Η γενοκτονική βία δεν είναι «σφάλμα» του ισραηλινού συστήματος, είναι η «λειτουργία» του

του Ανδρέα Κοσιάρη
Το Ισραήλ και οι σύμμαχοί του επιμένουν σε ένα πόλεμο «μέχρι την επίτευξη των στόχων του», όσο θάνατο και καταστροφή κι ας προκαλεί. Όμως αυτοί οι δεδηλωμένοι «στόχοι» αποδεικνύονται εξ ορισμού ανέφικτοι και, ολοένα και περισσότερο, φαίνεται πως ο θάνατος και η καταστροφή δεν είναι «σφάλματα» του ισραηλινού πολεμικού και πολιτικού συστήματος, αλλά η ίδια η «λειτουργία» του.

Με νέα χρήση του βέτο τους, οι ΗΠΑ μπλόκαραν άλλο ένα ψήφισμα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καλούσε σε «άμεση εκεχειρία» στη Γάζα, δίνοντας ξανά «λευκή επιταγή» στο Ισραήλ να συνεχίσει τη γενοκτονική του εκστρατεία. Το ψήφισμα είχε κατατεθεί από τη διπλωματική αντιπροσωπεία της Αλγερίας, με 13 μέλη του ΣΑ να υπερψηφίζουν, τη Μεγάλη Βρετανία να απέχει και τις ΗΠΑ να μπλοκάρουν.

Η διπλωματική αντιπροσωπεία των ΗΠΑ είχε ήδη από το Σάββατο προδιαθέσει πως θα καταψηφίσει το ψήφισμα, δήθεν για «ανησυχίες» πως τυχόν έγκρισή του θα δυσχέραινε τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στην Αίγυπτο. «Η απαίτηση άμεσης, άνευ όρων κατάπαυσης του πυρός χωρίς συμφωνία που να απαιτεί από τη Χαμάς να απελευθερώσει τους ομήρους δεν θα επιφέρει μια διαρκή ειρήνη. Αντίθετα, θα μπορούσε να παρατείνει τις μάχες μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ», δήλωσε η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ λίγο πριν ασκήσει το βέτο.

Στο ψήφισμα της Αλγερίας, βέβαια, υπήρχε η «άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων», σε ξεχωριστό σημείο από την «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία». «Η ψήφος υπέρ αυτού του σχεδίου ψηφίσματος αποτελεί υποστήριξη του δικαιώματος των Παλαιστινίων στη ζωή. Αντίθετα, η καταψήφισή του συνεπάγεται την υποστήριξη της βάναυσης βίας και της συλλογικής τιμωρίας που τους ασκείται», ήταν το σχόλιο του πρέσβη της Αλγερίας στον ΟΗΕ, Αμάρ Μπεντζαμά.

Σύμφωνα με διαρροές ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ετοιμάζουν ένα δικό τους ψήφισμα προς κατάθεση στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου για πρώτη φορά θα μιλούν ανοιχτά για «εκεχειρία». Το πρόβλημα είναι αφενός πως θα τη χαρακτηρίζουν «προσωρινή» και αφετέρου πως θα συνοδεύεται από τον όρο «το συντομότερο εφικτό», προσφέροντας ένα γιγαντιαίο παράθυρο στο Ισραήλ να συνεχίσει ανενόχλητο έως ότου το ίδιο ορίσει πως «ωρίμασαν οι συνθήκες».

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται πρόσβαση στο προσχέδιο του αμερικανικού ψηφίσματος, εκείνο θα περιέχει επίσης «αντίθεση σε μια μεγάλη χερσαία επίθεση του Ισραήλ στη Ράφα» — χωρίς όμως γνώση του ακριβούς λεξιλογίου και με δεδομένο πως ο Νετανιάχου έχει δηλώσει «στα μούτρα» υψηλά ιστάμενων Αμερικανών αξιωματούχων πως η επίθεση θα γίνει, θα ήταν γελοίο να διατηρήσει κανείς ελπίδες.

Η εκεχειρία είναι επικίνδυνη, ο εξοπλισμός απαραίτητος

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μπάιντεν με το ένα χέρι σταματά επανειλημμένα το μοναδικό όργανο του ΟΗΕ με εξουσία να εκδώσει δεσμευτικές αποφάσεις για τα μέλη του Οργανισμού, με το άλλο πιέζει τον Οίκο των Αντιπροσώπων να υπερψηφίσει το πακέτο βοήθειας προς Ουκρανία, Ισραήλ και Ταϊβάν — το πακέτο έχει υπερψηφιστεί από τη Γερουσία και περιέχει πάνω από 14 δισ. δολάρια χρηματοδότησης για το Ισραήλ, περισσότερες από τρεις φορές την ετήσια ενίσχυση που λαμβάνει από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, η χρηματοδότηση αυτή αφορά κυρίως τους μελλοντικούς πολέμους του Ισραήλ. «Αυτό γίνεται για να μπορέσει το Ισραήλ να αμυνθεί σε έναν πολυμέτωπο πόλεμο και να είναι σίγουρο ότι μπορεί να αποτρέψει έναν πολυμέτωπο πόλεμο», δήλωσε ένας εξ αυτών σε ισραηλινό πρακτορείο ειδήσεων. Με κάτι λιγότερο από 1 δισ. δολάρια να πηγαίνει σε πολεμοφόδια απευθείας στο πεδίο των μαχών στη Γάζα, μεγάλο τμήμα της συνολικής χρηματοδότησης θα δοθεί για την αναπλήρωση των συστημάτων αεράμυνας του Ισραήλ, του «Σιδερένιου Θόλου», της «Σφεντόνας του Δαυίδ» και της «Σιδερένιας Ακτίνας» (υπό ανάπτυξη σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας). Ένα άλλο μεγάλο τμήμα θα χρησιμοποιηθεί για να αναπληρωθούν τα αποθέματα οπλισμού που διατηρούν οι ΗΠΑ στο Ισραήλ, τα οποία έχουν εξαντληθεί αφότου παραδόθηκαν άνευ όρων στο Ισραήλ στην αρχή του παρόντος πολέμου.

Στο τελευταίο αυτό σημείο, αξίζει περαιτέρω έρευνα στο κατά πόσο εκείνα τα αποθέματα οπλισμού ήταν οι λεγόμενες «χαζές βόμβες», δηλαδή οπλικά συστήματα που δεν μπορούν να στοχεύσουν με ακρίβεια και αυξάνουν σημαντικά τις λεγόμενες «παράπλευρες απώλειες». Σύμφωνα με αναλυτές, μεταξύ αυτών και ο Σιρ Χέβερ μιλώντας στο INFO-WAR, το Ισραήλ έχει σε μεγάλο βαθμό χρησιμοποιήσει τέτοιου είδους «παλιά» όπλα στη συνεχιζόμενη γενοκτονία του στη Γάζα. Και, ενώ οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται διαρκώς πως οι ΗΠΑ «πιέζουν» το Ισραήλ να χρησιμοποιεί ακρίβεια στις επιθέσεις του, και εσχάτως πως «το Ισραήλ δεν θέλει μη κατευθυνόμενους πυραύλους», εντούτοις αρκετές από αυτές τις «παλιές βόμβες» δόθηκαν στο Ισραήλ από τις ΗΠΑ.

Ποιοι στόχοι;

Τίποτα από τα παραπάνω δεν δείχνει πως οι ΗΠΑ ασκούν την οποιαδήποτε «πίεση» στον σύμμαχό τους. Μάλιστα, όπως είχαμε αναφέρει, το πακέτο χρηματοδότησης στο αμερικανικό Κογκρέσο περιέχει μεταξύ άλλων όρους για ευκολότερη άνευ εξηγήσεων παράδοση όπλων στο Ισραήλ απευθείας με προεδρική εντολή, αλλά και τη συγκέντρωση μεγαλύτερων αποθεμάτων οπλισμού αποκλειστικά για ισραηλινή χρήση.

Συγκεντρωτικά, γίνεται ξεκάθαρο και από δηλώσεις εκπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης πως το Ισραήλ έχει το «πράσινο φως» να συνεχίσει ακάθεκτο «μέχρι την επίτευξη των στόχων του». Ποιοι είναι όμως αυτοί οι στόχοι;

Στις επανειλημμένες αρνήσεις του Ισραήλ πως διαπράττει γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα, ισχυρίζεται διαρκώς πως στόχοι του είναι «η εξόντωση της Χαμάς και η απελευθέρωση των ομήρων». Αν πάρουμε τοις μετρητοίς αυτές τις αιτιάσεις, τότε αναμφίβολα το Ισραήλ έχει αποτύχει οικτρά σε αυτούς τους στόχους.

Ξεκινώντας από το ζήτημα των ομήρων, το Ισραήλ μέσω των στρατιωτικών του επιχειρήσεων έχει σκοτώσει άμεσα περισσότερους ομήρους από όσους έχει διασώσει. Ο ισραηλινός στρατός έχει απελευθερώσει μόλις τρεις ομήρους, ενώ έχει εκτελέσει εν ψυχρώ τρεις (που διέφυγαν μόνοι τους και πλησίαζαν τους στρατιώτες με υψωμένη λευκή σημαία) και έχει σκοτώσει με τους αδιάκριτους βομβαρδισμούς του άγνωστο αριθμό. Συντριπτικά μεγαλύτερος αριθμός ομήρων έχει απελευθερωθεί μέσω διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια της 7ήμερης κατάπαυσης του πυρός στα τέλη Νοεμβρίου. Όμως το Ισραήλ επιμένει πως η απελευθέρωση των περίπου 100 υπόλοιπων θα έρθει όχι με διαπραγματεύσεις, αλλά με επίθεση. Οι περασμένοι μήνες (και οι ιστορικές διδαχές) υποδηλώνουν ότι έχει αποτύχει και θα αποτύχει περαιτέρω σε αυτόν τον στόχο.

Όσο για την «εξόντωση της Χαμάς», ακόμα και οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες πλέον παραδέχονται πως ο στόχος αυτός είναι ανέφικτος. «Η Χαμάς θα επιβιώσει και μετά το τέλος του πολέμου», αναφέρει έκθεση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών που παρουσιάστηκε στα μέσα Φεβρουαρίου στους στρατιωτικούς ηγέτες, στελέχη των μυστικών υπηρεσιών και μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ, αμφισβητώντας ουσιαστικά όσα έχει επαναλάβει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου πως «η επόμενη ημέρα θα έρθει μόνο» έπειτα από την εξόντωση «όλης της Χαμάς».

Το Ισραήλ έχει σκοτώσει από τις 7 Οκτωβρίου περισσότερους από 36.000 Παλαιστίνιους — σχεδόν 30.000 επιβεβαιωμένους θανάτους και πάνω από 6.000 που αγνοούνται κάτω από τα συντρίμμια. Έχει κυριολεκτικά ισοπεδώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των πυκνοκατοικημένων οικιστικών περιοχών στη Γάζα, έχει κυριολεκτικά διαλύσει το σύστημα υγείας της Λωρίδας βομβαρδίζοντας και καταλαμβάνοντας νοσοκομεία ψάχνοντας «στρατηγεία της Χαμάς» που δεν ανακαλύπτονται ποτέ, έχει ανατινάξει πανεπιστήμια, τεμένη και ιστορικές εκκλησίες, έχει δολοφονήσει εν ψυχρώ άμαχους με λευκή σημαία, παιδιά, γιατρούς, ασθενείς, διασώστες, εθελοντές, δασκάλους, λογοτέχνες και δημοσιογράφους, έχει προκαλέσει γιγαντιαία επίπεδα πείνας, δίψας και ασθενειών σε έναν πληθυσμό που ήταν πεινασμένος, διψασμένος και ασθενής ήδη πριν τον πόλεμο.

Με όλη αυτήν την ουσιαστικά ανυπολόγιστη καταστροφή, που κατά τα φαινόμενα δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωσή της, τι έχει καταφέρει το Ισραήλ εναντίον της Χαμάς;

Στα υποτιθέμενα «αναξιόπιστα» στοιχεία του υπουργείου Υγείας «της Χαμάς» στη Γάζα — που αναφέρονται λεπτομερώς στα ονοματεπώνυμα και άλλες ιδιότητες των νεκρών και που Αμερικανοί και Ισραηλινοί ιδιωτικά παραδέχονται πως είναι αξιόπιστα — το Ισραήλ απαντά με τα δικά του νούμερα, σύμφωνα με τα οποία έχει σκοτώσει «περίπου 12.000 μαχητές της Χαμάς».

Ακόμα κι αν αγνοήσουμε το γεγονός πως το Ισραήλ δεν παρέχει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτόν τον ισχυρισμό — η ίδια η Χαμάς παραδέχεται περίπου τις μισές απώλειες — αλλά και το δεδομένο ότι το Ισραήλ επίσημα θεωρεί όλους τους στρατιωτικής ηλικίας άνδρες ως εχθρικούς μαχητές, και πάλι το «ισοζύγιο» είναι τραγικό. Οι δήθεν «ακριβείς» πολεμικές επιχειρήσεις του «πιο ηθικού στρατού στον κόσμο» έχουν επιτύχει, σύμφωνα με τις δικές τους εκτιμήσεις, να σκοτώνουν δύο αμάχους για κάθε «μαχητή της Χαμάς». Και όσον αφορά υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους και διοικητές της Χαμάς, το Ισραήλ έχει καταφέρει να σκοτώσει μόλις μια χούφτα από όσους βρίσκονταν στη Λωρίδα της Γάζας.

Στόχος είναι η εθνοκάθαρση και η γενοκτονία

Με το Ισραήλ να έχει αποτύχει, όπως έμμεσα παραδέχεται και το ίδιο, στους δύο δεδηλωμένους κύριους στόχους του, η επιμονή στις ίδιες τακτικές που έφεραν αυτή την αποτυχία (αλλά και βαρύ φόρο αίματος αμάχων) τι ακριβώς είναι; Είναι εξαιρετικά δύσκολο να αποδοθεί αυτή η επιμονή στην «ηλιθιότητα», όπως θα μας προέτρεπε να κάνουμε το φιλοσοφικό «ξυράφι του Χάνλον». Μπορεί όμως εύκολα να αποδοθεί στον ρατσισμό, τον εθνικισμό και τον αμοραλισμό που διέπει μεγάλο μέρος του ισραηλινού πολιτικού συστήματος.

Όταν ο Νετανιάχου επέστρεψε στην εξουσία τον Ιανουάριο του 2023, έπειτα από ένα διάλειμμα «εναλλακτικής ακροδεξιάς» διακυβέρνησης, είχαμε επισημάνει ένα γράφημα που παρουσίασε ο Καναδο-Ισραηλινός δημοσιογράφος και μελετητής της ισραηλινής ακροδεξιάς, Ντέιβιντ Σιν. Στο γράφημα απεικονίζεται η σύνθεση της νέας τότε ισραηλινής Βουλής, με κριτήριο τη θέση των κομμάτων και των βουλευτών τους στο ζήτημα της κατοχής και του κατεχόμενου πληθυσμού.

Γράφημα της στάσης των κομμάτων και βουλευτών του παρόντος ισραηλινού Κοινοβουλίου απέναντι στο ζήτημα της κατοχής και του κατεχόμενου πληθυσμού των Παλαιστινίων. Επεξήγη συμβόλων, από αριστερά προς δεξιά:
ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ: ένα δημοκρατικό κράτος, ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ: δύο εθνικά κράτη, ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ: ένα κράτος-απαρτχάιντ, ΕΞΟΝΤΩΣΗ: ένα εκκαθαρισμένο κράτος, ΕΠΕΚΤΑΣΗ: μία εκκαθαρισμένη αυτοκρατορία. (Πηγή γραφήματος: David Sheen)

Από το γράφημα γίνεται εμφανές πως μονάχα μια ισχνή μειοψηφία — οι 10 βουλευτές των δύο αραβικών κομμάτων — επιθυμούν την ένταξη των Παλαιστινίων σε ένα ενιαίο δημοκρατικό κράτος. Η συντριπτική πλειοψηφία είχε εχθρικές διαθέσεις προς τους Παλαιστίνιους, από την ισραηλινή κεντροαριστερα που έχει τη θέση της κυριαρχίας επί του κατεχόμενου πληθυσμού σε ένα κράτος-απαρτχάιντ, μέχρι τη θρησκευτική ακροδεξιά που επιθυμεί τον επεκτατικό πόλεμο και ένα αποκλειστικά εβραϊκό κράτος με σύνορα πέρα των σημερινών του. Πιθανόν ακόμα και ο ίδιος ο Σιν θα παραδεχόταν σήμερα πως το γράφημα υποτιμά τις διαθέσεις, επί παραδείγματι του κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου.

Υποβοηθώντας την προσφυγή της Νότιας Αφρικής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εναντίον του Ισραήλ για παραβίαση της Σύμβασης της Γενεύης για την Πρόληψη και την Τιμωρία του Εγκλήματος της Γενοκτονίας, η οργάνωση νομικών Law4Palestine συγκέντρωσε βάση δεδομένων με περισσότερες από 500 δηλώσεις γενοκτονικής πρόθεσης από το Ισραήλ. Σε αυτές εμπεριέχονται μεταξύ άλλων δηλώσεις του πρωθυπουργού, του προέδρου, του υπουργού Άμυνας και άλλων υπουργών του Ισραήλ, από το στόμα των οποίων έχουμε ακούσει πως «δεν υπάρχουν αθώοι στη Γάζα».

Άλλες δηλώσεις, όχι από «λήπτες αποφάσεων», αλλά από «προσωπικότητες» και «επηρεαστές» των ισραηλινών μίντια, συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Μόλις πριν από μία εβδομάδα, πρώην υψηλά ιστάμενο στέλεχος της Μοσάντ και νυν σχολιαστής, δήλωνε χασκογελώντας στο δελτίο ειδήσεων του κρατικού καναλιού Kan 11 πως «δεν υπάρχουν μη εμπλεκόμενοι άμαχοι στη Γάζα πάνω από [την ηλικία των] τεσσάρων ετών» — η παρουσιάστρια του δελτίου συμφώνησε απόλυτα, διευκρινίζοντας πως «τα παιδιά από μηδέν έως τεσσάρων ετών δεν είναι εμπλεκόμενα. Μπορεί όταν μεγαλώσουν να γίνουν. Στο μεσοδιάστημα δεν μπορείς να τα λιμοκτονείς».

Η παραπάνω στιχομυθία δεν είναι παρά ένα πρόσφατο παράδειγμα. Στα ισραηλινά ΜΜΕ αυτού του είδους η λεκτική αποκτήνωση είναι μόνιμη επωδός. Τέτοιου είδους απανθρωποποίηση των Παλαιστινίων της Γάζας, εφαρμόζεται ακόμα και από τους υποτιθέμενα «προοδευτικούς» συμμάχους του Ισραήλ. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα, όχι κάποιου τυχαίου ακροκεντρώου Δυτικού σχολιαστή, αλλά του Συντονιστή Στρατηγικών Επικοινωνιών του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπυ, ο οποίος είχε εμφανιστεί δακρύβρεχτος να πει πως οι Ισραηλινοί νεκροί άμαχοι είναι «ανθρώπινα όντα» και λίγες ημέρες αργότερα δικαιολογούσε τους θανάτους Παλαιστίνιων αμάχων ως τη «φύση της σύγκρουσης».

Αν λοιπόν ο θάνατος και η καταστροφή που επιμένει να σπέρνει το Ισραήλ δεν είναι αποτέλεσμα ηλιθιότητας, και αν η απανθρωποποίηση των Παλαιστινίων έχει διαπεράσει σε τόσο μεγάλο βαθμό όσο φαίνεται το πολιτικό, το μιντιακό και εν τέλει το κοινωνικό σύστημα του Ισραήλ, μήπως οι στόχοι του δεν είναι αυτοί που λέει πως είναι;

Μήπως το ισραηλινό κράτος αδιαφορεί επιδεικτικά για τους ομήρους, όπως το κατηγορούν πολλές από τις οικογένειές τους; Μήπως δεν ενδιαφέρεται τόσο για την «πλήρη εξόντωση» της Χαμάς (την ενδυνάμωση της οποίας άλλωστε το ίδιο το ισραηλινό κράτος προώθησε), αλλά πολύ περισσότερο για την όσο το δυνατόν πιο πλήρη εξόντωση — και σίγουρα την πλήρη εκδίωξη — των Παλαιστινίων της Γάζας;

Η γενοκτονία των Παλαιστινίων και η εθνοκάθαρση της Λωρίδας της Γάζας δεν είναι «σφάλματα» της λειτουργίας του ισραηλινού συστήματος — είναι η ίδια του η λειτουργία. Το λένε τα στόματα υψηλά και χαμηλά ιστάμενων Ισραηλινών, το λένε τα απόρρητα κρατικά σχέδια που έχουν διαρρεύσει — μα πάνω απ’όλα, το λένε οι πράξεις του και η επιμονή του σε αυτές.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ