Εισβολή του Ισραήλ στο νοσοκομείο Al-Shifa της Γάζας

Εισβολή στο νοσοκομείο Al-Shifa στην πόλη της Γάζας πραγματοποίησαν τα ξημερώματα δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, ενώ στους χώρους του βρίσκεται άγνωστος αριθμός εκτοπισμένων, και περίπου 700 ασθενείς (100 σε κρίσιμη κατάσταση) και 1.000 άτομα ιατρικού προσωπικού.

Οι ισραηλινές δυνάμεις, που τις προηγούμενες ημέρες είχαν περικυκλώσει ολοκληρωτικά το νοσοκομείο έχοντας παράλληλα βομβαρδίσει την περιοχή γύρω από αυτό, αποκαλούν την επιδρομή «στοχευμένη επιχείρηση εναντίον της Χαμάς». Το Ισραήλ ισχυρίζεται εδώ και χρόνια, χωρίς να έχει προσφέρει ποτέ αποδεικτικά στοιχεία, πως στο νοσοκομείο Al-Shifa στεγάζεται αρχηγείο της Χαμάς. Το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου έχει επανειλημμένα διαψεύσει αυτήν την κατηγορία.

Οι επιθέσεις γύρω από το νοσοκομείο είχαν ενταθεί από χθες το βράδυ, ενώ στους χώρους του η κατάσταση είναι για πολλές ημέρες τραγική. Τρόφιμα και πόσιμο νερό δεν έχουν φτάσει στο νοσοκομείο για τουλάχιστον έξι ημέρες, με τις συνθήκες υγιεινής να είναι απαράδεκτες και βασικές λειτουργίες του νοσοκομείου, όπως η παροχή οξυγόνου, να είναι εκτός λειτουργίας.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν εγκαταστήσει ηλεκτρονικά σημεία ελέγχου (πιθανώς με αναγνώριση προσώπου) στις εισόδους του κυρίως κτιρίου του νοσοκομείου και ελέγχουν τους ανθρώπους που βρίσκονται εκεί (γιατρούς, τραυματίες και εκτοπισμένους) πριν τους οδηγήσουν για ανάκριση. Το Al Jazeera μεταφέρει μαρτυρία του δημοσιογράφου Jihad Abu Shanab, που βρίσκεται στο νοσοκομείο, πως οι άνθρωποι εκεί είναι «τρομαγμένοι, υπό βάρβαρες ανακρίσεις και εξευτελισμό».

Συμφωνά με τον γιατρό του Al-Shifa, δρ. Munir al-Bursh, οι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν ερευνήσει το υπόγειο του νοσοκομείου και εισέβαλαν στα κτίρια χειρουργείων και επειγόντων περιστατικών. Σε ηχογραφημένη συνομιλία του με τους ισραηλινούς στρατιώτες που μετέδωσε το Al Jazeera, ο γιατρός ακούγεται να λέει: «Όλοι οι όροφοι του νοσοκομείου είναι γεμάτοι από τον πρώτο έως τον έκτο όροφο. Λέτε συνέχεια αν αυτό θα σας δημιουργήσει πρόβλημα. Αν θέλετε να μπείτε και να δείτε και μόνοι σας, το νοσοκομείο είναι γεμάτο κόσμο. Η υποδοχή και η χειρουργική μονάδα είναι γεμάτη από εκτοπισμένους ανθρώπους. Η μονάδα αιμοκάθαρσης είναι γεμάτη κόσμο. Το μαιευτήριο, το ακτινολογικό και η διοίκηση είναι άδειες. Η μονάδα εγκαυμάτων, στη δεξιά πλευρά του νοσοκομείου, είναι επίσης γεμάτη ασθενείς και εκτοπισμένους ανθρώπους».

«Δεν ξέρουμε τι θα μας κάνουν. Δεν ξέρουμε αν θα σκοτώσουν ανθρώπους ή θα τους τρομοκρατήσουν. Ξέρουμε ότι όλη η προπαγάνδα είναι ψέματα και ξέρουν τόσο καλά όσο και εμείς ότι δεν υπάρχει τίποτα στο ιατρικό κέντρο al-Shifa», δήλωσε ο χειρούργος του νοσοκομείου, δρ. Ahmed El Mokhallalati.

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ακτιβιστές εκφράζουν φόβους πως η πολύωρη παραμονή των Ισραηλινών δυνάμεων στο νοσοκομείο θα προκαλέσει τον θάνατο πολλών ανθρώπων.

«Ο ισραηλινός στρατός ελέγχει πλήρως τη σκηνή μέσα στο νοσοκομείο χωρίς ουδέτερους παρατηρητές, εγείροντας αμφιβολίες για οποιαδήποτε ιστορία σχετικά με την υποτιθέμενη στρατιωτική δραστηριότητα της Χαμάς που μπορεί να εκδοθεί αργότερα», προειδοποίησε η οργάνωση Ευρω-Μεσογειακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Υπενθυμίζεται πως τις προηγούμενες ημέρες, σε βίντεο του εκπροσώπου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ από το νοσοκομείο παίδων Rantisi που καταλήφθηκε από τους Ισραηλινούς στρατιώτες αφότου εκδιώχθηκαν ασθενείς και ιατρικό προσωπικό, παρουσιάστηκαν εμφανώς ψευδή «στοιχεία» για την παρουσία ενόπλων και ομήρων στο νοσοκομείο.

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ