Πηγή: globo
Οι διαδηλωτές παρέμειναν για σχεδόν δύο ώρες στο κτήριο, φέροντας πλακάτ στα οποία αναγραφόταν η φράση «Η δράση σας ενισχύει τη φτώχεια μας».
Την περασμένη Πέμπτη, ακτιβιστές από διάφορα κοινωνικά κινήματα κατέλαβαν τα κεντρικά γραφεία του χρηματιστηρίου του Σάο Πάολο, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την αυξανόμενη ανεργία, τον πληθωρισμό και τη μαζική φτωχοποίηση μεγάλου μέρους του πληθυσμού.
Σύμφωνα με τους διαδηλωτές, το σημείο επιλέχθηκε συμβολικά. Ήδη από τα μέσα της χρονιάς σημειώθηκε σημαντική αύξηση τόσο στα έσοδα των μεγάλων εταιρειών όσο και στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) της χώρας. Ωστόσο ο διαμοιρασμός των «κερδών» δεν έγινε με γνώμονα την ισότητα, με αποτέλεσμα οι τάξεις με χαμηλότερο εισόδημα να αποκλειστούν από οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση.
«Είναι απαράδεκτο ότι σχεδόν 100 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι βρίσκονται σε κατάσταση πείνας και επισιτιστικής ανασφάλειας, ενώ οι δισεκατομμυριούχοι μεταφέρουν 35 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα μόνο στο χρηματιστήριο», δήλωσε η Ντέμπορα Περέιρα, επικεφαλής του MTST (Κίνημα Αστέγων).
Και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να καταγγείλουμε αυτό που συμβαίνει στη χώρα αλλά και τις πολιτικές αποφάσεις που ευθύνονται για αυτή την κατάσταση. Σε έναν χρόνο, ο αριθμός των εκατομμυριούχων έχει διπλασιαστεί, ενώ η φτώχεια έχει αυξηθεί. Δεν είναι δυνατόν το 99% του πληθυσμού να εξαθλιωθεί για να πλουτίσει το 1%. Αυτή είναι μια κραυγή που καταπνίγεται κάθε φορά που όλοι μας πάμε στο σούπερ μάρκετ».
Οι διαδηλωτές τραγούδησαν και έφεραν πανό και αφίσες με συνθήματα όπως «Είναι όλα ακριβά και φταίει ο Μπολσονάρο», «Η Βραζιλία έχει 42 νέους δισεκατομμυριούχους ενώ 19 εκατομμύρια λιμοκτονούν», «Κόσμος πλουτίζει με την πείνα μας». Μερικοί από τους συμμετέχοντες κουβάλησαν μαζί τους και οστά βοοειδών κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας. «Ακόμα και το κόκαλο που έδιναν παλαιότερα στα κρεοπωλεία τώρα πωλείται», είπε η Ντέμπορα.
Το χρηματιστήριο βρισκόταν «στο κόκκινο» από τότε που η πολιτική κρίση πυροδότησε τον πληθωρισμό και οδήγησε σε αύξηση των επιτοκίων.
Τα νούμερα εν μέσω κρίσης
Τον Ιούνιο το χρηματιστήριο σημείωσε οκτώ συνεχόμενα υψηλά ποσοστά, το μεγαλύτερο σε κέρδη σερί από το 2018. Την αισιοδοξία των αγορών συνόδευσε και μια αντίστοιχη αύξηση στα χρηματιστήρια όλου του υπόλοιπου κόσμου, απόρροια των προγραμμάτων ενίσχυσης των ΗΠΑ και της Ευρώπης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της εισροής δισεκατομμυρίων δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία.
Ο Ibovespa, ο κύριος δείκτης του βραζιλιάνικου χρηματιστηρίου, ωστόσο, δεν αντικατοπτρίζει την οικονομική πραγματικότητα της χώρας, καθώς το χρηματιστήριο έχει ισχυρό κίνητρο να ενισχύσει την βαθμολογία των μεγάλων εταιρειών.
Σε αντιπαραβολή με την αισιοδοξία των επενδυτών, μόνο λίγο περισσότερο από το 10% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί μέχρι στιγμής και με τις δύο δόσεις, οι πτωχεύσεις αυξήθηκαν πάνω από 50% τον Μάιο, ενώ έχει σημειωθεί και πτώση της κατανάλωσης των νοικοκυριών κατά 0,1% λόγω της μείωσης της βοήθειας έκτακτης ανάγκης, της αύξησης του πληθωρισμού και της ανεργίας σε επίπεδο ρεκόρ που αγγίζει τους 15 εκατομμύρια ανέργους.