κατάσκοπος Ισραήλ Εργατικοί Βρετανία

Βρετανία: Ένας Ισραηλινός πρώην κατάσκοπος στο κόμμα των Εργατικών

Το Βρετανικό κόμμα των Εργατικών προσέλαβε για τη διαχείριση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τον Ισραηλινό πρώην κατάσκοπο Ασάφ Καπλάν, όπως αποκαλύπτει με κείμενό του στο The Electronic Intifada ο δημοσιογράφος Άσα Γουινστάνλεϊ.

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο δημοσιογράφος, ο Καπλάν δουλεύει απευθείας στο γραφείο του ηγέτη των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, με αντικείμενο «Μάνατζερ Ακρόασης και Οργάνωσης Κοινωνικών Δικτύων». Η προκήρυξη της θέσης είχε ανακοινωθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο, και σύμφωνα με τις πηγές του Γουινστάνλεϊ, έχει καλυφθεί ήδη από τον Δεκέμβριο.

Ο Ασάφ Καπλάν έχει εργαστεί για σχεδόν πέντε χρόνια στη διαβόητη Μονάδα 8200 του Ισραηλινού στρατού, επιφορτισμένη με τον «κυβερνοπόλεμο». Η Μονάδα 8200 εξειδικεύεται στην παρακολούθηση, το χακάρισμα και την κρυπτογράφηση. Ασχολείται με την μαζική παρακολούθηση, τον εκβιασμό και τις διακρίσεις κατά των Παλαιστίνιων.

Το 2014, πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος είχαν αποκαλύψει λεπτομέρειες για το πώς η Μονάδα 8200 παρακολουθεί τους Παλαιστίνιους που ζουν υπό Ισραηλινή κατοχή, χρησιμοποιώντας λεπτομέρειες από τη ζωή τους για να τους εκβιάσει να συνεργαστούν με τις Ισραηλινές αρχές.

Ο Καπλάν δήλωνε πως έχει εργαστεί στη Μονάδα 8200 από τον Μάιο του 2009 έως τον Νοέμβριο του 2013 στο προφίλ του στο μέσο εργασιακής δικτύωσης LinkedIn, μέχρι τη δημοσίευση του ρεπορτάζ στο The Electronic Intifada, οπότε και οι σχετικές πληροφορίες διαγράφηκαν από το προφίλ.

Η πρόσληψη του Καπλάν έρχεται σε συνέχεια των διώξεων ενάντια σε κάθε κριτική προς το Ισραήλ και αλληλέγγυα προς τους Παλαιστίνιους φωνή εντός του κόμματος των Εργατικών, με χαλκευμένες κατηγορίες περί αντισημιτισμού.

Αντικείμενο της θέσης του είναι, μεταξύ άλλων, και η παρακολούθηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για αναφορές στο Εργατικό κόμμα, η «καταπολέμηση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης» και η βοήθεια στην εκλογική νίκη του κόμματος.

Σύμφωνα με το προφίλ του στο LinkedIn, κατείχε σχετική θέση για λογαριασμό του Ισραηλινού Εργατικού Κόμματος στην προεκλογική εκστρατεία του για τις εκλογές του Απριλίου 2019. Σε εκείνες τις εκλογές, το άλλοτε κραταιό Ισραηλινό Εργατικό Κόμμα καταβαραθρώθηκε, επιτυγχάνοντας να κερδίσει μόλις έξι έδρες στο Ισραηλινό κοινοβούλιο.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ