εταιρεία UC Global παρακολούθηση Τζούλιαν Ασάνζ Ισημερινός Λονδίνο πρεσβεία CIA Κορέα Λατινική αμερική ρούσεφ λούλα μουχίκα κίρχνερ
Οι πρώην ηγέτες της Λ. Αμερικής, τις συναντήσεις μεταξύ των οποίων παρακολούθησε η UC Global. Από αριστερά και από πάνω: Λουίς Ινάτσιο Λούλα ντα Σίλβα, Ντίλμα Ρούσεφ (Βραζιλία), Ραφαέλ Κορέα (Ισημερινός), Χοσέ Μουχίκα (Ουρουγουάη), Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ (Αργεντινή).

Ηγέτες της Λ. Αμερικής κατασκόπευε η εταιρεία που παρακολουθούσε τον Ασάνζ για τη CIA

Η ισπανική εταιρεία ασφαλείας UC Global, που παρακολουθούσε για λογαριασμό της αμερικανικής υπηρεσίας CIA τον Τζούλιαν Ασάνζ, όσο εκείνος βρισκόταν αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, είχε πραγματοποιήσει κατασκοπεία και εναντίον ηγετών της Λατινικής Αμερικής, με τον πρώην πρόεδρο του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα ως βασικό στόχο.

Την αποκάλυψη έκανε η ισπανική εφημερίδα El País, επικαλούμενη τη νέα δικαστική έρευνα του φορητού υπολογιστή του ιδιοκτήτη της UC Global, Ντέιβιντ Μοράλες, στη δίκη του για την παρακολούθηση του Αυστραλού εκδότη και δημοσιογράφου.

Η El País ήταν εκείνη που είχε αποκαλύψει την υπόθεση της παρακολούθησης του Ασάνζ από τη UC Global, αλλά και την παράμετρο της λειτουργίας της κατά παραγγελία των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών. Πρόσφατα, οι δικαστικές αρχές είχαν διατάξει νέα έρευνα στα ηλεκτρονικά αρχεία του ιδιοκτήτη της εταιρείας ασφαλείας, βρίσκοντας υλικό που η ισπανική αστυνομία είχε «αμελήσει» να παρουσιάσει νωρίτερα.

Σύμφωνα με όσα έχει δει η ισπανική εφημερίδα, ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, και ο επικεφαλής εκπρόσωπός του, Αμάουρι Τσαμόρο Βενέγκας, είχαν συνοδευτεί από υπαλλήλους της UC Global ως σωματοφύλακες, σε 6ήμερο ταξίδι τους τον Μάρτιο του 2018, στο οποίο συναντήθηκαν με άλλους πρώην ηγέτες της Βραζιλίας, της Αργεντινής και της Ουρουγουάης — την Ντίλμα Ρούσεφ, τον Λουίς Ινάτσιο Λούλα ντα Σίλβα, την Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρχνερ και τον Χοσέ Μουχίκα.

Η Υπηρεσία Προεδρικής Προστασίας του Ισημερινού είναι υποχρεωμένη να παρέχει προστασία και στους πρώην προέδρους της χώρας. Έτσι, επέλεξε την ισπανική εταιρεία για να συνοδεύσει τον Κορέα, με τους υπαλλήλους της UC Global να καταγράφουν λεπτομέρειες από τις συναντήσεις του με τους άλλους πρώην ηγέτες. Αξίζει να σημειωθεί, πως ήταν η ίδια κυβέρνηση του Ισημερινού, του Λένιν Μορένο, που έδωσε στη Uc Global και το συμβόλαιο ασφαλείας για την πρεσβεία της στο Λονδίνο, δίνοντάς της τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τον Ασάνζ.

Οι εκθέσεις που βρέθηκαν στον υπολογιστή του Μοράλες και περιείχαν τα στοιχεία της κατασκοπίας των συναντήσεων του Κορέα, ήταν γραμμένες στα αγγλικά. Άλλες εκθέσεις, επίσης στα αγγλικά, αφορούσαν συναντήσεις του Κορέα σε σπίτι του στις Βρυξέλλες, ενώ έχουν ανακαλυφθεί και βίντεο από προσωπικές συναντήσεις του πρώην ηγέτη του Ισημερινού. Ο Κορέα φέρεται να τερμάτισε τη σχέση του με τη UC Global, όταν ένας από τους σωματοφύλακες του αποκάλυψε πως τους είχε ζητηθεί να γράψουν εκθέσεις για τις συναντήσεις και τις προσωπικές και πολιτικές δραστηριότητές του.

Ερωτηθείς στο δικαστήριο γιατί οι εκθέσεις αυτές ήταν γραμμένες στα αγγλικά, ο Μοράλες ισχυρίστηκε πως προσπαθούσε «να βελτιώσει τα αγγλικά των υπαλλήλων του». Είναι άγνωστο προς το παρόν εάν οι παρακολουθήσεις αυτές έγιναν έπειτα από εντολή ή επρόκειτο για πρωτοβουλία του Μοράλες με σκοπό να πουλήσει τις πληροφορίες σε κάποιον πλειοδότη. Πάντως, γνωρίζουμε πως πελάτες του ήταν και η CIA, αλλά και η κυβέρνηση του Ισημερινού του αντιπάλου του Κορέα, Λένιν Μορένο.

Σύμφωνα με την El País, σε ένα φλασάκι κρυμμένο στο θησαυροφυλάκιο της εταιρείας στα κεντρικά της γραφεία στη Χερέθ ντε λα Φροντέρα, βρέθηκαν και προσωπικές φωτογραφίες ενός διπλωμάτη που εργάζεται στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο. Οι φωτογραφίες αυτές είχαν χρησιμοποιηθεί για απόπειρα εκβιασμού του Μπολίβαρ Γκαρσές, διευθυντή της Senain, της πλέον ανενεργής εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισημερινού. Ο Μοράλες είχε προσπαθήσει να κερδίσει εκ νέου το συμβόλαιο για την ασφάλεια της πρεσβείας της χώρας στο Λονδίνο, που είχε τότε μόλις παραχωρηθεί σε εταιρεία από τον Ισημερινό.

Ο διπλωμάτης, αλλά και ο πρώην πρόεδρος του Ισημερινού, έχουν καταθέσει μηνύσεις εναντίον του Μοράλες στα ισπανικά δικαστήρια.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ