κλιματική καταστροφή

Η κλιματική καταστροφή είναι ταξική

Του Ανδρέα Κοσιάρη
Αν νομίζουμε πως οι κυβερνήσεις και οι ισχυροί του πλανήτη αγνοούν την κλιματική αλλαγή, τότε είμαστε εμείς που ζούμε στη δική μας φούσκα άγνοιας. Οι πλούσιοι ξέρουν ότι έρχεται μια μεγάλου μεγέθους καταστροφή λόγω του κλίματος και προετοιμάζονται για να της επιζήσουν – εκείνοι, όχι εμείς.

Μπορεί να ακούγεται λίγο σαν θεωρία συνωμοσίας, αλλά δεν είναι. Κράτη και ελίτ προετοιμάζονται ενεργά για την κλιματική κατάρρευση. Για παράδειγμα, πολλά Δυτικά κράτη οχυρώνουν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τα σύνορά τους, απέναντι στην αναμενόμενη αύξηση των μεταναστευτικών ροών από φτωχότερα κράτη, που είτε βρίσκονται σε μέρη του πλανήτη που θα γίνουν ακατοίκητα είτε είναι πολύ φτωχά για να προσφέρουν ανακούφιση στους πολίτες τους. Ο δημοσιογράφος Κρίστιαν Παρέντι έχει ονομάσει αυτήν την τακτική ως «η πολιτική της οπλισμένης σωστικής λέμβου»

Αλλά δεν είναι μόνο η διαφορά πλούσιων και φτωχών κρατών που θα δημιουργήσει – ή ήδη δημιουργεί – αυτό που ο ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ, Φίλιπ Άλστον, χαρακτήρισε ως «κλιματικό απαρτχάιντ». Ακόμα και εντός των συνόρων των πλούσιων κρατών, οι συνθήκες ζωής και οι δυνατότητες επιβίωσης των φτωχών στρωμάτων του πληθυσμού θα χειροτερεύσουν δραματικά.

Στον αντίποδα, οι πλούσιοι ήδη ετοιμάζονται για να μπορέσουν να διατηρήσουν τις ανέσεις – και τις ζωές τους. Περίπου σαν να παίζουν ένα βιντεοπαιχνίδι, όπου όποιος έχει τα περισσότερα χρήματα και κάνει τις πιο έξυπνες επιλογές, κερδίζει κι επιζεί του Αρμαγεδδώνα.

Στις πρόσφατες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, τα σπίτια αστέρων και διασήμων σώθηκαν με την παρέμβαση ιδιωτικών πυροσβεστών, πληρωμένων από ασφαλιστικές εταιρείες για να σώζουν τις περιουσίες μονάχα όσων έχουν το απαραίτητο κεφάλαιο.

Στην πόλη του Μαϊάμι, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, οι πλούσιοι εγκαταλείπουν τις βίλες τους σε παράκτιες περιοχές και αγοράζουν γη σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο και μακρύτερα από την ακτή, γνωρίζοντας ότι τα μέχρι πρότινος «φιλέτα» θα βρίσκονται σύντομα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Οι περιοχές στις οποίες καταφεύγουν οι ελίτ, είναι οι φτωχότερες της πόλης, με τους κατοίκους τους να αναγκάζονται με τη σειρά τους να μετοικίσουν πιο κοντά στο νερό. Και φυσικά να κινδυνεύουν περισσότερο στην επερχόμενη αύξηση της στάθμης των υδάτων, σε ένα φαινόμενο που έχει ονομαστεί «κλιματικός εξευγενισμός» (climate gentrification).

Άλλοι δισεκατομμυριούχοι αγοράζουν γη σε χώρες που αναμένεται να μη δουν τόσο έντονες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, με τη Νέα Ζηλανδία να αντιδρά απαγορεύοντας την αγορά σπιτιών από ξένους, για να κρατήσει τις τιμές σε επίπεδα προσιτά για τους ντόπιους.

Επίσης, στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, κάποιοι δισεκατομμυριούχοι όντως ετοιμάζονται να δημιουργήσουν αποικίες στον Άρη. Φανταζόμαστε πως αν τα καταφέρουν, δε θα είναι ιδιαίτερα φτηνό το εισιτήριο. Άλλοι θέλουν να κάνουν upload τον εαυτό τους σε υπερ-υπολογιστές.

Όποια κι αν είναι τα σχέδιά τους, οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ έχουν ένα κοινό. Ξέρουν και πιστεύουν ότι έρχεται το «Γεγονός», το οποίο είναι η κλιματική κατάρρευση. Η δράση τους για να το αποτρέψουν είναι μηδαμινή. Προετοιμάζονται για να του επιζήσουν. Σε πλήρη συνεννόηση με την ταξική τους συνείδηση, δε δίνουν δεκάρα τι θα κάνουμε εμείς.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ