Νορβηγία: Το Όσλο απαγορεύει προϊόντα από παράνομους οικισμούς του Ισραήλ

Ο Δήμος του Όσλο με απόφασή του απαγορεύει την εισαγωγή προϊόντων και υπηρεσιών που συνδέονται με τους παράνομους οικισμούς του Ισραήλ στις κατεχόμενες Παλαιστινιακές περιοχές, όπως και τη συνεργασία με εταιρείες που εκμεταλλεύονται πόρους στην κατεχόμενη Γάζα και τη Δυτική Όχθη.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Όσλο ανακοίνωσε ότι δεν θα εμπορεύεται αγαθά και υπηρεσίες που παράγονται σε περιοχές που κατέχονται παράνομα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου. Η πολιτική προμηθειών του δημοτικού συμβουλίου θα αποκλείει εταιρείες που συμβάλλουν άμεσα ή έμμεσα στην παράνομη επιχείρηση εποικισμού του Ισραήλ – ένα έγκλημα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η απόφαση του Δήμου της πρωτεύουσας της Νορβηγίας ακολουθεί την απόφαση της Βαρκελώνης τον περασμένο Φεβρουάριο να διακόψει κάθε θεσμικό δεσμό με το Τελ Αβίβ, συμπεριλαμβανόμενης της συμφωνίας αδελφοποίησης μεταξύ των δύο πόλεων «έως ότου οι Ισραηλινές αρχές τερματίσουν το σύστημα παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Παλαιστινίων και συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις που τους επιβάλλουν το διεθνές δίκαιο και τα διάφορα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών».

Ακολουθεί επίσης την απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης από το 2022, σύμφωνα με την οποία η σήμανση «made in Israel» δεν είναι κατάλληλη για προϊόντα που προέρχονται από τις κατεχόμενες περιοχές.

Η Παλαιστινιακή Εθνική Επιτροπή του κινήματος Μποϊκοτάζ, Αποεπένδυσης και Κυρώσεων (Boycott, Divestment, Sanctions – BDS) χαιρέτισε την ανακοίνωση του δημοτικού συμβουλίου του Όσλο, λέγοντας: «την υποδεχόμαστε θερμά και χαιρετίζουμε την ακούραστη εργασία των Νορβηγικών ομάδων βάσης, συνδικάτων και κομμάτων που την έκαναν δυνατή».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ