Του Ανδρέα Κοσιάρη
Σχέδια απαγωγής και δολοφονίας του Τζούλιαν Ασάνζ, τον καιρό που αυτός βρισκόταν αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, εξέταζε η CIA και ο τότε διευθυντής της Μάικ Πομπέο, σύμφωνα με έρευνα του Yahoo News που δημοσιεύτηκε την Κυριακή.
Ο Πομπέο είχε «βαφτίσει» το 2017 τον ιστότοπο Wikileaks ως «μη κρατική εχθρική υπηρεσία πληροφοριών», κάνοντας έτσι τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες του Wikileaks «νόμιμους» στόχους για τις «επιθετικές κινήσεις αντικατασκοπίας» της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών. Ο χαρακτηρισμός αυτός προέκυψε έπειτα από τη δημοσίευση των διαρροών «Vault 7» από το Wikileaks, στις οποίες εκθέτονταν λεπτομερώς δραστηριότητες της CIA.
Σύμφωνα με περισσότερες από 30 πηγές, πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ, που επικαλείται η έρευνα του Yahoo News, έπειτα από αυτόν τον χαρακτηρισμό ο Πομπέο ζήτησε και έλαβε σχέδια για ενδεχόμενη απαγωγή ή και δολοφονία του Τζούλιαν Ασάνζ. Στον σχεδιασμό φέρεται να ενεπλάκη και προσωπικά ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ζητώντας «επιλογές» από τους επικεφαλής της CIA. Οι τελευταίοι φέρονται, σύμφωνα με μία πηγή, να ζήτησαν και να έλαβαν από αναλυτές της υπηρεσίας προσχέδια τέτοιων δραστηριοτήτων και να συζήτησαν «το κατά πόσο η δολοφονία του Ασάνζ ήταν δυνατή και κατά πόσο ήταν νόμιμη».
Τα σχέδια επικεντρώνονταν κυρίως στο σενάριο απαγωγής του Ασάνζ, εάν αυτός επιχειρούσε να διαφύγει από την πρεσβεία του Ισημερινού με τη βοήθεια της Ρωσίας. Εξετάστηκαν μεταξύ άλλων οι πιθανότητες εμβολισμού ρωσικού διπλωματικού οχήματος, ανταλλαγών πυρών με Ρώσους πράκτορες στους δρόμους του Λονδίνου, αλλά και, ως έσχατο μέσο, ο πυροβολισμός των ελαστικών οποιουδήποτε ρωσικού αεροπλάνου επιχειρούσε να βγάλει τον Ασάνζ από τη χώρα. Σύμφωνα με μία πηγή του ρεπορτάζ, η Μ. Βρετανία είχε συμφωνήσει «να πραγματοποιήσει τους πυροβολισμούς εάν απαιτηθούν πυρά όπλων».
Τα σχέδια δράσης των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ και Μ. Βρετανίας κατά του Ασάνζ εντάσσονται στη γενικότερη επιχείρηση φίμωσης του Αυστραλού εκδότη διαρροών, με τον εξαναγκασμό του σε εγκλεισμό στην πρεσβεία του Ισημερινού τον Ιούνιο του 2012, την παρακολούθηση των κινήσεων και των συνομιλιών του εντός της πρεσβείας από την ισπανική εταιρεία ασφαλείας UC Global και τη μετέπειτα σύλληψη και φυλάκισή του τον Απρίλιο του 2019.
Ο Ασάνζ παραμένει έγκλειστος στις βρετανικές φυλακές, αναμένοντας να εκδικαστεί η έφεση των ΗΠΑ για την έκδοσή του από τη Μ. Βρετανία τον Οκτώβριο. Πρωτόδικα η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ είχε αρνηθεί την έκδοσή του, συμφωνώντας μεν με τις αιτιάσεις των αμερικανικών αρχών, αλλά επικαλούμενη «σημαντικό κίνδυνο» για την υγεία του. Η «επί της αρχής» συμφωνία της βρετανίδας δικαστή είχε βασιστεί εν πολλοίς και στις καταθέσεις ενός μάρτυρα, του Ισλανδού Σίγκουρντουρ Ίνγκι Θόρνταρσον, ο οποίος έκτοτε έχει παραδεχτεί πως ψευδομαρτύρησε κατά του Ασάνζ με εντολές του FBI.
Τα σχέδια κατά του Ασάνζ που έφερε στο φως η έρευνα του Yahoo News αποδεικνύουν πως η τύχη του εκδότη διαρροών βρίσκεται στα χέρια κρατών που έχουν οργανώσει επιχειρήσεις απαγωγής και δολοφονίας του. Η δίωξή του, που παρά την ισχυρή περί του αντιθέτου επιχειρηματολογία συνέχιζε να ενδύεται τον μανδύα της «νομιμότητας», οφείλει πλέον να καταρρεύσει.
Το βρετανικό δίκαιο απαγορεύει την έκδοση κρατουμένου σε χώρα όπου πρόκειται να αντιμετωπίσει πιθανή ποινή θανάτου και η σύλληψή του Ασάνζ για παραβίαση εγγύησης έχει εκπέσει καθώς οι τότε κατηγορίες εναντίον του στη Σουηδία αποσύρθηκαν. Ο Ασάνζ έχει υπάρξει θύμα παρακολούθησης, ψευδομαρτυρίας και πλέον αποδεδειγμένα σχεδίων δολοφονίας του από κρατικές υπηρεσίες.
Είναι όμως κυρίως θύμα του μένους των κυρίαρχων ελίτ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, διότι αποκάλυπτε σταθερά τα εγκλήματα και τις δολοπλοκίες τους. Ο καιρός για να βγει ο Ασάνζ από τη φυλακή και να πάψει η στημένη δίωξή του, έχει πλέον παρέλθει.