εκουαδόρ

Ισημερινός: Ο Λένιν που αγαπούσε η πρεσβεία των ΗΠΑ

Ιδιαίτερα συμπαθής στην αμερικανική πρεσβεία στο Κίτο του Ισημερινού, ήταν ο νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, Λένιν Μορένο, σύμφωνα με παλαιότερα, απόρρητα τηλεγραφήματα που ήρθαν στο φως από το Wikileaks.

Ενημερώνοντας το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Ιανουάριο του 2007 οι Αμερικανοί διπλωμάτες επεσήμαναν ότι ο Μορένο, που τότε ήταν αντιπρόεδρος, «μας εντυπωσίασε ως ένας χρήσιμος εταίρος και πιθανός υποστηρικτής των αναπτυξιακών προγραμμάτων που θέλουμε να προωθήσουμε στη χώρα». Ο Μορένο τους εξήγησε ότι ο Ισημερινός πρέπει να σταματήσει να αποδίδει στις ΗΠΑ την ευθύνη για όλα τα δεινά της χώρας ενώ παρουσίαζε τις Ηνωμένες Πολιτείες σαν πρότυπο στα προγράμματα συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Στα συμπεράσματά τους οι Αμερικανοί διπλωμάτες υποστήριζαν ότι ο Μορένο θα μπορούσε να αποτελεί ένα δίαυλο επικοινωνίας με τον πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα.

Ο Λένιν Μορένο γεννήθηκε το 1953 στο Νέο Ροκουαφέρτε, στο Εκουαδόρ. Μεγάλωσε σε μεσοαστική οικογένεια. Ο πατέρας του, ιδιαίτερα προοδευτικός με ευαισθησίες απέναντι στα δικαιώματα των ιθαγενών, έδωσε στο γιο του ένα όνομα που εξέφραζε το σεβασμό του απέναντι στον ηγέτη της ρωσικής επανάσταστης, Βλαντιμίρ Λένιν.

Ο Λένιν Μορένο σπούδασε ψυχολογία και Δημόσια Διοίκηση, ενώ εργαζόταν για πολλά χρόνια στο δημόσιο, στον τομέα του τουρισμού. Το 1998 έπεσε θύμα ληστείας, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό του και την καθήλωσή του σε αναπηρικό αμαξίδιο. Μετά από τέσσερα χρόνια ακινησίας, ο Μορένο επέστρεψε στη δουλειά του.

Έχει γράψει σειρά βιβλίων, μεταξύ των οποίων το Filosofía para la vida y el trabajo (Η φιλοσοφία της ζωής και της εργασίας), Teoría y Práctica del Humor (Η θεωρία και πρακτική του χιούμορ και Ríase, no sea enfermo (Γέλα, μην είσαι άρρωστος).

Το 2007 εξελέγη Αντιπρόεδρος του Εκουαδόρ με το σοσιαλιστικό κόμμα Alianza PAIS (Συμμαχία για μια Χώρα Περήφανη και Κυρίαρχη). Κατά τη διάρκεια της θητείας του πενταπλασίασε τη χρηματοδότηση για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, ενώ δημιούργησε πρόγραμμα για την ιατρική, τεχνική και ψυχολογική στήριξη των ΑμΕΑ.

Τον Οκτώβρη του 2016 προτάθηκε ως υποψήφιος για την Προεδρία του Εκουαδόρ από τον Ραφαέλ Κορέα.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ