Αποστολή Βενεζουέλα
«Αν η αντιπολίτευση είχε κατεβεί ενωμένη, όπως στο παρελθόν, θα είχε κερδίσει τις εκλογές και αυτή τη στιγμή θα γιορτάζαμε τη δική της νίκη».
Ο Νικολάς Μαδούρο, στην πρώτη του ομιλία μετά τη νέα του εκλογική νίκη, με 67,7% (5.823.728 ψήφους) δεν έκρυψε ότι το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό οφείλεται στο μποϊκοτάζ της εκλογικής διαδικασίας που είχε αποφασίσει η δεξιά αντιπολίτευση. «Οταν όμως κερδίζουμε», συνέχισε ο ίδιος, «λέμε “κερδίσαμε” και όταν χάνουμε, λέμε “χάσαμε”».
Μέλη του κυβερνώντος κόμματος υπενθύμιζαν στο διεθνές ακροατήριό τους ότι η συμμετοχή των ψηφοφόρων με ποσοστό περίπου 48% είναι μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφηκε στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας (42%) και όχι πολύ μακριά από τις αμερικανικές εκλογές (52%).
Παρ’ όλα αυτά για μια χώρα που τις τελευταίες δεκαετίες μάς είχε συνηθίσει σε ποσοστά προσέλευσης που κυμαίνονταν από το 60% έως το 80%, η συμμετοχή μπορεί να χαρακτηριστεί αναιμική.
Παρά το γεγονός όμως ότι ο κομματικός συνασπισμός του MUD, που κάλεσε στο μποϊκοτάζ, προσπαθούσε να παρουσιάσει την αποχή σαν δική του νίκη, η εικόνα στους δρόμους ήταν διαφορετική.
«Δεν πήγα να ψηφίσω γιατί έχω απογοητευτεί από τον Μαδούρο, αλλά παραμένω “Τσαβίστα”», ήταν η επαναλαμβανόμενη απάντηση που παίρναμε από πολλούς νεαρούς ψηφοφόρους, που συμπλήρωναν ότι απείχαν μόνο επειδή γνώριζαν ότι δεν υπάρχει περίπτωση επικράτησης στελεχών του MUD.
«Χρειαζόμαστε μια επανάσταση μέσα στην επανάσταση, όχι επιστροφή στο παρελθόν», μου είπε ένας από αυτούς.
Τα «κόκκινα κέντρα»
Τα φώτα των διεθνών μέσων ενημέρωσης πάντως έπεσαν στον μεγάλο ηττημένο των εκλογών Ενρι Φαλκόν, ο οποίος δήλωσε ότι δεν αποδέχεται το αποτέλεσμα, καταγγέλλοντας τα περίφημα «κόκκινα κέντρα» του κυβερνώντος συνασπισμού PSUV.
Πρόκειται για στέκια που στήνονται έξω από τα εκλογικά κέντρα, στα οποία οι ψηφοφόροι μπορούν, αν το επιθυμούν, να δηλώσουν ότι συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία, χωρίς όμως να πουν ποιο κόμμα ψήφισαν.
Η συγκεκριμένη πρακτική, που εύλογα προκαλεί ερωτήματα στη διεθνή κοινή γνώμη, θεωρείται κατάλοιπο παλαιότερων πρακτικών του Τσάβες, ο οποίος με αυτόν τον τρόπο ήθελε να εντάξει στην εκλογική διαδικασία τα φτωχότερα στρώματα του πληθυσμού που μέχρι τότε είτε απείχαν ολοκληρωτικά από τις εκλογές ή πουλούσαν την ψήφο τους στα κόμματα.
«Αυτό συμβαίνει εδώ και 20 χρόνια, αλλά ο Φαλκόν το θυμήθηκε τώρα» είπε στην ομιλία του ο Μαδούρο.
Τα «κόκκινα κέντρα» κατήγγειλε και ο τρίτος σημαντικός υποψήφιος Μπερτούτσι, ο οποίος όμως διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη πρακτική δεν επηρέασε αναγκαστικά το τελικό αποτέλεσμα.
Οι άδειες κατσαρόλες
Μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές οι αντιδράσεις των οπαδών της δεξιάς αντιπολίτευσης είχαν περιοριστεί σε ένα ολιγόλεπτο, συμβολικό «κασερολάσο» (το χτύπημα άδειας κατσαρόλας) αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα.
Παρ’ όλα αυτά η Βενεζουέλα ξύπνησε το πρωί της Δευτέρας με την είδηση ότι 14 λατινοαμερικανικές χώρες ανακαλούν τους πρεσβευτές τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εκλογές.
Πρόκειται για τις 14 χώρες της Ομάδας της Λίμα, στην οποία μετέχουν χώρες της Λατινικής Αμερικής συν τον Καναδά, οι οποίες εξέδωσαν ανακοίνωση όπου στην οποία αναφέρουν πως δεν αναγνωρίζουν τη νομιμότητα των προεδρικών εκλογών.
Στην Ομάδα της Λίμα περιλαμβάνονται το Περού, η Αργεντινή, η Βραζιλία, το Μεξικό, η Χιλή, ο Παναμάς, η Παραγουάη, η Αγία Λουκία, ο Καναδάς, η Κολομβία, η Ονδούρα, η Κόστα Ρίκα, η Γουιάνα και η Γουατεμάλα.
Αμερικανικές απειλές
Ομως η σημαντικότερη εξέλιξη ήταν οι νέες απειλές για αμερικανικές κυρώσεις στη βιομηχανία πετρελαίου. Οι δηλώσεις του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Σάλιβαν, ότι οι κυρώσεις θα πλήξουν την κυβέρνηση και όχι τον πληθυσμό αντιμετωπίστηκαν με ένα πικρό μειδίαμα στη Βενεζουέλα, όπου το 96% του ΑΕΠ στηρίζεται στο πετρέλαιο.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποφευχθούν οι τραγικές συνέπειες για τους κατοίκους της χώρας» εξηγούσε στην «Εφ.Συν.» ο Κάρλος Μεντόζα Ποτελά, ειδικός σε θέματα ενέργειας και κορυφαίο στέλεχος της κεντρικής τράπεζας της Βενεζουέλας.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα οργανωμένο πολιτικό σχέδιο για τον στραγγαλισμό της βιομηχανίας ενέργειας της Βενεζουέλας με τη συμμετοχή συγκεκριμένων αμερικανικών εταιρειών όπως η ConocoPhilips, που προχωρά σε κατάσχεση πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Βενεζουέλας στο εξωτερικό.
Άρης Χατζηστεφάνου
Εφημερίδα των Συντακτών – 22/5/2018