Ασάνζ

Ειδική Εισηγήτρια ΟΗΕ για Βασανιστήρια: «Σταματήστε την έκδοση του Ασάνζ»

Έκκληση προς την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας να σταματήσει την πιθανή έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ απευθύνει η Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα Βασανιστήρια και Άλλες Μορφές Σκληρής, Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας, Άλις Τζιλ Έντουαρντς, λέγοντας ότι ο 52χρονος εκδότης των WikiLeaks κινδυνεύει να υποστεί μεταχείριση που ισοδυναμεί με βασανιστήρια ή άλλες μορφές κακομεταχείρισης ή τιμωρίας.

«Ο Τζούλιαν Ασάνζ πάσχει από μακροχρόνια και επαναλαμβανόμενη καταθλιπτική διαταραχή. Εκτιμάται ότι κινδυνεύει να αυτοκτονήσει. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες, μεταξύ άλλων βάσει του νόμου περί κατασκοπείας του 1917 για την υποτιθέμενη παράνομη δημοσιοποίηση διπλωματικών και άλλων τηλεγραφημάτων και εγγράφων μέσω του WikiLeaks. Σε περίπτωση έκδοσής του, θα μπορούσε να κρατηθεί σε παρατεταμένη απομόνωση εν αναμονή της δίκης. Εάν καταδικαστεί, θα μπορούσε να καταδικαστεί σε φυλάκιση έως και 175 ετών», σημείωσε η Έντουαρντς.

Η πολύ πιθανή δυσμενής μεταχείριση του Ασάνζ από το αμερικανικό σωφρονιστικό σύστημα σημαίνει πως εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το κατά πόσο η έκδοσή του στις ΗΠΑ «θα ήταν συμβατή με τις διεθνείς υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε η Εισηγήτρια, ενώ προσέθεσε πως οι «διπλωματικές διαβεβαιώσεις» των ΗΠΑ πως ο Ασάνζ θα τύχει ανθρώπινης μεταχείρισης «δεν είναι επαρκής εγγύηση» καθώς «δεν είναι νομικά δεσμευτικές».

Συνεπώς, η Έντουαρντς καλεί τη βρετανική κυβέρνηση να επανεξετάσει προσεκτικά την εντολή έκδοσης του Ασάνζ και «να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλιστεί η φυσική και ψυχική υγεία του».

Θα πρέπει να υπενθυμιστεί πως οι αμερικανικές αρχές, υπό τρεις συναπτούς προέδρους (Ομπάμα, Τραμπ, Μπάιντεν), έχουν εφαρμόσει στο «κυνήγι» του Ασάνζ κάθε πιθανή και απίθανη μέθοδο, από τη χρήση ψευδομάρτυρα εναντίον του, μέχρι την κατασκοπεία κάθε στιγμής που περνούσε μέσα στην πρεσβεία του Ισημερινού (συμπεριλαμβανόμενων των συζητήσεων με τους δικηγόρους και τους γιατρούς του), αλλά και σχέδια απαγωγής και δολοφονίας του από τη CIA.

Τον Απρίλιο συμπληρώνονται πέντε χρόνια από τότε που ο Τζούλιαν Ασάνζ συνελήφθη στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, και συνολικά 12 χρόνια στέρησης ελευθερίας, με τον εκδότη-δημοσιογράφο να βρίσκεται πλέον έγκλειστος στην υψίστης ασφαλείας φυλακή του Μπέλμαρς στο Λονδίνο, συχνά σε απομόνωση. Ειδικά ο εγκλεισμός στη βρετανική φυλακή έχει προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία του Ασάνζ, που έχουν επανειλημμένα επιβεβαιωθεί από γιατρούς που έχουν καταφέρει να τον επισκεφτούν

Η τελευταία έφεση που δικαιούται να καταθέσει ο Τζούλιαν Ασάνζ ενάντια στη διαταγή έκδοσής του, πρόκειται να εκδικαστεί στις 20-21 Φεβρουαρίου ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου στο Λονδίνο.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ