Γάζα Ισραήλ αεροπορικές επιθέσεις

Σφαγή αμάχων στη Γάζα από αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ

Αεροπορικές επιθέσεις πραγματοποίησε το Ισραήλ στη Γάζα το βράδυ της Δευτέρας και τα ξημερώματα της Τρίτης, με απολογισμό 24 νεκρούς, εκ των οποίων 9 παιδιά και τουλάχιστον μία γυναίκα.

Σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας της Γάζας, Ασράφ Κέντρα, στο Al Jazeera, οι συνολικοί νεκροί από τις επιδρομές του Ισραήλ στη Γάζα από τη Δευτέρα έφτασαν τους 22, συμπεριλαμβανόμενων 9 παιδιών και μίας γυναίκας που σκοτώθηκε σε επίθεση στο σπίτι της στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ-Σάτι στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. Τα παιδιά της τραυματίστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της επίθεσης, όμως σύμφωνα με τον Κέντρα η κατάστασή τους είναι σταθερή.

Προσέθεσε ότι ακόμα 106 άτομα τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιθέσεων, με αδιευκρίνιστο αριθμό να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Μέχρι το πρωί της Τρίτης, ο απολογισμός των νεκρών είχε ανέβει στους 24.

Το Ισραήλ είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα το βράδυ την διεξαγωγή επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας, αφότου η Χαμάς είχε εκτοξεύσει ρουκέτες προς την Ισραηλινή πλευρά, σε αντίποινα για την επίθεση στο τέμενος Αλ-Άκσα το πρωί της Δευτέρας.

Ο μοναδικός τραυματισμός που αναφέρθηκε από τις ρουκέτες της Χαμάς προς την Ιερουσαλήμ τη Δευτέρα ήταν αυτός ενός 49χρονου άνδρα, σύμφωνα με τις αναφορές «σε μέτρια κατάσταση» από θραύσματα γυαλιών.

Το πρωί της Τρίτης η Χαμάς προειδοποίησε για νέες επιθέσεις με ρουκέτες στην πόλη Άσκελον, νοτίως του Τελ Αβίβ, όπου το Κέντρο Υγείας ανακοίνωσε 19 τραυματισμούς, εκ των οποίων ένας σοβαρά.

Η διεθνής κοινότητα έχει παραμείνει σε μεγάλο βαθμό σιωπηλή σε ό,τι αφορά τις αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ.

Ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, είπε πως η κυβέρνηση Μπάιντεν «ανησυχεί» για την αυξημένη βία στο τέμενος Αλ-Άκσα και στη Γάζα και προέτρεψε «ηρεμία» από τις δύο πλευρές.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλέιου, Ντόμινικ Ράαμπ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα του καταδικάζει την εκτόξευση ρουκετών προς την Ιερουσαλήμ και άλλες τοποθεσίες στο Ισραήλ.

«Η συνεχιζόμενη βία στην Ιερουσαλήμ και τη Γάζα πρέπει να σταματήσει. Χρειαζόμαστε μια άμεση αποκλιμάκωση από όλες τις πλευρές και ένα τέλος στη στοχοποίηση άμαχου πληθυσμού», είπε σε δήλωσή του στο Twitter.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες μπλόκαραν ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που θα καλούσε το Ισραήλ «να σταματήσει τις εποικιστικές εργασίες, τις κατεδαφίσεις και τις εξώσεις, συμπεριλαμβανόμενης της ανατολικής Ιερουσαλήμ σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις του υπό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και να απόσχει από μονόπλευρες ενέργειες «που θα επιτείνουν τις εντάσεις και θα υποσκάψουν τη βιωσιμότητα της λύσης δύο κρατών».

Η πρόταση του ανακοινωθέντος, που πραγματοποιήθηκε από τους εκπροσώπους της Νορβηγίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, έγινε δεκτή από 14 εκ των 15 κρατών, αλλά απορρίφθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες ως «ένα βήμα που δεν θα ήταν χρήσιμο αυτή τη στιγμή», όπως μεταδίδουν οι Times of Israel επικαλούμενοι διπλωματικές πηγές.

Πηγές: Middle East Eye, Haaretz

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ