεπορτάζ του Reporters United (στα ελληνικά εδώ) και του Lighthouse Reports (στα αγγλικά εδώ).

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ