Σκίτσο του Ισραηλινού καλλιτέχνη Shoshke που συνοδεύει την ανοιχτή επιστολή. Ένας γιγαντιαίος ελέφαντας (Ισραηλινή Κατοχή) ανάμεσα στους διαδηλωτές οι οποίοι λένε «Ας το αγνοήσουμε».
Σκίτσο του Ισραηλινού καλλιτέχνη Shoshke που συνοδεύει την ανοιχτή επιστολή. Ένας γιγαντιαίος ελέφαντας (Ισραηλινή Κατοχή) ανάμεσα στους διαδηλωτές οι οποίοι λένε «Ας το αγνοήσουμε».

Εκατοντάδες ακαδημαϊκοί: «Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία στο Ισραήλ όσο υπάρχει το απαρτχάιντ»

Εκατοντάδες ακαδημαϊκοί και δημόσια πρόσωπα από το Ισραήλ, την Παλαιστίνη και τρίτες χώρες, συνυπογράφουν ανοιχτή επιστολή με την οποία καλούν τους πολιτικούς, πολιτιστικούς και θρησκευτικούς ηγέτες των Εβραίων της Βόρειας Αμερικής να αναγνωρίσουν «τη βιωμένη πραγματικότητα της κατοχής και του απαρτχάιντ» εναντίον των Παλαιστινίων και να βοηθήσουν ώστε «να τερματιστεί η ισραηλινή ατιμωρησία στα Ηνωμένα Έθνη και άλλους διεθνείς οργανισμούς».

Η ανοιχτή επιστολή φέρει τον τίτλο «Ο ελέφαντας στο δωμάτιο». Ο τίτλος και ο χαρακτηρισμός αναφέρονται στην ισραηλινή κατοχή των παλαιστινιακών περιοχών, η οποία παραμένει στο περιθώριο των διαδηλώσεων κατά των σχεδίων «δικαστικής αναδιαμόρφωσης» της κυβέρνησης Νετανιάχου, παρά το γεγονός πως, όπως γράφουν οι ακαδημαϊκοί, είναι ο «απώτερος σκοπός της».

«Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία για τους Εβραίους στο Ισραήλ όσο οι Παλαιστίνιοι ζουν υπό ένα καθεστώς απαρτχάιντ, όπως το έχουν περιγράψει Ισραηλινοί νομικοί ειδικοί. Πράγματι, ο απώτερος σκοπός της δικαστικής αναδιαμόρφωσης είναι να σφίξει τους περιορισμούς στη Γάζα, να στερήσει από τους Παλαιστίνιους τα ίσα δικαιώματα πέρα από την Πράσινη Γραμμή και εντός της, να προσαρτήσει περισσότερη γη και να εκκαθαρίσει εθνικά από τον παλαιστινιακό πληθυσμό όλες τις περιοχές υπό ισραηλινή κυριαρχία», τονίζουν.

Η επιστολή, την οποία έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει περισσότεροι από 700 ακαδημαϊκοί, πολλοί εκ των οποίων έχουν ενεργές θέσεις σε ισραηλινά πανεπιστημιακά ιδρύματα και άλλους θεσμούς, απευθύνεται στους «ηγέτες του Βορειοαμερικανικού Εβραϊσμού — επικεφαλής ιδρυμάτων, ακαδημαϊκούς, ραβίνους, εκπαιδευτές» και τους καλεί να ζητήσουν από τους ισραηλινούς διαδηλωτές να συμπεριλάβουν τα δικαιώματα των Παλαιστίνιων στα αιτήματά τους, να στηρίξουν τις παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να αναδιαμορφώσουν την εκπαίδευση των παιδιών των Εβραίων για «μια πιο ειλικρινή αποτίμηση του παρελθόντος και του παρόντος του Ισραήλ» και να πιέσουν την Αμερικανική κυβέρνηση ώστε να άρει την άνευ όρων στήριξη στο Ισραήλ.

Εντύπωση προκαλεί η συμπερίληψη στις υπογραφές της επιστολής, ακαδημαϊκών που έχουν αυτοχαρακτηριστεί «Σιωνιστές», όπως ο Μπένι Μόρρις, επίτιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Μπεν-Γκουριόν, ο οποίος έχει δεχτεί στο παρελθόν έντονη κριτική για την επιλεκτική χρήση πηγών και τη στάση του απέναντι στα ιστορικά εγκλήματα του Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων.

Πρόκειται για μια επιστολή, που σύμφωνα με τον κίβδηλο ορισμό του αντισημιτισμού που προωθεί η IHRA (International Holocaust Remembrance Alliance – Διεθνής Συμμαχία Μνήμης του Ολοκαυτώματος) θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ως αντισημιτική, καθώς ο ορισμός αυτός εξισώνει την κριτική στις πολιτικές και τα εγκλήματα του ισραηλινού κράτους με το μίσος ενάντια στους Εβραίους. Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό, αρκετοί εκ των υπογραφόντων να χαρακτήριζαν αντισημιτική μια τέτοια επιστολή πριν δέκα χρόνια.

Όμως η πραγματικά γιγαντιαία ανταπόκριση πολλών Εβραίων ακαδημαϊκών στην επιστολή αυτή, αποτελεί ισχυρή ένδειξη μιας συνειδησιακής μεταστροφής, που σίγουρα δεν ξεκίνησε με την παρούσα ακροδεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, αλλά ισχυροποιήθηκε από αυτήν.

Παραθέτουμε μετάφραση της επιστολής, την οποία μπορείτε να διαβάσετε στο αγγλικό πρωτότυπο (μαζί με τις υπογραφές) εδώ: https://sites.google.com/view/israel-elephant-in-the-room/home

Ο Ελέφαντας στο Δωμάτιο

«Εμείς, ακαδημαϊκοί και άλλα δημόσια πρόσωπα από το Ισραήλ/Παλαιστίνη και το εξωτερικό, εφιστούμε την προσοχή στην άμεση σύνδεση μεταξύ της πρόσφατης επίθεσης του Ισραήλ στο δικαστικό σώμα και της παράνομης κατοχής του σε εκατομμύρια Παλαιστινίων στις Κατεχόμενες Παλαιστινιακές Περιοχές. Ο Παλαιστινιακός λαός στερείται σχεδόν όλων των θεμελιωδών δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανόμενου του δικαιώματος ψήφου και διαμαρτυρίας. Αντιμετωπίζουν μόνιμη βία: φέτος μονάχα, οι δυνάμεις του Ισραήλ έχουν σκοτώσει πάνω από 190 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα και έχουν κατεδαφίσει περισσότερα από 590 κτίσματα. Αυτόδικοι έποικοι καίνε, λεηλατούν και σκοτώνουν με ατιμωρησία.

Χωρίς ίσα δικαιώματα για όλους, είτε σε ένα κράτος, δύο κράτη ή σε κάποιο άλλο πολιτικό πλαίσιο, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της δικτατορίας. Δεν μπορεί να υπάρξει δημοκρατία για τους Εβραίους στο Ισραήλ όσο οι Παλαιστίνιοι ζουν υπό ένα καθεστώς απαρτχάιντ, όπως το έχουν περιγράψει Ισραηλινοί νομικοί ειδικοί. Πράγματι, ο απώτερος σκοπός της δικαστικής αναδιαμόρφωσης είναι να σφίξει τους περιορισμούς στη Γάζα, να στερήσει από τους Παλαιστίνιους τα ίσα δικαιώματα πέρα από την Πράσινη Γραμμή και εντός της, να προσαρτήσει περισσότερη γη και να εκκαθαρίσει εθνικά από τον παλαιστινιακό πληθυσμό όλες τις περιοχές υπό ισραηλινή κυριαρχία. Τα προβλήματα δεν ξεκίνησαν με την παρούσα ακραία κυβέρνηση: η Εβραϊκή υπεροχή αυξάνεται εδώ και χρόνια και καθιερώθηκε στον νόμο με τον Νόμο Έθνους Κράτους του 2018.

Οι Αμερικανοί Εβραίοι έχουν εδώ καιρό υπάρξει στην πρώτη γραμμή σκοπών κοινωνικής δικαιοσύνης, από τη φυλετική ισότητα στα δικαιώματα άμβλωσης, αλλά δεν έχουν προσφέρει αρκετή προσοχή στον ελέφαντα στο δωμάτιο: τη μακροχρόνια ισραηλινή κατοχή που, επαναλαμβάνουμε, έχει παράξει ένα καθεστώς απαρτχάιντ. Καθώς το Ισραήλ έχει γίνει περισσότερο δεξιό και έχει μαγευτεί από τη μεσσιανική, ομοφοβική και μισογύνικη ατζέντα της παρούσας κυβέρνησης, οι νεαροί Αμερικανοί Εβραίοι έχουν αποξενωθεί όλο και περισσότερο από αυτό. Εντωμεταξύ, Αμερικανοί Εβραίοι δισεκατομμυριούχοι χρηματοδότες βοηθούν στη στήριξη της ισραηλινής ακροδεξιάς.

Σε αυτή τη στιγμή επείγουσας ανάγκης κι επίσης δυνατότητας για αλλαγή, καλούμε τους ηγέτες του Βορειοαμερικανικού Εβραϊσμού — επικεφαλής ιδρυμάτων, ακαδημαϊκούς, ραβίνους, εκπαιδευτές — να:

1.) Στηρίξουν το ισραηλινό κίνημα διαμαρτυρίας, όμως να ζητήσουν από αυτό να αγκαλιάσει την ισότητα για Εβραίους και Παλαιστίνιους εντός της Πράσινης Γραμμής και στις ΚΠΠ
2.) Στηρίξουν τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπερασπίζονται τους Παλαιστίνιους και παρέχουν σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες για τη βιωμένη πραγματικότητα της κατοχής και του απαρτχάιντ.
3.) Δεσμευτούν στην αναδιάρθρωση των εκπαιδευτικών προτύπων και των προγραμμάτων σπουδών των Εβραίων παιδιών και της νεολαίας, ώστε να παρέχουν μια πιο ειλικρινή αποτίμηση του παρελθόντος και του παρόντος του Ισραήλ.
4.) Απαιτήσουν από τους εκλεγμένους ηγέτες στις Ηνωμένες Πολιτείες τη βοήθεια στον τερματισμό της κατοχής, τον περιορισμό της χρήσης αμερικανικ΄ςη στρατιωτικής βοήθειας στις Κατεχόμενες Παλαιστινιακές Περιοχές, και τον τερματισμό της ισραηλινής ατιμωρησίας στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Όχι άλλη σιωπή. Η ώρα για δράση είναι τώρα.»

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ