πρόστιμα Ρωσία διαδηλώσεις αντιπολεμικές ανεξάρτητα ΜΜΕ
Ρωσίδα διαδηλώτρια κατά του πολέμου συλλαμβάνεται στην πλατεία Πούσκιν της Μόσχας την Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου.

Ρωσία: Κλείσιμο ανεξάρτητων ΜΜΕ και πρόστιμα σε διαδηλωτές κατά του πολέμου

Ομόφωνα υπερψηφίστηκε στη ρωσική Δούμα νόμος που ποινικοποιεί τη «διασπορά ψευδών ειδήσεων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας», όπως μεταδίδει το πρακτορείο TASS. Ο νόμος επισύρει πρόστιμα έως 1,5 εκατομμύριο ρούβλια και φυλάκιση έως 15 χρόνια.

Στην ίδια συνεδρίαση εγκρίθηκε δεύτερος νόμος που ποινικοποιεί την «απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας» και στοχεύει στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, με τα πρόστιμα να ξεκινούν από τις 30 χιλιάδες και να φτάνουν μέχρι τις 500 χιλιάδες ρούβλια.

Οι διαδηλώσεις διεξάγονταν ούτως ή άλλως μετ’ εμποδίων στη Ρωσία, με το ανεξάρτητο παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων OVD-Info να καταγράφει 8163 συλλήψεις σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις από τις 24 Φεβρουαρίου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Γενικός Εισαγγελέας της Ρωσίας είχε διατάξει την αρχή εποπτείας των ΜΜΕ Roskomnadzor να περιορίσει την πρόσβαση σε σειρά ανεξάρτητων ΜΜΕ, όπως τον ραδιοφωνικό σταθμό Ekho Moskvy και το τηλεοπτικό κανάλι Dozhd TV.

Η εντολή της Roskomnadzor ήταν να αποφύγουν τα ΜΜΕ τη χρήση μη εγκεκριμένου από το κράτος λεξιλογίου για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με την απαγόρευση λέξεων όπως «εισβολή», «πόλεμος» και «επίθεση». Αντ’ αυτών, τα ΜΜΕ έπρεπε να χρησιμοποιούν τον εγκεκριμένο όρο «ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις».

Τέλος, η Roskomnadzor απάντησε στη λογοκριτική απαγόρευση των ρωσικών ΜΜΕ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοινώνοντας ότι «περιορίζει» την πρόσβαση Ρώσων πολιτών στα ρωσικά παραρτήματα του BBC και της Deutsche Welle, αλλά και το Facebook, το Twitter και μια σειρά ιστοτόπων που συνδέονται με το Radio Free Europe/Radio Liberty.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ