Σε συμφωνία φαίνεται ότι ήρθαν αργά την Κυριακή εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας Αυτοχθόνων του Ισημερινού με την κυβέρνηση του Λένιν Μορένο, για τερματισμό των απεργιών και διαδηλώσεων που συντάραξαν τη Λατινοαμερικάνικη χώρα εδώ και δώδεκα ημέρες.
Στις διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του απεσταλμένου του ΟΗΕ στο Εκουαδόρ, Arnaud Peral, η κυβέρνηση Μορένο αναγκάστηκε σε υποχώρηση και απόσυρση του Διατάγματος 883, που απελευθέρωνε τις τιμές των καυσίμων. Το διάταγμα είχε συμφωνηθεί με το ΔΝΤ, ως προαπαιτούμενο για την χρηματοδότηση του Ταμείου στον Ισημερινό και αποτέλεσε το έναυσμα για μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.
#Ecuador Massive celebrations outside of the Casa de la Cultura in #Quito as Lenin #Moreno bows to pressure from Indigenous and other movements, dropping pro-#IMF decree” #EcuadorEnResistencia
pic.twitter.com/d9hYSwJdlY— nonouzi (@Gerrrty) October 14, 2019
Την επόμενη της ανακοίνωσης του διατάγματος, στις 3 Οκτωβρίου, οι τιμές των καυσίμων αυξήθηκαν από 25% έως 120%. Οι διαδηλώσεις, στις οποίες η Συνομοσπονδία Αυτοχθόνων τέθηκε επικεφαλής, διήρκεσαν 12 ημέρες και ανάγκασαν τον πρόεδρο Λένιν Μορένο να μεταφέρει την έδρα της κυβέρνησης από την πρωτεύουσα Κίτο, στην παραλιακή πόλη Γκουαγιακίλ.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Αυτοχθόνων, Jaime Vargas, «Έχουμε περισσότερους από 2.000 τραυματίες, 1.000 φυλακισμένους, 10 νεκρούς (…) 100 αγνοούμενους, έχουμε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ζητάμε την παραίτηση του Υπουργού Romo και του Υπουργού Jarrín, μόνο τότε θα έχουμε ειρήνη και ελευθερία».
Η υποχώρηση της κυβέρνησης ήρθε την ώρα που οι συγκρούσεις στο Κίτο και άλλες πόλεις της χώρας κορυφώνονταν, και η κοινή γνώμη στη Δύση άρχιζε επιτέλους να στρέφει λίγη από την προσοχή της στον Ισημερινό.
Η συμφωνία των δύο πλευρών ορίζει ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν, με αντικείμενο την εκπόνηση νέου διατάγματος, με τη σύμφωνη γνώμη των Αυτοχθόνων και των Συνδικάτων.
Πηγή: telesur