Καντέρ Αντνάν Παλαιστίνιος απεργία πείνας κρατούμενος διοικητική κράτηση Ισραήλ

Θάνατος του Παλαιστίνιου κρατούμενου Καντέρ Αντνάν από απεργία πείνας

Νεκρός στο κελί του στην ισραηλινή φυλακή Νιτζάχ βρέθηκε ο 45χρονος Παλαιστίνιος ακτιβιστής Καντέρ Αντνάν, που διεξήγε απεργία πείνας επί σχεδόν τρεις μήνες από τις 5 Φεβρουαρίου διαμαρτυρόμενος για την κράτησή του.

Ο Αντνάν είχε συλληφθεί και φυλακιστεί επανειλημμένα υπό το καθεστώς της «διοικητικής κράτησης», όπως την ονομάζουν οι ισραηλινές αρχές. Στην ουσία πρόκειται για παράνομες συλλήψεις και φυλακίσεις χωρίς την απαγγελία κατηγορίας και χωρίς δίκη, πρακτική που το Ισραήλ εφαρμόζει σε χιλιάδες Παλαιστίνιους. Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 1.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι βρίσκονται υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης στις ισραηλινές φυλακές, μεταξύ των οποίων 6 ανήλικοι και 2 γυναίκες.

Η τελευταία αυτή σύλληψη του Αντνάν, στις 5 Φεβρουαρίου μέσα στο σπίτι του στην Αράμπα, μια μικρή πόλη στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κοντά στην Τζενίν, ήταν η 12η φορά που συλλαμβανόταν ο Παλαιστίνιος ακτιβιστής, πάντα υπό το ίδιο καθεστώς διοικητικής κράτησης. Η απεργία πείνας του ήταν η έκτη κατά σειρά φορά που αναγκαζόταν να προβεί σε αυτήν την ακραία μορφή διαμαρτυρίας, συμπληρώνοντας συνολικά 313 ημέρες σε απεργία πείνας (2004, 2012, 2014, 2018, 2021, 2023).

Οι ισραηλινές αρχές αγνόησαν τις προειδοποιήσεις για την κατάσταση της υγείας του, μεταξύ άλλων και από την οργάνωση Γιατροί του Ισραήλ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (Physicians for Human Rights Israel – PHRI), που προσπάθησε ανεπιτυχώς να πείσει το ισραηλινό υπουργείο Υγείας και τη σωφρονιστική υπηρεσία να μεταφέρουν τον Αντνάν σε νοσοκομείο για παρακολούθηση. Οι ισραηλινές αρχές επίσης αρνήθηκαν να επιτρέψουν επίσκεψη της συζύγου και της οικογένειας του Αντνάν, ενώ ήταν προφανές ότι θα ήταν ίσως η τελευταία τους ευκαιρία να τον δουν ζωντανό.

Πρόκειται για τον πρώτο Παλαιστίνιο που πεθαίνει από απεργία πείνας στις ισραηλινές φυλακές από το 1992, ενώ έξι ακόμα είχαν χάσει τη ζωή τους υπό αυτές τις συνθήκες τα προηγούμενα έτη.

«Είναι ένα νέο έγκλημα που διαπράττει το Ισραήλ μέσα στις φυλακές του, και σκόπιμα συνεχίζει την πολιτική ιατρικής αμέλειας εναντίον χιλιάδων κρατουμένων, αρνούμενο να απαντήσει στα δίκαια και ανθρωπιστικά αιτήματά τους, και γυρνώντας την πλάτη του σε όλους τους διεθνείς κανόνες και νόμους», δήλωσε ο Αμίν Σομάν, επικεφαλής της Ύψιστης Επιτροπής Υποθέσεων Φυλακισμένων και Πρώην Κρατουμένων της Παλαιστινιακής Αρχής.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ