ο Μορένο αποχώρησε από την πρωτεύουσα

Ισημερινός: Οι διαδηλώσεις ανάγκασαν τον Μορένο να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα

Αντιμέτωπος με συνεχιζόμενες μαζικές απεργίες και την εξέγερση των αυτοχθόνων, ο πρόεδρος του Ισημερινού Λένιν Μορένο διέταξε τη μετακίνηση της έδρας της κυβέρνησης από την πρωτεύουσα Κίτο, στην παραλιακή πόλη Γκουαγιακίλ, από όπου διέταξε την απαγόρευση κυκλοφορίας στη χώρα.

Η πρωτοφανής αυτή κίνηση υποχώρησης (που στους μύστες της κωμωδίας θυμίζει το Monty Python Tactical Manoeuvre), υποδεικνύει την ένταση των αντιδράσεων στο πρόγραμμα λιτότητας που ανακοίνωσε η κυβέρνηση Μορένο την 1η Οκτωβρίου, σε συνεργασία με το ΔΝΤ.

Την Τρίτη, μαζικές διαδηλώσεις αυτοχθόνων από τον Βορρά της χώρας, έφτασαν στην πρωτεύουσα, καταλαμβάνοντας την Εθνοσυνέλευση και άλλα κυβερνητικά κτίρια, και αναγκάζοντας την κυβέρνηση να τραπεί σε φυγή προς τον Νότο και να αφήσει «στο πόδι της» μονάχα δυνάμεις του Στρατού και της Αστυνομίας.

Η κυβέρνηση έχει αντιδράσει με δρακόντεια μέτρα αστυνόμευσης και περιορισμού των δικαιωμάτων της συνάθροισης και της κυκλοφορίας. Η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης που κήρυξε ο Μορένο, επιβεβαιώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισημερινού, αν και η διάρκειά της μειώθηκε από τις 60 στις 30 ημέρες.

Η κυβερνητική καταστολή έχει μέχρι στιγμής αποτέλεσμα έναν νεκρό, δεκάδες τραυματίες από πλαστικές σφαίρες, δακρυγόνα και κλομπ, και τη σύλληψη τουλάχιστον 570 ανθρώπων. Μεταξύ αυτών και ηγετικά στελέχη του συνδικαλιστικού κινήματος του Εκουαδόρ, που αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης έως τρία χρόνια, για «παράλυση δημόσιων υπηρεσιών».

Τα σχολεία σε μεγάλο μέρος της χώρας έχουν παραμείνει κλειστά, ενώ οι διαδηλωτές έχουν στήσει οδοφράγματα σε 17 από τις 24 επαρχίες της χώρας.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα, ο πρόεδρος Μορένο είπε πως «δεν θα κάνει πίσω» και έβαψε με μελανά χρώματα τους διαδηλωτές λέγοντας ότι «ενδιαφέρονται μόνο για τη λεηλασία, την καταστροφή και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης». Χωρίς ίχνος αποδείξεων, κατηγόρησε τον προκάτοχό του Ραφαέλ Κορέα και τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ως ενορχηστρωτές των διαδηλώσεων.

Με πληροφορίες από: telesur

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ