Σε αγορά «μη θανατηφόρου» οπλισμού και εξοπλισμού καταστολής εξεγέρσεων αξίας 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων προχώρησε η κυβέρνηση του Ισημερινού, προετοιμάζοντας την καταστολή ενός νέου γύρου απεργιών και διαδηλώσεων που αναμένονται στη χώρα τους πρώτους μήνες του καινούριου χρόνου.
Η αγορά ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα από τον υπουργό Άμυνας του Ισημερινού, Oswaldo Jarrin, ο οποίος δήλωσε ότι η αγορά έγινε «ακολουθώντας τα κριτήρια του ΝΑΤΟ» και πως ο εξοπλισμός αγοράστηκε «από το Ισράηλ, τη Γαλλία και τις ΗΠΑ».
Έτσι θυμηθήκαμε για ακόμα μία φορά ότι το Ισραήλ είναι πάντοτε ο πρώτος πρόθυμος πωλητής σε κυβερνήσεις που επιθυμούν εξοπλισμό για την καταστολή και τον έλεγχο του λαού τους.
Αφότου οι αποτυχίες του Ισραηλινού στρατού απέναντι σε αντιπάλους πιο ισχυρούς από Παλαιστίνιους αμάχους απαξίωσαν την πολεμική του βιομηχανία, το Ισραήλ στράφηκε στην εξαγωγή της τεχνολογίας ελέγχου πληθυσμού.
Σε παλιότερο ραδιοφωνικό INFO-WAR, είχαμε ακούσει τον Ισραηλινό οικονομικό αναλυτή Σιιρ Χέβερ να μας λέει ότι το Ισραήλ «ενδιαφέρεται να πουλά όπλα σε περιοχές του πλανήτη με τρομακτική οικονομική ανισότητα και ιδιαίτερη εχθρότητα του πληθυσμού προς το καθεστώς. Πουλάει δηλαδή όπλα στις κυβερνήσεις που θέλουν να καταστείλουν τις εναντίον τους εξεγέρσεις.»
Έτσι τα τεχνολογικά παράγωγα της καταπίεσης των Παλαιστινίων, από δακρυγόνα, όπλα πλαστικών σφαιρών και άλλα «μη θανατηφόρα», μέχρι μη επανδρωμένα αεροσκάφη και συστήματα ελέγχου μέσω κάμερας, βρίσκονται πλέον όπου γης μία κυβέρνηση επιθυμεί να καταστείλει τις λαϊκές αντιδράσεις. Από την Ελλάδα των μνημονίων, στην Ιταλία του Μπερλουσκόνι, στην Ινδία και φυσικά στη Βραζιλία, που ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2014 και των Ολυμπιακών του 2016, καθάρισε με ισραηλινά όπλα τις φαβέλες και τις αντιδράσεις στη σπατάλη δημόσιων πόρων.
Αλλά ειδικά τα καταπιεστικά καθεστώτα της Λατινικής Αμερικής, έχουν ιδιαίτερους δεσμούς καταστολής με το Ισραήλ. Στη ραδιοφωνική αποστολή του INFO-WAR στη Γουατεμάλα, βλέπαμε πώς το Ισραήλ είχε εκπαιδεύσει τις δυνάμεις του δικτάτορα Ρίος Μοντ, που κατέλαβε πραξικοπηματικά την εξουσία το 1982. Όπλα αγορασμένα από το Ισραήλ χρησιμοποιήθηκαν στη «σιωπηρή γενοκτονία» που οργάνωσε και εκτέλεσε ο Μοντ κατά των αυτοχθόνων.
Η σημερινή κυβέρνηση της Γουατεμάλα συνεχίζει να βασίζεται σε εξοπλισμό και τεχνογνωσία από το Ισραήλ για την καταστολή του πληθυσμού της, όπως και αυτή της Ονδούρας. Ακούγαμε την καθηγήτρια ανθρωπολογίας Αντριέν Πάιν να εξηγεί πως οι δύο χώρες «εξαρτώνται από το Ισραήλ καθώς αγοράζουν εξοπλισμό για τον έλεγχο του πληθυσμού. Μεταξύ άλλων προμηθεύονται ηχητικά όπλα για τον έλεγχο διαδηλώσεων αλλά και τα όπλα που χρησιμοποιούν οι μυστικές υπηρεσίες της Ονδούρας. Επίσης η Μασάβ (Ισραηλινή Υπηρεσία Ανάπτυξης και Διεθνούς Συνεργασίας) προσφέρει τεχνογνωσία και εκπαιδευτικά προγράμματα για την καταστολή πλήθους.»
Δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι δύο αυτές χώρες ήταν από τις πρώτες που ακολούθησαν τις ΗΠΑ στην ανακοίνωση της μεταφοράς της πρεσβείας τους στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.
Η κυβέρνηση του Ισημερινού είχε εφαρμόσει ακραία καταστολή ενάντια στις διαδηλώσεις του περασμένου Οκτωβρίου. Τότε υπό την ηγεσία των αυτοχθόνων της χώρας, οι λαϊκές κινητοποιήσεις και οι απεργίες ενάντια στα οικονομικά μέτρα που επέβαλλε στη χώρα το ΔΝΤ είχαν εξαναγκάσει την κυβέρνηση Μορένο να εγκαταλείψει την πρωτεύουσα. Έκθεση του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα είχε χαρακτηρίσει τη βία της κυβέρνησης απέναντι στους διαδηλωτές ως «αχρείαστη» και «δυσανάλογη».