Η έμπειρη δημοσιογράφος Σιρίν Αμπού Ακλέχ δολοφονήθηκε το πρωί της Τετάρτης από πυρά του ισραηλινού στρατού, όπως μετέδωσε το δίκτυο Al Jazeera για το οποίο εργαζόταν.
Η Αμπού Ακλέχ είχε φτάσει μαζί με μία ομάδα άλλων δημοσιογράφων στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, για να καλύψει τη διεξαγωγή επιδρομών από δυνάμεις του ισραηλινού στρατού.
Λίγη ώρα αφότου έφτασαν δέχτηκαν πυρά από ελεύθερους σκοπευτές του ισραηλινού στρατού, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Η Αμπού Ακλέχ, που φορούσε ξεκάθαρη σήμανση δημοσιογράφου, δέχτηκε μία σφαίρα στο κεφάλι και έπεσε νεκρή.
Η 51χρονη Αμερικανο-Παλαιστίνια δημοσιογράφος είχε μεγάλη εμπειρία στην κάλυψη των γεγονότων στη Μέση Ανατολή, δουλεύοντας για το Al Jazeera από το 1997.
«Η Σιρίν ήταν εμβληματική για τις Παλαιστίνιες γυναίκες δημοσιογράφους και εμβληματική για τον Παλαιστινιακό Τύπο», δήλωσε η Κολούντ Ασάφ, επικεφαλής της επιτροπή γυναικών δημοσιογράφων στο Συνδικάτο Παλαιστίνιων Δημοσιογράφων. «Ήταν μία έμπνευση για την Παλαιστίνη και τον Αραβικό κόσμο… Σήμερα χάσαμε έναν από τους στυλοβάτες του Τύπου μας».
Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός του Ισραήλ επιχειρεί, από τη στιγμή που έγινε γνωστός ο θάνατος της δημοσιογράφου, να απεμπλέξει εαυτόν από το γεγονός, κάνοντας λόγο για μάχες μεταξύ του IDF και Παλαιστινίων, και πιθανολογώντας ότι η Αμπού Ακλέχ χτυπήθηκε από πυρά Παλαιστινίων.
Όμως οι αυτόπτες μάρτυρες και άλλοι δημοσιογράφοι που βρίσκονταν στην περιοχή, μεταδίδουν πως οι συγκρούσεις δεν ήταν κοντά στο σημείο όπου δολοφονήθηκε η δημοσιογράφος, και πως τα πυρά που δέχτηκε ήταν ξεκάθαρα από ελεύθερους σκοπευτές, σε σημείο που ελεγχόταν από τον ισραηλινό στρατό.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ραν Κοτσάβ επιχείρησε να δικαιολογήσει με προκλητικό τρόπο τη δολοφονία, λέγοντας στο Ραδιόφωνο του Στρατού πως «ακόμα κι αν οι στρατιώτες πυροβόλησαν — ή, Θεός φυλάξοι, τραυμάτισαν — κάποιον που δεν ήταν αναμεμειγμένος, αυτό έγινε στη μάχη, κατά τη διάρκεια ανταλλαγής πυρών, όπου αυτή η Παλαιστίνια ήταν μαζί με αυτούς που πυροβολούσαν. Οπότε αυτό το πράγμα μπορεί να συμβεί».
Ο Κοτσάβ περιέγραψε την Αμπού Ακλέχ ως κάποια που «κινηματογραφούσε και δούλευε για ένα ΜΜΕ εν μέσω οπλισμένων Παλαιστίνιων. Είναι οπλισμένοι με κάμερες, αν μου επιτρέπετε να το πω».
Βίντεο από τη στιγμή της δολοφονίας διαψεύδει ολοκληρωτικά τα λόγια του εκπροσώπου του ισραηλινού στρατού, καθώς είναι εμφανές πως στον χώρο όπου συνέβη δεν υπήρχαν «οπλισμένοι Παλαιστίνιοι». Άλλωστε η άποψη πως οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν συγκρούσεις είναι «οπλισμένοι με κάμερες» είναι ενδεικτική του τρόπου που επιχειρεί ο στρατός του Ισραήλ.
This is the full video. No need to investigate when the apartheid source is already known pic.twitter.com/TACJYKzA5X
— majd shahin (@shahin_majd) May 11, 2022
Ο Αλί Σαμουντί, έτερος δημοσιογράφος του Al Jazeera που τραυματίστηκε στο περιστατικό αλλά έχει διαφύγει τον κίνδυνο, δήλωσε τα εξής: «Επρόκειτο να κινηματογραφήσουμε την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού και ξαφνικά μας πυροβόλησαν χωρίς να μας ζητήσουν να φύγουμε ή να σταματήσουμε την κινηματογράφηση. Η πρώτη σφαίρα χτύπησε εμένα και η δεύτερη τη Σιρίν (…) δεν υπήρχε καμία Παλαιστινιακή στρατιωτική αντίσταση στο σημείο».
Η δημοσιογράφος Σάθα Χανάισα, που ήταν δίπλα στην Αμπού Ακλέχ όταν χτυπήθηκε, επιβεβαίωσε τα γεγονότα: «Ήμασταν τέσσερις δημοσιογράφοι, φορούσαμε όλοι γιλέκα, όλοι κράνη. Ο [ισραηλινός] στρατός κατοχής δεν σταμάτησε να πυροβολεί ακόμα και αφότου αυτή κατέρρευσε. Δεν μπορούσα καν να απλώσω το χέρι μου να την τραβήξω λόγω των πυροβολισμών. Ο στρατός ήταν ανυποχώρητος στο να πυροβολεί για να σκοτώσει».
Πηγές: Al Jazeera, Middle East Eye