ειδικές δυνάμεις βρετανία αφγανιστάν δολοφονίες αμάχων bbc

Βρετανία: Οι Ειδικές Δυνάμεις έκαναν διαγωνισμούς δολοφονίας αμάχων στο Αφγανιστάν

Έρευνα του BBC για τη δράση μονάδων των Ειδικών Αερομεταφερόμενων Δυνάμεων (Special Air Service – SAS) του βρετανικού στρατού στο Αφγανιστάν, αποκαλύπτει την ύπαρξη «διαγωνισμών» δολοφονίας αμάχων και το «φύτεμα» όπλων για να δικαιολογηθούν οι παράνομες αυτές δολοφονίες.

Σύμφωνα με έγγραφα που βρέθηκαν στην κατοχή της ερευνητικής ομάδας του BBC Panorama, αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που υπηρέτησαν στις εν λόγω μοίρες, οι Ειδικές Δυνάμεις προέβαιναν συστηματικά σε δολοφονίες αμάχων στο Αφγανιστάν, με μία μόνο μονάδα να μετρά 54 δολοφονίες σε διάστημα έξι μηνών την περίοδο 2010-11. Ο συνολικός αριθμός δολοφονιών ολόκληρης της μοίρας των SAS κατά την εξάμηνη θητεία της στο Αφγανιστάν μετράται σε τρία ψηφία.

Επρόκειτο για νυχτερινές επιδρομές και δολοφονίες άοπλων ανθρώπων, με μαρτυρίες να κάνουν λόγο για χρήση της τακτικής «εγκατάλειψης όπλων», δηλαδή του «φυτέματος» αυτόματων AK-47 και χειροβομβίδων ώστε να δικαιολογηθούν οι δολοφονίες στις εκθέσεις των μονάδων.

Οι μαρτυρίες κάνουν επίσης λόγο για «διαγωνισμό» δολοφονιών μεταξύ των μοιρών των SAS, με τη συγκεκριμένη μοίρα που έγινε αντικείμενο της έρευνας να προσπαθεί να επιτύχει περισσότερες δολοφονίες από τη μοίρα που αντικατέστησε.

Σύμφωνα με την έρευνα του BBC, αξιωματικοί σε ανώτατο επίπεδο στη διοίκηση των Ειδικών Δυνάμεων γνώριζαν για αυτές τις δολοφονίες, όμως δεν έπραξαν τα δέοντα ώστε να καταγγελθεί αυτή η δράση στη Στρατιωτική Αστυνομία. Συγκεκριμένα το ρεπορτάζ κάνει λόγο για γνώση των γεγονότων από τον Στρατηγό Σερ Μαρκ Καρλτον-Σμιθ, πρώην αρχηγό των Ειδικών Δυνάμεων και μετέπειτα επικεφαλής του βρετανικού Στρατού, ο οποίος παραιτήθηκε τον προηγούμενο μήνα.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αρνήθηκε να σχολιάσει για τις συγκεκριμένες καταγγελίες, με εκπρόσωπό του να δηλώνει πως οι βρετανικές δυνάμεις «υπηρέτησαν με θάρρος και επαγγελματισμό» στο Αφγανιστάν και τηρήθηκαν τα «υψηλότερα πρότυπα».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ