Γκρέγκορ Γκίζι

Γκρέγκορ Γκίζι: O άνθρωπος που κρατά τον ΣΥΡΙΖΑ στo Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς

Άρης Χατζηστεφάνου
Ο Γερμανός Πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, Γκρέγκορ Γκίζι, απέρριψε το αίτημα του Ζαν-Λικ Μελανσόν από το γαλλικό Κόμμα της Αριστεράς, για την αποβολή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε ανακοίνωσή του, ο Μελανσόν κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για τη φιλελεύθερη πολιτική λιτότητας που ακολουθεί, φτάνοντας στο σημείο να περιορίζει το δικαίωμα στην απεργία.

Ποιος είναι όμως, ο Γκίζι, ο οποίος έσπευσε να στηρίξει την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ;

Ηγετικό στέλεχος του Die Linke, προερχόμενο από τη συντηρητική πτέρυγα του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, που συντάχθηκε με τις θέσεις του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Το 1998 η επιτροπή του γερμανικού κοινοβουλίου αποφάνθηκε ότι υπήρξε πράκτορας της Στάζι – κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται.

Ο ίδιος πάντως πρωτοστάτησε στην εκστρατεία λάσπης εναντίον του δημοσιογράφου και ερευνητή Μάξ Μπλούμενθαλ τον οποίο κατηγόρησε για ακραίες θέσεις εναντίον του Ισραήλ. Το 2014 ο Μπλούμενθαλ είχε μόλις επιστρέψει από τη Λωρίδα της Γάζας όπου κατέγραψε τις φρικιαστικές συνέπειες των ισραηλινών βομβαρδισμών, όταν ο Γκίζι απαίτησε να ακυρωθεί ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο, όπου ήταν προσκεκλημένος του κόμματος Die Linke.

Όπως κατήγγειλε ο Μπλούμενθαλ, την εναντίον του εκστρατεία συντόνιζε ο Γκίζι μαζί με τον Benjamin Weinthal, που θεωρείται σύνδεσμος ανάμεσα στο νεοσυντηρητικό Foundation for the Defense of Democracies. Το συγκεκριμένο think tank χρηματοδοτείται από τον επονομαζόμενο «βαρόνο των καζίνο» Σέλντον Άντελσον, ο οποίος τυχαίνει να είναι και βασικός χρηματοδότης του κόμματος Λικούντ, του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου.

Λίγα χρόνια αργότερα, με κείμενό του στην ισραηλινή πολιτική επιθεώρηση Foreign Affairs, ο Γκίζι εξίσωσε την «επιθετικότητα» της Ρωσίας και των ΗΠΑ στην Ουκρανία.

Ο όμοιος στον όμοιο λοιπόν, και ο Γκίζι στο πλευρό του Τσίπρα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ