Απεργία πείνας

Απεργία πείνας κρατούμενου για εκπαιδευτική άδεια

Σε απεργία πείνας έχει προχωρήσει ο κρατούμενος των Φυλακών Κορυδαλλού Βασίλης Δημάκης έπειτα από την τρίτη κατά σειρά άρνηση χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας.

Ο Β. Δημάκης σπουδάζει στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης, όπου πέρασε έπειτα από πανελλήνιες εξετάσεις που έδωσε ενώ βρισκόταν στη φυλακή.

Αν και τηρεί όλες τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, το πειθαρχικό συμβούλιο των φυλακών απέρριψε για τρίτη φορά το αίτημά του για εκπαιδευτική άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι).

Ο Βασίλης Δημάκης βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 14 Μαρτίου.

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Φοιτητών-Σπουδαστών-Μαθητών Φυλακών Κορυδαλλού:

«Στις 12 Μάρτη εξετάστηκε από το τριμελές πειθαρχικό συμβούλιο των φυλακών Κορυδαλλού το αίτημα του συγκρατούμενού μας Βασίλη Δημάκη για εκπαιδευτική άδεια με ηλεκτρονική επιτήρηση (βραχιολάκι). Ο Βασίλης είναι φοιτητής στο Πολιτικό της Νομικής, στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης. Καθώς έχει περάσει με επιτυχία και τα τρία μαθήματα στα οποία εξετάστηκε μέσα από τη φυλακή και ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα, το συμβούλιο εντελώς αναίτια και προκλητικά απέρριψε το αίτημά του συγκρατούμενού μας, εφευρίσκοντας προφάσεις και δικαιολογίες. Ας τονιστεί πως πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αίτηση για εκπαιδευτική άδεια που αιτείται παίρνοντας διαδοχικές αρνητικές απαντήσεις χωρίς να τεκμηριώνεται ουσιωδώς η κάθε μία από αυτές.

Επιπροσθέτως, οι καθηγητές της σχολής του έχουν διαβεβαιώσει το συμβούλιο εγγράφως για την απαραίτητη παρακολούθηση των εκάστοτε μαθημάτων, διότι χωρίς αυτή καθίσταται αδύνατη η πρόοδος και η επιτυχία στις εξετάσεις αυτών. Ο νόμος σαφέστατα δεν εξαιρεί τα μαθήματα της θεωρίας, αλλά πρόκειται απλούστατα περί προφάσεων και μεροληπτικών ερμηνειών του νόμου εις βάρος κρατουμένων και της εκπαίδευσης αυτών.

Την περίοδο μάλιστα που προωθούνται από το υπουργείο εκπαιδευτικά προγράμματα, πολιτιστικά δρώμενα αλλά και επιβοηθούνται άδειες εκπαιδευτικές δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να δεχθούμε πως κόβεται έτσι η άδεια του Βασίλη Δημάκη που ζητάει το αυτονόητο: να σπουδάσει στη σχολή που με τόσο κόπο και προσπάθεια κατάφερε να περάσει μέσω Πανελληνίων εξετάσεων στη φυλακή.

Ο Βασίλης βρίσκεται ήδη από τις 14 Μάρτη σε απεργία πείνας γιατί δεν δέχτηκε σιωπηρά την παράνομη και καταχρηστική απόφαση του Συμβουλίου Κορυδαλλού όπως αυτό θα ήθελε. Έχει χάσει ήδη μέσα σε τέσσερις μέρες το 8% του σωματικού του βάρους. Δηλώνει προς κάθε πλευρά ότι δεν έχει σκοπό να αφήσει αυτόν τον αγώνα στη μέση.

Απαιτούμε από το Υπουργείο και τους υπόλοιπους φορείς να ενσκήψουν στη συγκεκριμένη υπόθεση και να αποδείξουν στην πράξη εάν όλα αυτά που ευαγγελίζονται είναι ουσία ή κούφια λόγια…»

Πρωτοβουλία Φοιτητών-Σπουδαστών-Μαθητών Φυλακών Κορυδαλλού
18-3-2018

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ