Η Google απέλυσε την Τετάρτη 28 υπαλλήλους της που συμμετείχαν σε διαμαρτυρίες ενάντια στο Project Nimbus, μία σύμβαση ύψους 1,2 δισ. δολαρίων των Google και Amazon για την παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (cloud computing) στο κράτος του Ισραήλ.
Δεκάδες εργαζόμενοι της Google είχαν συμμετάσχει μία ημέρα νωρίτερα σε καθιστική διαμαρτυρία, καταλαμβάνοντας για δέκα ώρες τα γραφεία της εταιρείας στη Νέα Υόρκη και στην πόλη Σάνιβεϊλ της Καλιφόρνια. Συνολικά εννέα εργαζόμενοι συνελήφθησαν στις δύο διαμαρτυρίες.
Η Google είχε ανακοινώσει τη συμμετοχή της στο Project Nimbus τον Μάιο του 2021, τις ημέρες που το Ισραήλ πραγματοποιούσε μια άλλη επίθεση στη Γάζα, τότε τη σφοδρότερη από το 2014, σκοτώνοντας συνολικά 285 Παλαιστίνιους και τραυματίζοντας περισσότερους από 3.500. Η ανακοίνωσή της εταιρείας έλεγε αρκετά αθώα πως θα παρέχει «στην κυβέρνηση, στις αμυντικές εγκαταστάσεις και σε άλλους μία ολοκληρωμένη λύση cloud», χωρίς να διευκρινίζει ποιες θα είναι αυτές οι υπηρεσίες.
Αργότερα, έγινε γνωστό πως μεταξύ άλλων η σύμβαση απαγορεύει στην Google να αρνηθεί να προσφέρει τις υπηρεσίες σε τμήματα του κρατικού συμπλέγματος του Ισραήλ, όπως για παράδειγμα τις Ένοπλες Δυνάμεις του, ενώ έρευνα του Intercept είχε αποκαλύψει εσωτερικά έγγραφα της εταιρείας που έλεγαν πως το Project Nimbus θα επιτρέπει στο Ισραήλ να χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Google για «αναγνώριση προσώπου, αυτόματη κατηγοριοποίηση εικόνας [και] εντοπισμό αντικειμένων». Η Google, δηλαδή, προσφέρει στο Ισραήλ την τεχνολογική «ραχοκοκαλιά» πάνω στην οποία είναι χτισμένη η καθημερινή καταπίεση των Παλαιστινίων.
Οι αντιδράσεις των εργαζομένων της Google (και της Amazon) είχαν ξεκινήσει από τότε και σας είχαμε μεταφέρει μία εικόνα τους. Η πρωτεργάτρια των αντιδράσεων, μάλιστα, μία εβραϊκής καταγωγής υπάλληλος της Google με το όνομα Αριέλ Κόρεν, είχε εξαναγκαστεί σε παραίτηση.
Πλέον, όμως, και εν μέσω της αναβαθμισμένης σε γενοκτονία επιθετικότητας του Ισραήλ στη Γάζα, αναβαθμίζεται και η επιθετικότητα της Google απέναντι σε όσους υπαλλήλους της αντιδρούν στη συνενοχή της εταιρείας με το Ισραήλ.
Η ομάδα που οργάνωσε τις καθιστικές διαμαρτυρίες, η No Tech For Apartheid (Καμία Τεχνολογία για το Απαρτχάιντ), χαρακτήρισε τις απολύσεις μία «κατάφωρη πράξη αντιποίνων». «Οι εργαζόμενοι της Google έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται ειρηνικά για τους όρους και τις συνθήκες εργασίας μας», δήλωσαν σε ανακοίνωσή τους, καταγγέλλοντας μάλιστα πως ορισμένοι από τους απολυμένους δεν είχαν συμμετάσχει στις διαμαρτυρίες.
«Η αλήθεια είναι ξεκάθαρη: η Google μας φοβάται», καταλήγει η ανακοίνωση. «Τρέμουν τους εργαζόμενους που ενώνονται και ζητούν λογοδοσία και διαφάνεια από τα αφεντικά μας. Επιλέγουν να αποκαλύψουν το ψεύδος της “ανοιχτής κουλτούρας” της Google προκειμένου να απαλλαγούν από μια απειλή. Η εταιρεία προσπαθεί να υποβαθμίσει και να απαξιώσει τη δύναμή μας. Αυτές οι μαζικές, παράνομες απολύσεις δεν θα μας σταματήσουν. Αντιθέτως, χρησιμεύουν μόνο ως περαιτέρω καύσιμο για την ανάπτυξη αυτού του κινήματος. Μην κάνετε κανένα λάθος, θα συνεχίσουμε να οργανωνόμαστε μέχρι η εταιρεία να εγκαταλείψει το Project Nimbus και να σταματήσει να τροφοδοτεί αυτή τη γενοκτονία».