Του Ανδρέα Κοσιάρη
Η προκλητική «Πορεία των Σημαιών», δηλαδή ο εορτασμός της κατάληψης της Ιερουσαλήμ στο τέλος του πολέμου των Έξι Ημερών, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Ιουνίου, δείχνοντας για άλλη μία φορά ότι το πρόβλημα με την ακροδεξιά και τον ρατσιστικό εθνικισμό στο Ισραήλ είναι πολύ βαθύ και διακυβερνητικό.
Η «Πορεία των Σημαιών» επρόκειτο φέτος να πραγματοποιηθεί αρχικά στις 10 Μαΐου, συμπίπτοντας με το τέλος του Ραμαζανιού, του ιερού μήνα των Μουσουλμάνων. Ακυρώθηκε όμως εν τη γενέσει της, όταν οι δυνάμεις ασφαλείας του Ισραήλ εισέβαλαν στο τέμενος Αλ-Άκσα, πυροδοτώντας την αντίδραση των Παλαιστινίων και τα επεισόδια που προηγήθηκαν των πρόσφατων επιθέσεων του Ισραήλ στη Γάζα.
Έτσι, η Ισραηλινή ακροδεξιά έλαβε την άδεια από την κυβέρνηση Νετανιάχου να επαναλάβει την πορεία μίσους της στις 15 Ιουνίου, άδεια που δεν ανακλήθηκε από τη νέα κυβέρνηση Μπένετ-Λαπίντ.
Χιλιάδες ακροδεξιοί εθνικιστές, μεταξύ των οποίων και παιδιά, συμμετείχαν στην πορεία που πέρασε από την κατεχόμενη ανατολική Ιερουσαλήμ, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Θάνατος στους Άραβες», «Η δεύτερη Νάκμπα [Καταστροφή] έρχεται σύντομα», «Καλός Άραβας είναι ο νεκρός Άραβας» και, μάλλον χωρίς αντίληψη της ειρωνείας, «Η Σαουδική Αραβία είναι μαζί μας».
Η πορεία μπορεί να μην εισήλθε στα πιο πυκνοκατοικημένα από Παλαιστίνιους τμήματα της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, όμως έφτασε σε απόσταση αναπνοής από αυτά με την υποστήριξη των δυνάμεων ασφαλείας του Ισραήλ, που συνέλαβαν 17 Παλαιστίνιους που αντιδρούσαν στην πραγματοποίησή της και τραυμάτισαν τουλάχιστον 33.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιαΐρ Λαπίντ, υπό την ηγεσία του οποίου σχηματίστηκε ο κυβερνητικός συνασπισμός που εξώθησε τον Νετανιάχου από την εξουσία, καταδίκασε τα συνθήματα με μήνυμά του στο Twitter, λέγοντας πως «δεν είναι Ιουδαϊκά και δεν είναι Ισραηλινά». Όμως ο πρωθυπουργός του, ο ακροδεξιός Ναφτάλι Μπένετ παρέμεινε σιωπηλός, έχοντας στο παρελθόν ασπαστεί παρόμοια ρητορική.
Η επιρροή των απόψεων του νέου πρωθυπουργού έγινε ακόμα περισσότερο εμφανής λίγες ώρες έπειτα από την «Πορεία των Σημαιών». Ανάμεσα στις αντιδράσεις των Παλαιστινίων στην εκ νέου αυξημένη προκλητικότητα του Ισραήλ, ήταν και η εκτόξευση εμπρηστικών μπαλονιών στα νότια σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα.
Τα γεμισμένα με εύφλεκτο υλικό μπαλόνια αποτελούν χαμηλής επικινδυνότητας «όπλο», καθώς πυροδοτούν συνήθως μικρής κλίμακας πυρκαγιές σε αγροτικές ή ερημικές περιοχές του νοτίου Ισραήλ. Ο Μπένετ όμως, λίγο καιρό προτού αναλάβει την εξουσία, είχε δηλώσει πως «τα μπαλόνια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται σαν τις ρουκέτες», όπερ και εγένετο.
Τα ξημερώματα της Τετάρτης το Ισραήλ βομβάρδισε εκ νέου τη Γάζα, σπάζοντας ουσιαστικά την εκεχειρία που τέθηκε σε εφαρμογή την 21η Μαΐου, ισχυριζόμενο ότι στοχεύει θέσεις της Χαμάς σε αντίποινα για την εκτόξευση εμπρηστικών μπαλονιών.
Από τους νέους βομβαρδισμούς δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής θύματα, όμως δεν ισχύει το ίδιο σε άλλα σημεία και περιστατικά των τελευταίων ημερών. Τα δύο τελευταία θύματα, σε μία σειρά δολοφονιών Παλαιστίνιων από τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας έπειτα από την έναρξη της εκεχειρίας, είναι ο 16χρονος Αχμέντ Σάμσα, που υπέκυψε σήμερα σε τραύματα στο κεφάλι από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών που δέχτηκε την περασμένη Τρίτη, σε διαμαρτυρία για την κατάληψη από εποίκους του χωριού Μπεϊτά στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη· και η 29χρονη Μαΐ Αφάνα, που δολοφονήθηκε σε φυλάκιο της Δυτικής Όχθης την Τετάρτη, με τον στρατό του Ισραήλ να ισχυρίζεται πως ήταν οπλισμένη με μαχαίρι.