Ηχογραφήσεις αποκαλύπτουν τον ρόλο των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος στη Βολιβία
Ο βασικός αντίπαλος του Έβο Μοράλες για την προεδρία, πρώην πρόεδρος Κάρλος Μέσα.

Βολιβία: Ηχογραφήσεις δείχνουν συμμετοχή των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος

Το δίκτυο Ραδιοφωνική Εκπαίδευση της Βολιβίας δημοσίευσε την Τρίτη 16 ηχητικά αποσπάσματα, που φαίνονται να περιέχουν συζητήσεις ηγετών της αντιπολίτευσης. Σε αυτές τις συζητήσεις οι ηγέτες ζητούν ένα πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης του Έβο Μοράλες, ισχυριζόμενοι ότι έχουν τη στήριξη Αμερικανών πολιτικών και την καθοδήγηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στη χώρα των Άνδεων.

Στους αναφερόμενους πολιτικούς συμπεριλαμβάνονται οι Αμερικανοί γερουσιαστές Μάρκο Ρούμπιο, Μπομπ Μενέντεζ και Τεντ Κρουζ, που σύμφωνα με τα ηχητικά θα διατηρούσαν επαφές με την Βολιβιανή αντιπολίτευση για να επιτευχθεί πιθανή αλλαγή καθεστώτος στη Νοτιοαμερικάνικη χώρα.

Οι ηχογραφήσεις επίσης αποκαλύπτουν τη συμμετοχή στην πολιτική συνωμοσία του πρώην κυβερνήτη της Cochabamba, Μάνφρεντ Ρέγιες Βίλα, που κατηγορήθηκε για διαφθορά το 2009 και διέφυγε ζητώντας άσυλο στις ΗΠΑ, όπου ζει σήμερα.

Στις ηχογραφημένες συνομιλίες των Βολιβιανών πολιτικών αναφέρονται και ένας πρώην πρόεδρος της χώρας, χωρίς να αναφέρεται το όνομά του, ένας πρώην βουλευτής και πρώην αξιωματικοί του Στρατού.

Οι ηχογραφήσεις περιέχουν ακόμα καλέσματα από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης σε πυρπόληση κυβερνητικών κτηρίων και κομματικών γραφείων του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό και την οργάνωση απεργιών.

Οι συζητήσεις προηγούνται της εκλογικής αναμέτρησης, και οι πράξεις αυτές φαίνεται να οργανώνονται ενόψει μιας εκλογικής νίκης του Έβο Μοράλες.

Τα σχέδια της αντιπολίτευσης φαίνεται να περιείχαν και μια τελική επίθεση στην πρεσβεία της Κούβας, σε πολύ παράλληλες γραμμές με όσα συνέβησαν στην απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα το 2002.

Μέχρι στιγμής, κανένας από τους ηγέτες της αντιπολίτευσης στη Βολιβία δεν έχει σχολιάσει τις ηχογραφήσεις.​

Οι συγκρούσεις οπαδών της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης συνεχίζονται στη Βολιβία, μετά την εκλογική αναμέτρηση της 20ης Οκτωβρίου και την ανακοίνωση λίγες μέρες μετά του αποτελέσματος που έδινε στον Έβο Μοράλες την επανεκλογή στην προεδρία, χωρίς την ανάγκη δεύτερου γύρου.

Η Βολιβιανή αντιπολίτευση αρνείται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι, έπειτα από πρόσκληση της κυβέρνησης Μοράλες, εκπρόσωποι του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών διεξάγουν έλεγχο της εκλογικής διαδικασίας. Ο έλεγχος αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου στα μέσα Νοεμβρίου.

Πηγή: telesur

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ