εκλογές Γκουαϊδό

Τώρα δεν θέλει εκλογές ο Γκουαϊδό

Με δηλώσεις του την Παρασκευή, ο αποτυχημένος πραξικοπηματίας και αυτοανακυρηχθέντας πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, έκανε ξεκάθαρο πως η αντιπολίτευση θα μποϊκοτάρει ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές και πως ο ίδιος θα παραμείνει «Προσωρινός Πρόεδρος» και μετά τη λήξη της θητείας του ως επικεφαλής της ελεγχόμενης από την αντιπολίτευση Εθνικής Συνέλευσης.

Οι ΗΠΑ έσπευσαν να στηρίξουν την απόφασή του, με δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον.

Καταρρίπτοντας για ακόμα μία φορά κάθε επίφαση «δημοκρατικότητας», ο Γκουαϊδό συνεχίζει να έχει ως αίτημά του τη διεξαγωγή «πραγματικά ελεύθερων εκλογών» – απλά δε θέλει να τις διεξαγάγει η νόμιμη κυβέρνηση της χώρας.

Ενώ επί Τσάβες η Βενεζουέλα είχε αναγνωριστεί διεθνώς ως πρωτοπόρος χώρα στην ηλεκτρονική ψηφοφορία και τη διεξαγωγή ασφαλών εκλογικών αναμετρήσεων, τα τελευταία χρόνια η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει εκλογικές αναμετρήσεις και αποτρέπει την επίσκεψη διεθνών εκλογικών παρατηρητών.

Προτίμησε αντ’αυτού να επιχειρήσει ένα πραξικόπημα κατά της εκλεγμένης κυβέρνησης, με τον αυτοανακηρυχθέντα Γκουαϊδό να αποτυγχάνει να εμπνεύσει τον Στρατό ή τους πολίτες της χώρας, παρά τη στήριξη από ξένους ηγέτες και ΜΜΕ.

Τώρα, και ενώ αυτή η διεθνής στήριξη υποχωρεί ενώ η δημοτικότητα του Γκουαϊδό (όπως φαίνεται από π΄ροσφατες συγκεντρώσεις) καταρρέει, αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μαδούρο έδωσαν με δηλώσεις τους ενδείξεις ότι επίκεινται πρόωρες βουλευτικές εκλογές, με τη θητεία της Εθνοσυνέλευσης να λήγει το Δεκέμβρη του 2020.

Σπεύδοντας να απαντήσει στην είδηση, σε μία κίνηση με οσμή πανικού, ο Γκουαϊδό αμφισβήτησε εκ των προτέρων τη νομιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης, δηλώνοντας στο Associated Press πως θα ήταν «φάρσα» να συμμετάσχει σε εκλογές με τη χώρα υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης Μαδούρο.

Με πληροφορίες από: AP

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ