Η Google, όπως και άλλες δυτικές εταιρείες, προπαγάνδισε τη διακοπή μιας σειράς από δραστηριότητές της στη Ρωσία, εν είδει καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Όμως δεν διέκοψε πλήρως τις λειτουργίες της στη Ρωσία και ένα εσωτερικό e-mail που αποκάλυψε το The Intercept, δείχνει ότι υπακούει και στους νέους λογοκριτικούς νόμους της ρωσικής κυβέρνησης.
Στις αρχές Μαρτίου η Google έδωσε οδηγίες στους υπεργολάβους της που μεταφράζουν τα εταιρικά της κείμενα για τη ρωσική αγορά, να μην αναφέρονται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τη λέξη «πόλεμος» αλλά με τη γενικόλογη φράση «έκτακτες περιστάσεις». Οι οδηγίες σημείωναν μάλιστα πως η λέξη «πόλεμος» θα πρέπει να χρησιμοποιείται κανονικά σε αγορές εκτός της ρωσικής, και πως η αλλαγή λέξεων γίνεται για «συμμόρφωση» με τους νόμους λογοκρισίας που υπερψήφισε πρόσφατα η ρωσική Δούμα.
Η πολιτική αυτή αφορά προϊόντα της Google που συνεχίζουν να παρέχονται μεταφρασμένα στους Ρώσους πολίτες, όπως το Google Maps, το Gmail, το AdWords και διάφορες σελίδες πολιτικής της εταιρείας και βοήθειας για τη χρήση των προϊόντων της.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Google υπακούει πειθήνια στις λογοκριτικές προσταγές ενός κράτους. Διαβόητη είναι η συνεργασία της με την κινεζική λογοκρισία, από την ανάπτυξη μιας μηχανής αναζήτησης που απέκλειε μη αρεστές στο κράτος της Κίνας ιστοσελίδες, μέχρι την απαγόρευση διαφήμισης προϊόντων Εικονικού Ιδιωτικού Δικτύου (VPN) στους Κινέζους χρήστες.
Αντίστοιχα, στο παρελθόν η Google έχει μπλοκάρει επικριτικά δημοσιεύματα για το Ισραήλ και τη μεταχείρισή του προς τους Παλαιστίνιους, ενώ το 2016 είχε αφαιρέσει από την υπηρεσία χαρτών Google Maps την ονομασία της Παλαιστίνης.