Έβο Μοράλες

Πραξικόπημα στη Βολιβια. Συνεχής ενημέρωση

Ο πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες ανακοίνωσε την παραίτηση του ύστερα από την παρέμβαση του αρχηγού γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων της χώρας ο οποίος ζήτησε την απομάκρυνσή του.

Σε διάγγελμά του κατήγγειλε στο λαό της Βολιβίας και ολόκληρο τον κόσμο «ένα εν εξελίξει πραξικόπημα. Ένα πραξικόπημα εναντίον μιας δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης… ένα πραξικόπημα εναντίον των κοινωνικών κινημάτων, των εργατών, των πατριωτών και των γηγενών οι οποίοι είχαν οικοδομήσει μια δημοκρατική, πολιτιστική επανάσταση».

ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΝΑΝΕΩΣΗ:

11:40 H πρέσβης της Βενεζουέλας στη Βολιβία, Crisbeylee González, έχει επιβεβαιώσει και καταδικάσει την κατάληψη του κτιρίου της πρεσβείας στη Λα Παζ από υποστηρικτές του πραξικοπήματος. Πρόκειται για ακόμη μία ταύτιση των γεγονότων με το σχέδιο του πραξικοπήματος, που είναι ήδη γνωστό από τις ηχογραφημένες συνομιλίες μελών της αντιπολίτευσης. Μόνο που σε αυτές ήταν η πρεσβεία της Κούβας, και όχι της Βενεζουέλας, αυτή που επρόκειτο να καταληφθεί στην κορύφωση της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης Μοράλες.

10:33 Η Jeanine Añez, από το αντιπολιτευόμενο κόμμα της Δημοκρατική Ένωσης, αναμένεται να αναλάβει την προεδρία ενώ υποσχέθηκε να εξαγγείλει άμεσα εκλογές.
Συνελήφθη η πρόεδρος της ανώτατης εκλογικής επιτροπής María Eugenia Choque Quispe.

03:29 Με μήνυμά του στο twitter ο Μοράλες καταγγέλει την έκδοση παράνομου εντάλματος σύλληψης εναντίον του αλλά και τη βίαιη επίθεση αγνώστων που εισέβαλαν και κατέστρεψαν το σπίτι του.
https://twitter.com/evoespueblo/status/1193702186024361985

02:00 Η κυβέρνηση του Μεξικού προσέφερε άσυλο στον Μοράλες και 20 μέλη της κυβέρνησής του στην πρεσβεία της στην Λα Παζ.

01:02 Η πρόεδρος της γερουσίας Adriana Salvatierra, η οποία θα αναλάμβανε την προεδρία βάσει της ιεραρχίας, υπέβαλε επίσης την παραίτησή της.

00:54 Πληθαίνουν οι καταγγελίες για τις βίαιες επιθέσεις, τις πυρπολήσεις σπιτιών και τις απαγωγές που πραγματοποίησαν μέλη της δεξιάς αντιπολίτευσης προκειμένου να αναγκάσουν κυβερνητικούς αξιωματούχους σε παραίτηση. Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Victor Borda παραιτήθηκε αφού του έκαψαν το σπίτι. Ο ίδιος κατήγγειλε ότι ο αδερφός του έπεσε θύμα απαγωγής και ζήτησε να σεβαστούν τη ζωή των μελών της οικογένειάς του.

00:33 Ο ηγέτης των Βρετανών Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατήγγειλε το «πραξικόπημα εναντίον του λαού της Βολιβίας» και χαρακτήρισε απεχθή την απομάκρυνση του προέδρου Μοράλες από το στρατό.


Ο Μοράλες, που αναδείχθηκε νικητής των πρόσφατων προεδρικών εκλογών, είχε αποδεχθεί τη διεξαγωγή νέων εκλογών ύστερα από καταγγελίες για παρατυπίες που διατύπωσε ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών – ένας θεσμός ο οποίος έχε συμμαχήσει πολλές φορές με την Ουάσινγκτον για την ανατροπή κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική.

Αρκετά στελέχη της κυβέρνησής του είχαν αναγκαστεί να υποβάλουν τις παραιτήσεις ύστερα από τις βίαιες επιθέσεις που δέχονταν από μέλη δεξιών και ακροδεξιών οργανώσεων.

Ο επικεφαλής των δεξιών ομάδων που ανέτρεψαν τον Μοράλες , Luis Fernando Camacho, προσεύχεται στη βίβλο λίγο πριν από την έναρξη του πραξικοπήματος.

O Μοράλες είχε καταγγείλει απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του παρουσιάζοντας μάλιστα και ηχογραφημένες συνομιλίες πολιτικών της αντιπολίτευσης που ανέφεραν ότι έχουν την στήριξη των ΗΠΑ.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ