Η ποινικοποίηση της εργασίας του σεξ κανονικοποιεί τη βία

Πηγή: theguardian.com
Οι εργαζόμενοι του σεξ είναι πολύ πιθανότερο να αντιμετωπίσουν προβλήματα υγείας, βία και κακοποίηση σε χώρες όπου η απασχόλησή τους είναι παράνομη, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Τη μελέτη διεξήγαγαν ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου, με βάση δεδομένα από 33 χώρες. Τα δεδομένα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, σχόλια από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

H μελέτη έδειξε ότι οι εργαζόμενοι του σεξ που αντιμετωπίζουν αυστηρή αστυνόμευση (δηλαδή συλλήψεις, φυλακίσεις και βίαιη συμπεριφορά από αστυνομικούς) έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν σεξουαλική ή σωματική βία από κάποιον πελάτη τους και διπλάσιες πιθανότητες να τους μεταδοθεί ο ιός HIV ή κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, σε σύγκριση με εκείνους που δραστηριοποιούνται σε χώρες όπου η εργασία του σεξ επιτρέπεται.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι του σεξ που φοβούνται ότι οι ίδιοι ή οι πελάτες τους θα μπορούσαν να συλληφθούν είναι πιθανότερο να εμπλακούν σε επικίνδυνες συναντήσεις, καθώς δεν έχουν τον κατάλληλο χρόνο να συζητήσουν αρκετά με έναν πελάτη προτού μπουν στο αυτοκίνητό του ή να διαπραγματευτούν τους όρους της εργασίας τους εκ των προτέρων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Η υγεία και η ασφάλειά των εργαζόμενων του σεξ τίθενται επίσης σε κίνδυνο και στον Καναδά, ο οποίος έχει υιοθετήσει το «Μοντέλο Nordic», που εφαρμόστηκε πρώτη φορά στη Σουηδία και βάσει του οποίου ο πελάτης μπορεί να συλληφθεί για κάτι αξιόποινο, αλλά όχι ο εργαζόμενος του σεξ.

Χώρες όπως η Γαλλία, η Ισλανδία, η Ιρλανδία, η Νορβηγία και η Σουηδία επίσης θεωρούν υπεύθυνο τον πελάτη. Η Γουατεμάλα, το Μεξικό, η Τουρκία και η Νεβάδα στις Η.Π.Α. έχουν ρυθμίσει με κανόνες την εργασία του σεξ, γεγονός που δημιουργεί καλύτερες συνθήκες για κάποιους, αλλά χειρότερες για όσους δραστηριοποιούνται εκτός του προβλεπόμενου πλαισίου.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ