Σκίτσο του Latuff

New York Times: Οι ΗΠΑ βρίσκονται «στο ίδιο στρατόπεδο» με την Αλ Κάιντα στην Υεμένη

Άρης Χατζηστεφάνου
Σειρά δημοσιευμάτων από μεγάλα μέσα ενημέρωσης και ειδησεογραφικά πρακτορεία φέρνουν στο φως περιστατικά ανοχής ή ακόμη και προστασίας δυνάμεων του Ισλαμικού κράτους και της Αλ Κάιντα από τις ΗΠΑ και συμμάχους τους στη Συρία, το Αφγανιστάν και την Υεμένη.

Σε έρευνα του Associated Press που δημοσιεύεται σήμερα και από τους New York Times με τίτλο «Ενωμένοι με το Διάολο: Ο πόλεμος στην Υεμένη ενώνει τους συμμάχους των ΗΠΑ με την Αλ Κάιντα», αποκαλύπτονται οι στενοί δεσμοί της Σαουδικής Αραβίας με την Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Ριάντ στρατολόγησε εκατοντάδες μέλη της Αλ Κάιντα ενώ πλήρωσε ομάδες της οργάνωσης προκειμένου να αποχωρήσουν από τις θέσεις τους παίρνοντας και τον οπλισμό τους. Σύμφωνα με το Associated Press οι κινήσεις της Σαουδικής Αραβίας έγιναν με την επίνευση της Ουάσινγκτον, η οποία διέκοψε τις επιθέσεις με drones προκειμένου να διευκολύνει τις μετακινήσεις των μαχητών της Αλ Κάιντα.

Στον πόλεμο της Υεμένης, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι New York Times, «η Αλ Κάιντα βρίσκεται στο ίδιο στρατόπεδο με τη Σαουδική Αραβία – και κατ’ επέκταση με τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Την ίδια ώρα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας με ανακοίνωσή του αποκάλυψε την περασμένη Πέμπτη ότι οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία συγκεντρώνουν τις δυνάμεις τους στην περιοχή του αλ-Τανάφ κοντά στα σύνορα με το Ιράκ. Η περιοχή ελέγχεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες διατηρούν στρατιωτική βάση και έχουν επιβάλει ζώνη ασφαλείας 55 χιλιομέτρων. Η βάση χρησιμοποιούνταν κυρίως για την εκπαίδευση ισλαμιστών ανταρτών που μάχονταν το καθεστώς του Ασαντ.

Όπως είχε αποκαλύψει πέρυσι το BBC, ΗΠΑ και Βρετανία είχαν φυγαδεύσει μαχητές του Ισλαμικού κράτους μαζί με τον οπλισμό τους από τη Ράκα. Χιλιάδες μαχητές του ISIS που βρίσκονταν στην περιοχή, αλλά και τζιχαντιστές από άλλες χώρες επιβιβάστηκαν σε φορτηγά που είχαν μισθώσει οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Την αυτοκινητοπομπή συνόδευαν μαχητικά αεροσκάφη τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις φώτιζαν την πορεία των φορτηγών με φωτοβολίδες. Οι δημοσιογράφοι του BBC που ακολούθησαν την πορεία ορισμένων μαχητών μέχρι και την Τουρκία υποστηρίζουν ότι η συμμαχία, που ελέγχεται από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, επιχείρησε να συγκαλύψει τη φυγάδευση των μελών του ISIS.

Υπό την προστασία συμμάχων των ΗΠΑ όμως βρέθηκαν τζιχαντιστές του ISIS και στο Αφγανιστάν, όπως αποκάλυψε την Κυριακή η εφημερίδα New York Times. Σε ρεπορτάζ με τίτλο «είναι οι μαχητές του ISIS αιχμάλωτοι οι επίτιμοι προσκεκλημένοι της Αφγανικής κυβέρνησης» η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι δυο ανώτατοι αξιωματικοί του ISIS και 250 μαχητές «παραδόθηκαν» στον ελεγχόμενο από τις ΗΠΑ στρατό του Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση της Καμπούλ τους φιλοξένησε σε ξενώνα όπου φρουρούνται (όχι για να μην διαφύγουν αλλά για την ασφάλειά τους). Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει ότι οι μαχητές μεταφέρθηκαν με στρατιωτικά ελικόπτερα προκειμένου να αποφύγουν επιθέσεις από τις δυνάμεις των Ταλιμπάν.

Υπενθυμίζεται ότι αναλυτές αλλά και αξιωματούχοι στη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ έχουν αναφερθεί πολλές φορές στην ανάγκη διατήρησης των δυνάμεων του ISIS για την εξυπηρέτηση των γεωπολιτικών τους συμφερόντων στη Μέση Ανατολή.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ