του Ανδρέα Κοσιάρη
Σε φιάσκο κατέληξε η προσχηματική προσπάθεια του Αμερικανού ΥπΕξ Μπλίνκεν να δείξει πως δήθεν το Ισραήλ επιτρέπει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, καθώς ο στρατός και η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν μπόρεσαν να εγγυηθούν πως δεν θα υπάρξουν επιθέσεις από ακροδεξιούς διαδηλωτές.
Την περασμένη Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επρόκειτο να επισκεφτεί ένα από τα ισραηλινά περάσματα προς τη Γάζα, το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ στα νότια της Λωρίδας κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο.
Η επίσκεψη ήταν οργανωμένη στο πλαίσιο της περιοδείας του Μπλίνκεν στη Μέση Ανατολή, ως ένα είδος «από πρώτο χέρι αξιολόγησης» της εισόδου ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Θα επρόκειτο ουσιαστικά για ένα διαφημιστικό σόου που ως σκοπό θα είχε την προώθηση του αφηγήματος πως το Ισραήλ δεν ευθύνεται για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα και πως επιτρέπει την αθρόα είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Θα ήταν μια προπαγανδιστική απάντηση στα προσωρινά μέτρα που διέταξε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σύμφωνα με τα οποία το Ισραήλ υποχρεούται «να λάβει άμεσα και αποτελεσματικά μέτρα ώστε να καταστεί δυνατή η παροχή των επειγόντως αναγκαίων βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας για την αντιμετώπιση των δυσμενών συνθηκών ζωής που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας».
Όμως το πέρασμα Κερέμ Σαλόμ, το σημαντικότερο πέρασμα για την είσοδο φορτηγών ανθρωπιστικής βοήθειας καθώς εκεί λαμβάνουν χώρα οι έλεγχοι ασφαλείας του ισραηλινού κράτους, έχει τις τελευταίες εβδομάδες γίνει θέατρο εντάσεων. Διαδηλωτές, ως επί το πλείστον γνωστές μορφές του ακροδεξιού εποικιστικού κινήματος σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, εμποδίζουν την είσοδο στη Γάζα ακόμα και των ελάχιστων φορτίων ανθρωπιστικής βοήθειας που επιτρέπει η ισραηλινή κυβέρνηση. Μάλιστα, έχει επανειλημμένα απειληθεί διένεξη με την αιγυπτιακή πλευρά, καθώς οι διαδηλωτές καταφέρνουν συχνά να φτάσουν ανενόχλητοι μέχρι τα σύνορα με την Αίγυπτο για να πετροβολήσουν φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας που είναι σταθμευμένα εκεί.
Την Τρίτη, μία ημέρα πριν από το προγραμματισμένο επικοινωνιακό σόου του Μπλίνκεν, πραγματοποιήθηκε μια «πρόβα», με στελέχη της αμερικανικής πρεσβείας αλλά και της ασφάλειας του Αμερικανού ΥπΕξ να επισκέπτονται το πέρασμα συνοδεία στελεχών της αστυνομίας, του στρατού και του υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ. Εκείνη την ημέρα λοιπόν, οι ακροδεξιοί διαδηλωτές κατάφεραν να μπλοκάρουν την είσοδο εννέα φορτηγών για αρκετή ώρα, ούτως ώστε τα φορτηγά να μην φτάσουν ποτέ στον προορισμό τους και να επιστρέψουν πίσω στην Αίγυπτο. Παράλληλα, οι διαδηλωτές ανάρτησαν πλακάτ με τα οποία καλούσαν ακόμα περισσότερους ομοϊδεάτες τους να προσέλθουν την επόμενη ημέρα και να «διαταράξουν» την επίσκεψη Μπλίνκεν.
Η ισραηλινή αστυνομία και ο στρατός δεν μπόρεσαν να εγγυηθούν στους Αμερικανούς πως δεν θα συμβεί το ίδιο και την επόμενη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Μπλίνκεν. Έτσι, αποφασίστηκε το προπαγανδιστικό σόου να μην γίνει καθόλου και η επίσκεψη να ακυρωθεί. Ή μάλλον, να «εξαφανιστεί», καθώς ο Μπλίνκεν αρνήθηκε σε δηλώσεις του πως είχε σχεδιασμένη μια τέτοια επίσκεψη.
Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος του φιάσκο, η επίσκεψη Μπλίνκεν επρόκειτο να γίνει συνοδεία δύο υποστρατήγων του ισραηλινού στρατού, με το μήνυμά της να προσπαθεί να επιβεβαιώσει όσα ισχυρίστηκε το Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου τον Ιανουάριο, πως δήθεν η ανθρωπιστική βοήθεια που επιτρέπει είναι «υπεραρκετή» και δεν ευθύνεται το ίδιο για την ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.
Επρόκειτο δηλαδή για ένα προπαγανδιστικό σόου σχεδιασμένο για να «δώσει πόντους» στο Ισραήλ στη διεθνή σκηνή — όμως ο αμερικανικός παράγοντας απέτυχε να πιέσει το Ισραήλ ακόμα και για την πραγματοποίηση ενός τόσο θετικού για αυτό σόου. Οι ισραηλινές αρχές θα μπορούσαν κάλλιστα να απομακρύνουν τους ακροδεξιούς διαδηλωτές, έστω για μία ημέρα, έστω για μερικές ώρες. Όμως, στη χώρα που μια διαδικτυακή ανάρτηση κατά της σφαγής των Παλαιστινίων μπορεί να οδηγήσει σε ποινική δίωξη, η ελευθερία των εποίκων να πετροβολούν φορτηγά με φαγητό, νερό και φάρμακα είναι υπεράνω όλων — υπεράνω ακόμα και της ανάγκης του Ισραήλ να δείξει πως δεν διεξάγει γενοκτονία.