απαρτχάιντ ισραήλ παλαιστίνη bds μποϊκοτάζ αποεπένδυση κυρώσεις κίνημα

Το ισραηλινό απαρτχάιντ δεν θα τελειώσει μόνο του

του Omar Barghouti*
Πηγή: Novara Media
Μετάφραση/Επιμέλεια: Ανδρέας Κοσιάρης

Στο βιντεοσκοπημένο της μήνυμα για τον εορτασμό της 75ης επετείου από την ίδρυση της ευρωπαϊκής αποικίας του Ισραήλ πάνω στα ερείπια της Παλαιστίνης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε τον αποικιακό ρατσισμό και την υποκρισία που είναι βαθιά ενσωματωμένη στο ευρωπαϊκό κατεστημένο. «Έχετε κυριολεκτικά κάνει την έρημο να ανθίσει», είπε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επαναλαμβάνοντας ένα σχήμα λόγου που διαγράφει την αυτόχθονη κοινότητα των Παλαιστίνιων και ξεπλένει την καταστροφή παλαιστινιακής γης από το Ισραήλ και τη συνεχιζόμενη εθνοκάθαρση του λαού της.

Ο αλαζονικός εορτασμός από τη φον ντερ Λάιεν της Σιωνιστικής αποικιοκρατίας — που περιλαμβάνει βάναυση κατοχή, πολιορκία και επαναλαμβανόμενες σφαγές που έχουν φέρει δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους στη Γάζα στα όρια της πείνας — ίσως δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου πως εκπροσωπεί μισή χιλιετία Δυτικής ηγεμονίας, της οποίας η βάρβαρη κληρονομιά περιλαμβάνει το διατλαντικό εμπόριο σκλάβων, αποικιοκρατία και γενοκτονίες σε κάθε κατοικημένη ήπειρο. Όμως καθώς η Δυτική ηγεμονία επιτέλους ξεκινά να φθίνει, το ίδιο θα γίνει και με τις προοπτικές του ισραηλινού καθεστώτος εποικιστικής αποικιοκρατίας και απαρτχάιντ ενάντια στον αυτοχθονικό λαό της Παλαιστίνης.

Οι Παλαιστίνιοι που διακρίνουν αυτά τα σημάδια δεν έχουν αυταπάτες. Καταλαβαίνουμε την παρούσα κυβέρνηση του Ισραήλ — την πιο ακροδεξιά, ρατσιστική, φονταμενταλιστική, αυταρχική, διεφθαρμένη, σεξιστική και ομοφοβική που είχε ποτέ το κράτος — ως ταυτόχρονα μια αποφασιστική ένδειξη αυτής της υφέρπουσας κατάρρευσης, αλλά και ως τον πιο δυνατό της καταλύτη μέχρι σήμερα. Αυτή η κυβέρνηση, με τις ρητά φασιστικές και γενοκτονικές τάσεις, αποτελεί μια ακάλυπτη συνέχεια του συνεχιζόμενου καθεστώτος αποικιακής καταπίεσης του Ισραήλ και, παράλληλα, μια ρήξη με το status quo στα εκτεταμένα της σχέδια για δικαστικές, κοινωνικές και πολιτιστικές «μεταρρυθμίσεις» που θα επηρεάζουν κατά κύριο λόγο την αποικιακή κοινωνία των Εβραίων Ισραηλινών.

Οι πολιτικές αυτές, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης παλαιστινιακής αντίστασης, έχουν επηρεάσει δραστικά τον χρηματοπιστωτικό και οικονομικό τομέα. Φυγή κεφαλαίων, μετανάστευση της υψηλής τεχνολογίας, υποβάθμιση των προοπτικών πίστωσης από τον οίκο Moody’s, εξαφανιζόμενες επενδύσεις και κατάρρευση της εμπιστοσύνης των επενδυτών έχουν συνδυαστεί ωθώντας τον πρώην επικεφαλής του εθνικού οικονομικού συμβουλίου του Ισραήλ να προβλέψει δύο σενάρια για την οικονομία της χώρας: «έμφραγμα ή καρκίνος». Η επικεφαλής οικονομολόγος του Ισραήλ Σίρα Γκρίνμπεργκ εκτίμησε πως η μειωμένη πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ θα εξαφανίσει τη μισή αύξηση του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια των επόμενων πέντε ετών και πάνω από 250 Εβραίοι Αμερικανοί ηγέτες επιχειρήσεων προειδοποίησαν για «καταστροφή» της ισραηλινής οικονομίας, λέγοντας πως μπορεί να αναγκαστούν «να επανεκτιμήσουν την εξάρτησή τους από το Ισραήλ ως στρατηγικό προορισμό επενδύσεων».

Όλα αυτά προσφέρουν στους Παλαιστίνιους και του υποστηρικτές της παλαιστινιακής απελευθέρωσης σε όλο τον κόσμο μια πρωτοφανή ευκαιρία προώθησης του αγώνα μας για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα. Όμως μόνες τους οι ευκαιρίες δεν οδηγούν σε αλλαγή· παρέχουν μόνο το εύφορο έδαφος για αυτήν. Χρειάζεται ακόμα να επεκτείνουμε το χτίσιμο λαϊκής δύναμης και ισχυρών διαθεματικών συμμαχιών που να ενσωματώνουν τον αγώνα για παλαιστινιακή απελευθέρωση με τους παγκόσμιους αγώνες για φυλετική, οικονομική, κοινωνική, αυτοχθονική, κλιματική ισότητα και ισότητα των φύλων. Όπως και στον αγώνα ενάντια στο νοτιοαφρικανικό απαρτχάιντ, δεν μπορούμε απλά να ευχηθούμε να καταρρεύσει το ισραηλινό απαρτχάιντ — πρέπει να το κατεδαφίσουμε.

Μπείτε στο BDS

Με τη θεωρία της αλλαγής που εστιάζει στην αποκοπή των δεσμών μεταξύ κρατικής, εταιρικής και θεσμικής συνενοχής με το καθεστώς του Ισραήλ, το κίνημα Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων (Boycott, Divestment, Sanctions – BDS), υπό την ηγεσία της μεγαλύτερης παλαιστινιακής συμμαχίας στην Ιστορία, είναι η πιο αποτελεσματική μορφή διεθνούς αλληλεγγύης με τον αγώνα μας για εξάρθρωση της εποικιστικής αποικιοκρατίας και του απαρτχάιντ.

Έχοντας ιδρυθεί το 2005 από τη μεγαλύτερη παλαιστινιακή συμμαχία βάσης και κοινωνίας των πολιτών τόσο στην ιστορική Παλαιστίνη όσο και στην εξορία, το BDS καλεί για τον τερματισμό της ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής και του συστήματος απαρτχάιντ, όπως και υπέρ του δικαιώματος των Παλαιστίνιων προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους και να λάβουν αποζημιώσεις.

Βασισμένο στην Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το κίνημα BDS αντιτίθεται κατηγορηματικά σε κάθε μορφή ρατσισμού, συμπεριλαμβανόμενων της ισλαμοφοβίας και του αντισημιτισμού. Στοχεύει στη συνενοχή, όχι στην ταυτότητα. Ένας αυξανόμενος αριθμός αντιαποικιακών Εβραίων Ισραηλινών υποστηρικτών του BDS παίζει σημαντικό ρόλο στο κίνημα, και δημοσκόπηση του 2022 έδειξε πως το 16% των Εβραίων Αμερικανών στηρίζει το BDS, με το ποσοστό να αυξάνεται ραγδαία στους κάτω των 40 ετών.

Τα τελευταία 17 έτη, το κίνημα BDS έχει χτίσει ένα τεράστιο παγκόσμιο δίκτυο, που στηρίζεται από συνδικάτα και συμμαχίες αγροτών, όπως και κινήματα φυλετικής, κοινωνικής και κλιματικής δικαιοσύνης, που μαζί εκπροσωπούν δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους. Έχει πιέσει μεγάλες πολυεθνικές, όπως οι Veolia, Orange, G4S, HP και άλλες να τερματίσουν ολοκληρωτικά ή εν μέρει την ανάμιξή τους στα εγκλήματα του Ισραήλ κατά των Παλαιστίνιων. Ως γνωστόν, το περασμένο έτος η Ben and Jerry’s αφαίρεσε το Ισραήλ από τις τοποθεσίες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Γιγαντιαία κρατικά ταμεία κεφαλαίων στη Νορβηγία, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, τη Νέα Ζηλανδία και αλλού, όπως και το αξίας 55 δισ. δολαρίων Ίδρυμα Μπιλ και Μελίντα Γκέιτς έχουν αποεπενδύσει από εταιρείες και τράπεζες που εμπλέκονται στην ισραηλινή κατοχή.

Λιμενεργάτες στο Όκλαντ της Καλιφόρνια και στο Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής έχουν αρνηθεί να χειριστούν ισραηλινά πλοία.

Εκκλησίες στη Νότιο Αφρική έχουν στηρίξει το BDS, ενώ μεγάλες εκκλησίες στις ΗΠΑ έχουν αποεπενδύσει από συνένοχες εταιρείες και ισραηλινές τράπεζες.

Τον περασμένο μήνα, η βελγική πόλη της Λιέγης ψήφισε τον τερματισμό των δεσμών της με το Ισραήλ, επικαλούμενη το καθεστώς «απαρτχάιντ, αποικιοκρατίας και στρατιωτικής κατοχής» του Ισραήλ ενάντια στους Παλαιστίνιους, και το δημοτικό συμβούλιο του Όσλο, της νορβηγικής πρωτεύουσας, ανακοίνωσε τον τερματισμό του εμπορίου με αγαθά και υπηρεσίες που παράγονται σε παρανόμως κατεχόμενες περιοχές. Αμφότερες οι κινήσεις ακολουθούν το παράδειγμα της δημάρχου της Βαρκελώνης, που ανέστειλε κάθε σχέση με το Ισραήλ του απαρτχάιντ νωρίτερα φέτος.

Τα παραπάνω αντικατοπτρίζουν την αυξανόμενη κατανόηση πως το Ισραήλ έχει γίνει ένα μοντέλο για μεγάλο μέρος της παγκόσμιας ακροδεξιάς, βλάπτοντας όχι μόνο τους Παλαιστίνιους αλλά και εκατομμύρια άλλους σε όλο τον κόσμο· πως συνεργάζεται με φασιστικές ομάδες στη Δύση, πολλές από τις οποίες είναι αντισημιτικές μέχρι το κόκκαλο, και με ακροδεξιά και αυταρχικά καθεστώτα· πως πουλά τεχνολογίες στρατιωτικής ασφάλειας και αποικιακά δόγματα ως «δοκιμασμένα στη μάχη». Για παράδειγμα, το Ισραήλ εξάγει τα στρατιωτικά του δόγματα και τις οπλοποιημένες τεχνολογίες παρακολούθησης — όπως το Pegasus της NSO και άλλες υπηρεσίες κυβερνοπολέμου, παραπληροφόρησης και εκλογικής νοθείας — ως ένα διπλωματικό εργαλείο σε όλο τον κόσμο.

Δουλειά που δεν έχει τελειώσει

Παρά αυτά τα κέρδη, πολλά κράτη, εταιρείες και θεσμοί παραμένουν βαθιά συνένοχα στο ισραηλινό απαρτχάιντ. Η ουσιαστική αλληλεγγύη στον αγώνα μας πρέπει επομένως να ξεκινήσει με τον τερματισμό της συνενοχής. Αυτό απαιτεί ηθικές και στρατηγικές, σταδιακές και στοχευμένες εκστρατείες μποϊκοτάζ και αποεπένδυσης σε όλους τους τομείς, που θα καταδεικνύουν το Ισραήλ ως ένα κράτος απαρτχάιντ και, συνεπώς, πίεση για νόμιμες, στοχευμένες κυρώσεις εναντίον του, ξεκινώντας με ένα συνολικό εμπάργκο στον τομέα στρατιωτικής ασφάλειας.

Πρέπει να εφαρμοστεί πίεση σε δημοτικά συμβούλια και δημόσιους θεσμούς να αποχωρήσουν και να αποκλείσουν από προμήθειες όλες τις εταιρείες που εμπλέκονται σε σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανόμενου του ισραηλινού απαρτχάιντ — ακόμα και όταν οι κυβερνήσεις, όπως αυτή της Βρετανίας, προσπαθούν να τους απαγορεύσουν να το κάνουν.

Οι Παλαιστίνιοι καλούν τους προοδευτικούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο να διοχετεύσουν την ηθική τους οργή για το καθεστώς καταπίεσης του Ισραήλ σε στρατηγική πίεση και χτίσιμο λαϊκής δύναμης που θα μπορεί συμβάλει ουσιαστική στον οριστικό τερματισμό της Νάκμπα που μαστίζει τον λαό μας εδώ και 75 χρόνια.

*Ο Ομάρ Μπαργκούτι είναι ο συνιδρυτής του κινήματος BDS για τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων και συναποδέκτης του Βραβείου Ειρήνης Γκάντι το 2017.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ