του Ανδρέα Κοσιάρη
Από την επιλογή του Ζελένσκι να προβληθούν βίντεο δύο ομογενών Ελλήνων, ένας εκ των οποίων δήλωσε μαχητής του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ, σημαδεύτηκε η ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Ο έτερος εκ των δύο ομογενών μίλησε με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και δεν αποκλείεται να είναι επίσης μαχητής του ίδιου Τάγματος.
Η σκηνή βέβαια δεν ήταν ακριβώς πρωτοφανής για τη Βουλή, τα έδρανα της οποίας έχουν «κοσμήσει» τα τελευταία χρόνια ουκ ολίγοι φασίστες, από τους Χρυσαυγίτες μέχρι τους «ολίγον μετανοημένους» όπως ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ο Ζελένσκι καταχειροκροτήθηκε από τους παρόντες βουλευτές, καθώς απείχαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και της Ελληνικής Λύσης, ενώ ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 αποχώρησε «μόλις έγινε αντιληπτό πως μέλη του Τάγματος Αζόφ πήραν τον λόγο».
Η επιλογή του Ζελένσκι να δώσει τον λόγο σε μέλη του Τάγματος μοιάζει ακατανόητη, καθώς θα περίμενε κανείς να προσπαθήσει να αποστασιοποιήσει εαυτόν από τους νεοναζί που μάχονται με τα ουκρανικά εθνικά χρώματα και όχι να υπερτονίσει την ύπαρξή τους. Με καθαρά επικοινωνιακούς όρους, μιλώντας στο κοινοβούλιο μιας χώρας με σχετικά χαμηλά ποσοστά καταδίκης της ρωσικής εισβολής, ο Ζελένσκι κατέληξε να κάνει πρώτο θέμα συζήτησης τους νεοναζί της δικής του χώρας αντί για τους νεοναζί των εισβολέων.
Κατά τα λοιπά η ομιλία του Ουκρανού προέδρου κινήθηκε στο γνώριμο πλέον πλαίσιο των ιστορικών αναφορών. Όπως πράττει αντίστοιχα σε κάθε του ομιλία σε ξένο κοινοβούλιο, ο Ζελένσκι μίλησε για «Θερμοπύλες» και το σύνθημα «Ελευθερία ή Θάνατος», επιχειρώντας να «αγγίξει» τις ντόπιες εθνικιστικές χορδές για να κερδίσει συμπάθεια για το δράμα του ουκρανικού λαού. Δεν έκανε όμως τις αναφορές σε πιο σύγχρονα ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως το Κυπριακό, που ίσως κάποιοι μάταια να περίμεναν.
Για το ζήτημα με τα μέλη του Τάγματος Αζόφ, ελληνικά ΜΜΕ επικαλούνται πηγές που πρόσκεινται στο Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, δηλώνοντας ότι «ουδέποτε ενημερώθηκε» για την ταυτότητά τους, ενώ και η ενημέρωση για την παρουσία άλλων πέραν του Ζελένσκι ατόμων «δόθηκε λίγο πριν την ομιλία».
Στα ενδιαφέροντα της ημέρας ήταν η αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που χαρακτήρισε «μεγάλο λάθος» την παρουσία μελών του Τάγματος Αζόφ, δείχνοντας αυτό που έχουμε τονίσει από την αρχή — ότι στη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ο φασισμός δεν έχει διαλέξει πλευρά. Έχει ποντάρει και στις δύο.