κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων πόλεμος Ουκρανία νόμος 5371
Σκηνή από παλαιότερη διαμαρτυρία των συνδικάτων της Ουκρανίας το 2020 κατά της απορρύθμισης εργασιακών σχέσεων. Σήμερα τέτοιου είδους διαμαρτυρίες είναι εν μέσω πολέμου απαγορευμένες.

Α. Κοσιάρης στο ΡάδιοΜέΡΑ: «Ο πόλεμος ως “ευκαιρία” για την κατάργηση εργατικών δικαιωμάτων»

Στην εκπομπή «Το Στίγμα της ΜέΡΑς» με την Μπούλικα Μιχαλοπούλου στο ΡάδιοΜέΡΑ φιλοξενήθηκε την Πέμπτη 9 Ιουνίου ο δημοσιογράφος του info-war.gr Ανδρέας Κοσιάρης, για να μιλήσει για την απορρύθμιση εργασιακών σχέσεων που προωθείται στο κοινοβούλιο της Ουκρανίας από βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης του προέδρου Ζελένσκι.

Πρόκειται για τον Νόμο 5371, που αποτελεί πάγιο αίτημα των εργοδοτών στην Ουκρανία από την εποχή προ του πολέμου και επιτρέπει στις μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις να εφαρμόσουν κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και απελευθέρωση των απολύσεων. Ενώ όμως προ του πολέμου οι αντιδράσεις συνδικάτων και αντιπολίτευσης δεν επέτρεψαν στο νομοσχέδιο να προχωρήσει, εν μέσω πολέμου με τις απεργίες και τις διαδηλώσεις απαγορευμένες και την αντιπολίτευση περιορισμένη, το νομοσχέδιο επανεισήχθη και προχωρά με ταχείες διαδικασίες.

Το νομοσχέδιο αφορά επιχειρήσεις με προσωπικό έως 250 άτομα, δηλαδή πάνω από το 70% του εργατικού δυναμικού της Ουκρανίας, και η συγγραφή του έγινε από μία ΜΚΟ σε συνεργασία με εκπροσώπους εργοδοτών και το χρηματοδοτούμενο από το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ πρόγραμμα USAID. Στην υπόθεση της «φιλελευθεροποίησης» της εργατικής νομοθεσίας της Ουκρανίας εμπλέκεται και το υπουργείο Εξωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, παρέχοντας «συμβουλευτική υποστήριξη».

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ