ακροδεξιά Ισραήλ Παλαιστίνη συνθήματα βία πορεία των σημαιών ημέρα της ιερουσαλήμ

Συνθήματα θανάτου και βία από την ισραηλινή ακροδεξιά στην «Πορεία των Σημαιών»

Πηγή: Oren Ziv – +972mag & Local Call
Μετάφραση: Ανδρέας Κοσιάρης

Την Κυριακή 29 Μαΐου δεκάδες χιλιάδες ακροδεξιοί Ισραηλινοί ξεχύθηκαν στους δρόμους της Ιερουσαλήμ για την ετήσια «Πορεία των Σημαιών» στην «Ημέρα της Ιερουσαλήμ», που γιορτάζει την «επανένωση» της πόλης το 1967, όταν το Ισραήλ κατέκτησε την Ανατολική Ιερουσαλήμ από την Ιορδανία. Για τους Παλαιστίνιους κατοίκους της πόλης, η ημέρα αυτή είναι συχνά μία από τις πιο βίαιες του έτους, με εξτρεμιστές Εβραίους Ισραηλινούς να μπαίνουν μέσω της Πύλης της Δαμασκού στην Παλιά Πόλη και να επιτίθενται λεκτικά και σωματικά σε Παλαιστίνιους στους δρόμους της. Η φετινή πορεία δεν ήταν διαφορετική.

Ενώ από την οπτική της ισραηλινής κοινής γνώμης, η «Πορεία των Σημαιών» πέρασε σχετικά ήσυχα — δεν εκτοξεύτηκαν ρουκέτες από τη Γάζα, όπως είχε απειλήσει η Χαμάς και δεν ξέσπασε ούτε πόλεμος ούτε γενικευμένη βία σε όλη τη χώρα, όπως έγινε το 2021 — για τους Παλαιστίνιους κατοίκους της πόλης η φετινή πορεία ήταν ακόμα χειρότερη από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Από το μεσημέρι, η αστυνομία ξεκίνησε να απομακρύνει Παλαιστίνιους μη διαμένοντες από την Παλιά Πόλη, και απέτρεπε την είσοδό τους από τις διάφορες πύλες προς την πόλη. Αργότερα, οι αρχές έκλεισαν εντελώς την Πύλη της Δαμασκού για τους Παλαιστίνιους και τους τουρίστες. Οι Ισραηλινοί νεολαίοι που περνούσαν από την Παλιά Πόλη πριν την έναρξη της Πορείας, επιτέθηκαν και έριξαν σπρέι πιπεριού σε Παλαιστίνιους στους δρόμους της πόλης.

Σε κάποια στιγμή ξεκίνησε και μια συμπλοκή, κατά τη διάρκεια της οποίας ένας έποικος τράβηξε πιστόλι. Η αστυνομία δεν τον συνέλαβε.

Αν και η αστυνομία είχε ισχυριστεί πως οι παλαιστινιακές σημαίες θα κατάσχονταν μόνο αν παρενοχλούσαν την πορεία, στην πράξη η αστυνομία συνέλαβε αρκετούς Παλαιστίνιους που κουνούσαν σημαίες στην Πύλη της Δαμασκού και αργότερα κατάσχεσαν σημαίες από αρκετούς άλλους. Κάποιοι βρήκαν έναν δημιουργικό τρόπο για να υψώσουν την παλαιστινιακή σημαία κατά τη διάρκεια της πορείας — με τη βοήθεια ενός ντρόουν που πέταξε πάνω από τα τείχη της Παλιάς Πόλης. Όταν το μη επανδρωμένο αεροσκάφος προσγειώθηκε, κατασχέθηκε από την αστυνομία.

Αυτή τη χρονιά, τα ρατσιστικά συνθήματα κυριάρχησαν στην πορεία, συμπεριλαμβανόμενων των «θάνατος στους Άραβες», «ο Μωάμεθ είναι νεκρός» και «μακάρι να καεί το χωριό σας». Αυτά ακούστηκαν από σχεδόν κάθε ομάδα που πέρασε μέσα από την Πύλη της Δαμασκού, και όχι μονάχα από περιθωριακούς. Νεαροί Εβραίοι εξτρεμιστές επίσης γιόρτασαν τον θάνατο της Παλαιστίνιας δημοσιογράφου Σιρίν Αμπού Άκλεχ, και ευχήθηκαν τον θάνατο του Αχμάντ Τίμπι, Παλαιστίνιου μέλους του Κοινοβουλίου.

Ακροδεξιοί εξτρεμιστές φωνάζουν συνθήματα όπως «θάνατος στους Άραβες» και «μακάρι να καεί το χωριό σας».

Οι οργανωτές της πορείας δεν έκαναν καμία προσπάθεια να αποτρέψουν τα συνθήματα. Η αστυνομία, που τακτικά διαλύει με τη βία διαμαρτυρίες Παλαιστίνιων στην Ιερουσαλήμ με το πρόσχημα πολιτικών συνθημάτων που κρίνονται ότι αποτελούν «πρόκληση», επίσης δεν παρενέβη. Μόνο όταν μια ομάδα επιχείρησε να επιτεθεί στον χώρο που βρίσκονταν οι δημοσιογράφοι επενέβη η αστυνομία — χωρίς να πραγματοποιήσει ούτε μία σύλληψη, ακόμα και αυτών που έριχναν αντικείμενα στους δημοσιογράφους μπροστά στα μάτια της.

Την ίδια ώρα που η αστυνομία απομάκρυνε Παλαιστίνιους σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου από την Πύλη της Δαμασκού, οι συμμετέχοντες στην πορεία επιτίθονταν σε ομάδες Παλαιστίνιων, Ισραηλινών και διεθνών δημοσιογράφων στην Παλιά Πόλη. Τους έβριζαν, διέκοπταν ζωντανές συνδέσεις και προσπάθησαν να χτυπήσουν κάποιους από τους δημοσιογράφους με σημαίες. Κάποιοι από τους Ισραηλινούς διαδηλωτές προσπάθησαν επίσης να καταστρέψουν παλαιστινιακά καταστήματα και να επιτεθούν σε κατοίκους. Ένας Παλαιστίνιος συνελήφθη αφότου κούνησε μια παλαιστινιακή σημαία μπροστά στους διαδηλωτές.

Παλαιστίνιος διαδηλωτής υψώνει τη σημαία της Παλαιστίνης μπροστά στην «Πορεία των Σημαιών» δευτερόλεπτα πριν συλληφθεί από την αστυνομία. (Πηγή: Oren Ziv)

Ταυτόχρονα, εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν με παλαιστινιακές σημαίες στην οδό Σαλάχ Α-Ντιν — αρκετές εκατοντάδες μέτρα μακριά από την Πύλη της Δαμασκού — και πορεύτηκαν προς τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας, προτού οι αστυνομικοί τους διαλύσουν με βομβίδες κρότου-λάμψης. Κατόπιν, αστυνομικοί με πολιτικά συνέλαβαν ένα Παλαιστίνιο διαδηλωτή και χρησιμοποίησαν αληθινά πυρά που τραυμάτισαν άλλον έναν.

Κάποιοι από τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές συνέχισαν προς τη Σεΐχ Τζάρα αφότου Ισραηλινοί έποικοι έσπασαν τα τζάμια πάνω από δέκα αυτοκινήτων στη γειτονιά και αποχώρησαν χωρίς να συλληφθούν. Σε βίντεο φαίνονται έποικοι να πετούν πέτρες προς Παλαιστίνιους σε πλήρη θέα της αστυνομίας, η οποία επίσης δεν τους συνέλαβε. Έπειτα Εβραίοι εξτρεμιστές επιτέθηκαν, έριξαν σπρέι πιπεριού και έκλεψαν το κινητό ενός Παλαιστίνιου δημοσιογράφου. Όμως μέχρι το τέλος της ημέρας, περισσότεροι από 40 Παλαιστίνιοι είχαν συλληφθεί. Αργά το βράδυ της Κυριακής, νεαροί Εβραίοι εξτρεμιστές επιχείρησαν να πορευτούν ξανά στη γειτονιά της Σεΐχ Τζάρα, αλλά αυτή τη φορά η αστυνομία τους σταμάτησε.

Επιπρόσθετα, ενώ η κυβέρνηση και η αστυνομία επιμένουν τις τελευταίες εβδομάδες ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο «στάτους κβο» του τεμένους Αλ-Άκσα, τα γεγονότα της Κυριακής δείχνουν μια διαφορετική εικόνα. Επί μήνες, πολλοί Εβραίοι ανεβαίνουν στο Όρος του Ναού/Χαράμ αλ-Σαρίφ για να προσευχηθούν διακριτικά χωρίς να αντιμετωπίζουν προβλήματα [ΣτΜ. σύμφωνα με τη συμφωνία του Ισραήλ και του Ιορδανού θρησκευτικού φροντιστή του συγκροτήματος, μόνο Μουσουλμάνοι επιτρέπεται να προσεύχονται στο συγκρότημα του τεμένους, ενώ οι Εβραίοι προσεύχονται στο Δυτικό Τείχος]. Όμως την Κυριακή πολλοί από αυτούς ανέβηκαν κουνώντας ισραηλινές σημαίες και ξάπλωσαν στο έδαφος να προσευχηθούν με την αστυνομία να τους κοιτά αδρανής.

Η ηγεσία του Ισραήλ λέει πως οι ισχυρισμοί περί Εβραϊκής κατάληψης του τεμένους Αλ-Άκσα αποτελούν «πρόκληση σε βία» και «ψεύτικες ειδήσεις», όμως όποιος είδε τις εικόνες πάνω από χιλίων Εβραίων να μπαίνουν στο συγκρότημα ξέρει πως λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια μας μια σημαντική αλλαγή.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ