Βενεζουέλα

Σε εξέλιξη νέα απόπειρα πραξικοπήματος των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα

H LIVE αναμετάδοση ολοκληρώθηκε. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ απέτυχαν για άλλη μια φορά να ανατρέψουν την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. 

22:00 O Λεοπόλντο Λόπεζ, που στήριξε την απόπειρα πραξικοπήματος του Γκουαϊδό, και η οικογένειά του ζήτησαν άσυλο στην πρεσβεία της Χιλής στο Καράκας. Ο Λόπεζ είχε παραβιάσει τον κατ’ οίκον περιορισμό που του είχε επιβληθεί. Αρκετοί από τους πρωτεργάτες στρατιωτικούς του αποτυχημένου πραξικοπήματος ζήτησαν άσυλο από την νεοφασιστική κυβέρνηση Μπολσονάρο της Βραζιλίας.

Και οι δυο χώρες είχαν σπεύσει να αναγνωρίσουν και την αυτο-ανακήρυξη του Γκουαϊδό σε “πρόεδρο” της Βενεζουέλας και στήριξαν ανοιχτά το πραξικόπημα της 30ης Απριλίου.

https://twitter.com/NoticiasVenezue/status/1123313722280136704

21:30 O πανεπιστημιακός Τζορτζ Σικαρέλιο Μάχερ λέει τα πράγματα με το όνομά τους για το… όχι και τόσο επιτυχημένο πραξικόπημα του Χουάν Γκουαϊδό και των ΗΠΑ.

Με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες ο στρατός της Βενεζουέλας έμεινε και αυτή τη φορά πιστός στη νόμιμη κυβέρνηση αδιαφορώντας για τις προτροπές σε πραξικόπημα από τις ΗΠΑ.

21:00 Πληθαίνουν οι αναφορές για στρατιώτες και αξιωματικούς του στρατού που δηλώνουν ότι εξαπατήθηκαν για να ενωθούν με τις δυνάμεις του Γκουαϊδό χωρίς να γνωρίζουν ότι θα επιχειρούσε πραξικόπημα.

17:55 Λίγες εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγάνι υποστηρίζει την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα. Σε μήνυμά του στο twitter αναφέρει ότι η 30 Απριλίου είναι ιστορική ημέρα για την “επιστροφή της δημοκρατίας” και χαιρετίζει την απελευθέρωση του Λεοπόλντο Λόπεζ από στρατιωτικούς.
https://twitter.com/EP_President/status/1123176091416518657

17:43 Χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης συρρέουν προς το προεδρικό μέγαρο για να το προστατεύσουν από την εν εξελίξει απόπειρα πραξικοπήματος.

17:31 Την απόλυτη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων υποστηρίζει ότι έχει ο νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο με μήνυμα του στο Twitter. «Έχουμε ατσάλινα νεύρα. Μίλησα με τους διοικητές όλων των δυνάμεων ασφαλείας και διατράνωσαν την πίστη τους στον Λαό, το Σύνταγμα και την Πατρίδα. Ζητάω τη μέγιστη λαϊκή κινητοποίηση για να εξασφαλίσουμε τη νίκη και την ειρήνη. Θα νικήσουμε»

16:47 Συμφωνα με το site Mission Verdad υποστηρικτές του Χουάν Γκουαϊδό στήνουν οπλοπολυβόλα σε γέφυρα πολυσύχναστης λεωφόρου του Καράκας, στην περιοχή όπου σημειώθηκε η απόπειρα πραξικοπήματος. Υπενθυμίζεται ότι στο πραξικόπημα του 2002 οπλοφόροι είχαν ανοίξει πυρ εναντίον άοπλων υποστηρικτών του προέδρου Τσάβες με στόχο να αποδώσουν την επίθεση στην κυβέρνηση.

Η σύζυγος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας πανηγυρίζει για την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα.

16:16 Τις Ηνωμένες Πολιτείες βλέπει πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα ο πρόεδρος της Βολιβίας, Έβο Μοράλες ο οποίος εκφράζει την συμπαράστασή του στον Μαδούρο σε μήνυμά του στο Twitter.
Συγκεκριμένα αναφέρει: “Καταδικάζουμε κατηγορηματικα την απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα, από τις δυνάμεις της δεξιάς που υποτάσσονται σε ξένα συμφέροντα […] Οι ΗΠΑ με τις παρεμβάσεις και την προώθηση πραξικοπημάτων επιχειρουν να φέρουν το θάνατο και τη βία στη Βενεζουέλα. Δεν ενδιαφέρονται για τις ανθρώπινες απώλειες παρά μόνο για τα συμφέροντά τους. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι και δυνατοί ώστε οι σχεδιαστές των πραξικοπημάτων να μην επιστρέψουν στην περιοχή μας.”

16:06 Το πραξικόπημα του κουστουμιού. Υποστηρικτής του Χουάν Γκουαϊδό πετά πίσω δακρυγόνο που είχαν εκτοξεύσει αστυνομικές δυνάμεις στο Καράκας. (Photograph: Ariana Cubillos/AP)

15:59 Ήχοι πυροβολισμών από άγνωστη κατεύθυνση και ρίψη δακρυγόνων σε video από την περιοχή όπου έχουν συγκεντρωθεί υποστηρικτές του πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό στο Καράκας.

https://twitter.com/BreakingNLive/status/1123206666902736896

15:44 Αυτόπτες μάρτυρες διαψεύδουν ότι η στρατιωτική βάση Λα Καρλότα στο Καράκας βρίσκεται υπό τον έλεγχο των πραξικοπηματιών.

15:37 Μεγάλες συγκεντρώσεις για την υποστήριξη της νόμιμης κυβέρνησης της Βενεζουέλας προγραμματίζονται για σήμερα στο Καράκας απέναντι στη νέα απόπειρα πραξικοπήματος του Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον. Ο επικεφαλής δυνάμεων της δεξιάς αντιπολίτευσης εμφανίστηκε νωρίτερα κοντά στη στρατιωτική βάση Λα Καρλότα του Καράκας περιστοιχισμένος από άνδρες με στρατιωτικές στολές και υποστήριξε ότι έθεσε σε εφαρμογή την τελική φάση για την ανατροπή της κυβέρνησης.
Ο Γκουαϊδό εμφανίστηκε μαζί με τον πρώην ηγέτη της αντιπολίτευσης Λεοπόλντο Λόπεζ ο οποίος είχε συμμετάσχει ενεργά και στην απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του Ούγκο Τσάβες το 2002.

 

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ