Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιδεικνύει όπλο που ισχυρίζεται πως βρέθηκε κρυμμένο πίσω από έναν μαγνητικό τομογράφο στο νοσοκομείο Al-Shifa.

Το προπαγανδιστικό φιάσκο του Ισραήλ συνεχίστηκε στο νοσοκομείο Al-Shifa

του Ανδρέα Κοσιάρη
«Άνθρακες» παρουσίασε ο ισραηλινός στρατός ως δήθεν αποδεικτικά στοιχεία του «θησαυρού» της χρήσης του νοσοκομείου Al-Shifa στη Γάζα ως «κέντρου διοίκησης» της Χαμάς.

Σε βίντεο που δημοσίευσε το Ισραήλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης (και το οποίο έπειτα διαγράφηκε για να ξαναναρτηθεί περικομμένο) εμφανίζονται ελάχιστα σκουριασμένα όπλα και στρατιωτικός εξοπλισμός, ένα λάπτοπ με φωτογραφία Ισραηλινού στρατιώτη (σκηνή που έλειπε από το περικομμένο βίντεο), μερικά CD και ορισμένα τεμάχια αναγνωστικού υλικού της Χαμάς.

Ένα από τα όπλα, μάλιστα, φέρεται να έχει βρεθεί σε κρυψώνα πίσω από έναν μαγνητικό τομογράφο στο αντίστοιχο κτίριο του νοσοκομείου. Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί ένας μαγνητικός τομογράφος είναι μια μάλλον παράταιρη κρυψώνα για οποιοδήποτε μεταλλικό αντικείμενο. Το όπλο θα έπρεπε να έχει τοποθετηθεί εκεί μονάχα τις τελευταίες ημέρες, που τα καύσιμα του νοσοκομείου είχαν τελειώσει και το μηχάνημα θα βρισκόταν εντελώς εκτός λειτουργίας. Υπό κανονικές συνθήκες, το Al-Shifa είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο στη Γάζα και ο μαγνητικός τομογράφος θα ήταν υπό συνεχή λειτουργία.

Σε άλλο βίντεο, όμως, από ρεπορτάζ ανταποκριτή του αμερικανικού δικτύου Fox News που τραβήχτηκε έπειτα από την πρώτη «ξενάγηση» του Ισραήλ στα ευρήματά του, τα όπλα πίσω από τον τομογράφο είναι ξαφνικά δύο — ένδειξη πως τα «ευρήματα» είναι πολύ πιθανόν τουλάχιστον να μετακινούνται από τις ισραηλινές δυνάμεις μέσα στους χώρους του νοσοκομείου, αν όχι να «φυτεύονται».

Αφετέρου, η απάλειψη της εικόνας του λάπτοπ από τη δεύτερη εκδοχή του ισραηλινού βίντεο (λάπτοπ που στο πρώτο βίντεο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού είχε πει πως «ήδη παρέχει πολλά ενοχοποιητικά στοιχεία») αποτελεί επιπλέον ένδειξη μιας προχειροφτιαγμένης δήθεν δικαιολόγησης της εισβολής στο νοσοκομείο, ελλείψει πραγματικών στοιχείων για τους ισραηλινούς ισχυρισμούς.

Οι ισχυρισμοί περί «εκτεταμένου κέντρου διοίκησης της Χαμάς» στο Al-Shifa, που το Ισραήλ επαναλαμβάνει εδώ και αρκετά χρόνια χωρίς να προσφέρει αποδείξεις, είχαν λίγες ώρες πριν την εισβολή επαναληφθεί και από Αμερικανούς αξιωματούχους, που είχαν έτσι δώσει ένα ιδιότυπο «πράσινο φως» για την επιχείρηση του Ισραήλ μέσα στο νοσοκομείο.

Κατά τη διάρκεια της εισβολής και παρουσίας τους εντός των χώρων του νοσοκομείου (η οποία συνεχίζεται ακόμη), οι Ισραηλινοί στρατιώτες απήγαγαν σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες περίπου 200 άτομα, αφότου τους είχαν ξεγυμνώσει και ανακρίνει.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, ακόμα κι αν τα στοιχεία που παρουσίασε το Ισραήλ ήταν αληθινά, δεν θα προσέφεραν δικαιολόγηση των εγκλημάτων πολέμου που έχει διαπράξει στοχοποιώντας το νοσοκομείο Al-Shifa. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η 4η Σύμβαση της Γενεύης για την Προστασία των Αμάχων (Άρθρο 19), «[τ]ο γεγονός ότι άρρωστα ή τραυματισμένα μέλη των ενόπλων δυνάμεων νοσηλεύονται σε αυτά τα νοσοκομεία, ή η παρουσία φορητών όπλων και πυρομαχικών που έχουν αφαιρεθεί από τους μαχητές αυτούς και δεν έχουν ακόμη παραδοθεί στην αρμόδια υπηρεσία, δεν θεωρούνται ως πράξεις επιβλαβείς για τον εχθρό» και συνεπώς δεν αίρουν την προστασία των νοσοκομείων από το διεθνές δίκαιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν βομβαρδίσει σφοδρά την περιοχή γύρω από το Al-Shifa, πλήττοντας πολλές φορές και χώρους του νοσοκομείου, ενώ το έχουν αποκλείσει εντελώς από τρόφιμα, πόσιμο νερό και καύσιμα για τις γεννήτριες που του προσφέρουν ηλεκτρισμό.

Το νέο προπαγανδιστικό φιάσκο του Ισραήλ έρχεται λίγες μέρες έπειτα από το αντίστοιχα ντροπιαστικό σκηνικό των «αποδεικτικών στοιχείων» από το νοσοκομείο Παίδων Rantisi, όπου ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού επιδείκνυε μερικά σκουριασμένα καλάσνικοφ, ένα ημερολόγιο ως «πρόγραμμα φύλαξης ομήρων», ένα φρεάτιο ανελκυστήρα ως «είσοδο τούνελ της Χαμάς» και κάποιες κουρτίνες που κάλυπταν έναν τοίχο.

Αλλά είναι και συνέχεια μια μεγάλης σειράς ψεύτικων στοιχείων που έχει επίσημα προωθήσει το Ισραήλ, είτε επρόκειτο για την «Παλαιστίνια νοσοκόμα» που ήταν Ισραηλινή ηθοποιός, είτε για τον ορυμαγδό διαψευδόμενων βίντεο και ηχητικών στην προσπάθεια επίρριψης ευθυνών στους Παλαιστίνιους για το χτύπημα στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου Αλ-Αχλί.

Το γιατί ο «πιο ηθικός στρατός του κόσμου» νιώθει την ανάγκη να καταφεύγει σε χοντροκομμένα ψευδή προπαγάνδα είναι ανοιχτό σε ερμηνείες. Σίγουρα, όμως, αδυνατεί να προσφέρει δικαιολόγηση για τη σφαγή χιλιάδων, την τρομοκράτηση και τη στέρηση τροφίμων, πόσιμου νερού και άλλων βασικών για την επιβίωση αγαθών σε εκατομμύρια και την καταστρατήγηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και προστασίας αμάχων.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ