αυτόχθονες κήρυαν πόλεμο στο ΔΝΤ

Ισημερινός: Οι αυτόχθονες κήρυξαν πόλεμο στον Μορένο και το ΔΝΤ

Πολίτες του Ισημερινού, στην πλειοψηφία τους μέλη των αυτόχθονων φυλών της λατινοαμερικάνικης χώρας, συνεχίζουν τις πορείες διαμαρτυρίας κατά του «Paquetazo», του πακέτου μέτρων λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Λένιν Μορένο, έπειτα από συμφωνία χρηματοδότησης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Οι κινητοποιήσεις, που ξεκίνησαν με διήμερη απεργία των συνδικάτων μεταφορών την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, πλέον είναι υπό την «ηγεσία» της Συνομοσπονδίας Αυτοχθόνων και συνδικαλιστικών ενώσεων εργαζομένων. Μάλιστα, η Συνομοσπονδία Αυτοχθόνων ανακοίνωσε την θέσπιση της δικής της κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, σε απάντηση στην αντίστοιχη ανακοίνωση της κυβέρνησης του, αγαπημένου της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίτο, Λένιν Μορένο.

Το Σύνταγμα του Εκουαδόρ δίνει τέτοιου είδους δικαιώματα αυτονομίας στις αρχέγονες περιοχές των αυτοχθόνων, κι έτσι η Συνομοσπονδία έχει προειδοποιήσει πως μέλη των κρατικών δυνάμεων ασφαλείας θα συλλαμβάνονται εάν εισέλθουν στα εδάφη των αυτοχθόνων και θα δικάζονται υπό το «δίκαιο των αυτοχθόνων».

Μεγάλες πορείες με αυτόχθονες επικεφαλής, αναμένεται να φτάσουν σήμερα Δευτέρα στην πρωτεύουσα Κίτο, με την κυβέρνηση να έχει ανακοινώσει ήδη ότι τα σχολεία στην επαρχία όπου ανήκει η πρωτεύουσα θα παραμείνουν σήμερα κλειστά.

Οι διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα, μπλοκάροντας μεταξύ άλλων και τον κύριο οδικό άξονα μεταξύ Βορρά και Νότου της χώρας, εμποδίζοντας μεταφορές πετρελαίου. Έχουν παρατηρηθεί επανειλημμένες συγκρούσεις με δυνάμεις της αστυνομίας.

Ο Λουίς Ιγουάμπα, ηγέτης των αυτοχθόνων Καγιάμπι στον βορρά του Εκουαδόρ, δηλώνει στο BBC ότι θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση στην κυβέρνηση.

«Παλεύουμε για όλους και παλεύουμε για τα δικαιώματα που όλοι έχουμε, και δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό. Άπαντες πρέπει να είναι σε εγρήγορση και να συνεχίσουν τον αγώνα. Ας ριζοσπαστικοποιήσουμε την απεργία», είπε.

Η χρηματοδότηση και τα μέτρα λιτότητας του ΔΝΤ, έρχονται πιθανώς ως αντάλλαγμα για την παράδοση του Τζούλιαν Ασάνζ από την κυβέρνηση Μορένο στις βρετανικές αρχές, καθώς ο δημοσιογράφος βρισκόταν σε πολυετή αποκλεισμό στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, έχοντας ζητήσει και λάβει πολιτικό άσυλο από την προηγούμενη κυβέρνηση του Ραφαέλ Κορέα.

Χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναρτούν τις τελευταίες ώρες βίντεο με άρματα μάχης να περικυκλώνουν το προεδρικό μέγαρο στο Κίτο, με τον Υπουργό Άμυνας του Ισημερινού, Oswaldo Jarrin, να προειδοποιεί τους διαδηλωτές «να μην προκαλέσουν τις δυνάμεις του Στρατού».

Με πληροφορίες από: telesur, BBC

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ