Του Αρη Χατζηστεφάνου
Τα τελευταία 24ωρα παρατηρούμε μια επιστροφή της συζήτησης περί της «επικινδυνότητας» του εμβολίου της Astrazeneca με αφορμή την απόφαση της εταιρείας να διακόψει την παραγωγή του. Γνωστοί αντιεμβολιαστές αλλά και ορισμένοι πολιτικοί βγήκαν και πάλι στις επάλξεις (όπως ο Παύλος Πολάκης ο οποίος επιτέθηκε μάλιστα στον εξαιρετικό επιστήμονα Αντρέα Ξάνθο, ταυτίζοντάς τον με τον Αδωνι Γεωργιάδη). Όπως πάντα αισθάνονται δικαιωμένοι για ό,τι και αν συμβεί αποδεικνύοντας ότι τα λογικά επιχειρήματα έχουν πάψει να τους αφορούν.
Τι πραγματικά συμβαίνει λοιπόν με τα εμβόλια της AstraZeneca; Καταρχάς οι αντιεμβολιαστές μεταφράζουν λάθος την είδηση ότι η εταιρεία αποσύρεται από την αγορά του εμβολίου και υποστηρίζουν ότι αποσ΄ύρει τα υπάρχοντα εμβόλια από την αγορά γιατί προκαλούν θρομβώσεις. Στην ανακοίνωσή της η εταιρεία εξηγεί ότι η διακοπή της παραγωγής γίνεται για καθαρά εμπορικούς λόγους καθώς στην αγορά υπάρχει «πλεόνασμα διαθέσιμων, ανανεωμένων εμβολίων» τα οποία δηλαδή καλύπτουν περισσότερες παραλλαγές της COVID-19. Η ουσία όμως βρίσκεται στο ότι η εταιρεία στρέφει τις έρευνές και την παραγωγή της σε φάρμακα κατά της παχυσαρκίας και αναπνευστικών παθήσεων από όπου προσδοκά μεγαλύτερα κέρδη. Ουσιαστικά δηλαδή η υπόθεση αφορά την κερδοφορία της, για την επίτευξη της οποίας δεν θέλει να υπάρχουν πλέον τα εμβόλια στα ράφια και όχι για την επικινδυνότητά τους. Αν υπάρχει κάτι «επικίνδυνο» είναι ότι τα εμβόλιά δεν ανταποκρίνονται πλέον τόσο καλά στις νέες μεταλλάξεις όσο τα άλλα εμβόλια που κυκλοφορούν. Μπορεί δηλαδή να μην είναι τόσο αποτελεσματικά.
Προκειμένου να αποδείξουν τη «δικαίωσή» τους οι αντιεμβολιαστές συνδέουν τη διακοπή παραγωγής με μια παλαιότερη είδηση σύμφωνα με την οποία η εταιρεία αποδέχθηκε ενώπιων δικαστηρίου ότι μπορεί να «προκαλέσει μια σπάνια επιπλοκή».
Όπως έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν δεν υπάρχουν φάρμακα και εμβόλια χωρίς απολύτως καμία επιπλοκή. Όσο μεγαλύτερος μάλιστα είναι ο αριθμός των ανθρώπων που τα καταναλώνουν τόσο ευκολότερο θα είναι για ορισμένους να παρουσιάζουν τρομολαγνικά σενάρια αποκρύπτοντας την πραγματική αναλογία παρανεργειών ανά εκατομμύριο δόσεων που χορηγούνται (περισσότερα για αυτή την απάτη μπορείτε να διαβάσετε στο βιβλίο Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση).
Πόσο επικίνδυνο ήταν λοιπόν το εμβόλιο της AstraZeneca; Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή Νάθαν Γκριλς από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης (και εκατοντάδων άλλων επιστημόνων που χρησιμοποιούν ανάλογα παραδείγματα) είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να σε χτυπήσει κεραυνός παρά να παρουσιάσεις θρόμβωση από το εμβόλιο. Όπως εξηγούσε ο ίδιος είναι 200 φορές πιο επικίνδυνο να παίρνεις ασπιρίνη – ένα φάρμακο που προκαλεί ένα θάνατο ανά 10.000 ανθρώπους.
Αντίθετα υπάρχουν εκτιμήσεις ότι το AstraZeneca έσωσε έξι εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές.
Τα εμβόλια για τον COVID-19 ήταν και παραμένουν από τα πιο ασφαλή σκευάσματα που έχουν παραχθεί τις τελευταίες δεκαετίες ακριβώς επειδή στηρίχθηκαν σε έρευνες δεκαετιών που ξεκίνησαν από το 1960 (και όχι κατά τη διάρκεια της πανδημίας όπως αφελώς υποστηρίζουν ορισμένοι). Το να ασκούμε κριτική στις εταιρείες και τις κυβερνήσεις για τον τρόπο που κερδοσκοπούν στην αγορά φαρμάκων με τον τρόπο που προωθούν ορισμένα σκευάσματα (ή δεν χρηματοδοτούν τις έρευνες για άλλα) είναι εντελώς διαφορετικό με το να υποστηρίζουμε ότι αυτά τα εμβόλια είναι επικίνδυνα. Το τελευταίο αποτελεί διασπορά ψευδών ειδήσεων και εκτός από ποινικά κολάσιμο είναι κυρίως ανήθικο.
Υ.Γ Για τον τρόπο με τον οποίο ο Πολάκης δι΄έδιδε ψευδείς πληροφορίες για τα εμβόλια ακόμη και από τα έδρανα της βουλής, έχουμε επίσης ειδικό κεφάλαιο στο βιβλίο Προπαγάνδα και Παραπληροφόρηση. Απολαύστε τον εδώ σε νέες αντιεμβολιαστικές περιπέτειες.