«Στρατηγικό λάθος» χαρακτηρίζει την καταστροφή του ISIS το κορυφαίο ισραηλινό ίδρυμα ερευνών BESA, γνωστό στην Ελλάδα και από τις στενές σχέσεις που διατηρεί με το υπουργείο Άμυνας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.
Σε έκθεσή του ο διευθυντής του ιδρύματος, Εφρέμ Ινμπάρ, επισημαίνει ότι «η διατήρηση της παρουσίας του ISIS εξυπηρετεί στρατηγικούς στόχους (του Ισραήλ)» καθώς μπορεί να λειτουργήσει σαν χρήσιμο εργαλείο απέναντι στο Ιράν.
Ο ίδιος κατηγορεί τις ΗΠΑ για την προσπάθειά τους να διαλύσουν τον ISIS με τη συνεργασία και της Ρωσίας.
Το BESA, το οποίο συνεργάζεται μεταξύ άλλων με την ισραηλινή κυβέρνηση, το ΝΑΤΟ και την αμερικανική πρεσβεία στο Τελ Αβίβ, έχει ενισχύσει τις επαφές του και με την ελληνική κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Από τους πρώτους μήνες της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ αντιπροσωπεία του (στην οποία συμπεριλαμβανόταν ένας πρώην πρέσβης του Ισραήλ στην Αθήνα και ένας πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης) επισκέφθηκε το ελληνικό υπουργείο Άμυνας.
Λίγους μήνες αργότερα ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμένος, ταξίδεψε στο Ισραήλ προσκεκλημένος του BESA.
Η ισραηλινή πρεσβεία στην Ελλάδα είχε πραγματοποιήσει ειδική εκδήλωση προς τιμήν του BESA με προσκεκλημένους μεταξύ άλλων τον τότε υφυπουργού Εθνικής Άμυνας Ν.Τόσκα, την Ντόρας Μπακογιάννη και τον Νίκο Δένδια.
Στην ίδια έκθεση του Εφρέμ Ινμπάρ επισημαίνετε ότι θα ήταν καλή ιδέα η συνέχιση του πολέμου στη Συρία καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται «η αστάθεια και η κρίση αρκετές φορές εμπεριέχουν στοιχεία θετικής αλλαγής».
Στο ίδιο μήκος κύματος με τον Ινμπάρ κινήθηκε λίγες ημέρες αργότερα και ο διευθυντής διεθνών σχέσεων του ίδιου Think Tank, Ντέιβιντ Ουάινμπεργκ με κείμενό του στην Jerusalem Post.
Όπως υπενθυμίζει ο Μπεν Νόρτον, συντάκτης του αμερικανικού περιοδικού Salon, που παρουσίασε πρώτος την έκθεση του BESA στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, στο παρελθόν το Ισραήλ είχε ανεχθεί ή υποστηρίξει έμπρακτα δεξιές ισλαμικές ομάδες όπως η Χαμάς, οι οποίες στα πρώτα τους χρόνια αποτελούσαν ανάχωμα απέναντι στην αριστερή Φατάχ του Γιασέρ Αραφάτ.
«Η Χαμάς, για μεγάλη μου λύπη, αποτελεί δημιούργημα του Ισραήλ» είχε δηλώσει στην Wall Street Journal, ο Ανβέρ Κοέν, Ισραηλινός αξιωματούχος που είχε εργαστεί στη Γάζα για περισσότερα από 20 χρόνια.