Τραμπ Μέρντοχ
Ο Αυστραλός μεγιστάνας των ΜΜΕ Ρούπερτ Μέρντοχ σε συνάντησή του με τον τότε υποψήφιο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σε γήπεδο γκολφ του τελευταίου στη Σκωτία, τον Ιούνιο του 2016.

Τα ΜΜΕ του Μέρντοχ προωθούν θεωρίες συνωμοσίας για να επανεκλέξουν Τραμπ

Ο Αυστραλός μεγιστάνας Ρούπερτ Μέρντοχ προώθησε όσο κανένας άλλος, μέσω των ΜΜΕ ιδιοκτησίας του, τα κατασκευασμένα στοιχεία περί όπλων μαζικής καταστροφής του Σαντάμ Χουσεΐν, που χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολόγηση για τον πόλεμο στο Ιράκ. Πλέον προωθεί νέα κατασκευασμένα «στοιχεία» προσπαθώντας, όχι να ξεκινήσει, αλλά να κερδίσει έναν άλλο πόλεμο: τον «εσωτερικό πόλεμο» στις ΗΠΑ για την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Όπως διαβάζουμε σε άρθρο του πρώην πρωθυπουργού της Αυστραλίας, Κέβιν Ραντ, στον Guardian, τα ΜΜΕ του Μέρντοχ, αρχής γενομένης από την αυστραλιανή εφημερίδα Daily Telegraph και φτάνοντας μέχρι το υπερσυντηρητικό αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, παρέχουν στήριξη στις αβάσιμες αιτιάσεις του Τραμπ και του υπουργού Εξωτερικών του, Μάικ Πομπέο, για την προέλευση του κορονοϊού SARS-CoV-2 από κινεζικό εργαστήριο στην πόλη Γουχάν.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η αυστραλιανή Daily Telegraph δημοσίευσε μία «παγκόσμια αποκλειστικότητα», όπως την χαρακτήρισε, ισχυριζόμενη ότι διαθέτει ντοσιέ-έκθεση 15 σελίδων, δημιουργημένο από μη κατονομαζόμενες «δυτικές κυβερνήσεις», που υποτίθεται ότι περιέχει στοιχεία προς υποστήριξη της θεωρίας ότι ο κορονοϊός προήλθε από το κινεζικό εργαστήριο.

Επενδυμένο με το χαρακτηριστικό λεξιλόγιο των tabloids στα οποία επενδύει συνήθως ο Μέρντοχ, το «ρεπορτάζ» είναι γεμάτο από υπόνοιες, γενικεύσεις και μασκαρεμένες «κατηγορίες», σημειώνοντας προς αποφυγή ευθυνών επανειλημμένα πως τίποτα δεν έχει αποδειχτεί για την προέλευση του ιού.

Το ρεπορτάζ της Daily Telegraph αποφεύγει επίσης να ξεκαθαρίσει αν το «ντοσιέ» που επικαλείται περιέχει πληροφορίες που συνελέχθησαν από το πρόγραμμα Five Eyes, τη συνεργασία δηλαδή των μυστικών υπηρεσιών ΗΠΑ, ΗΒ, Αυστραλίας, Ν. Ζηλανδίας και Καναδά, ή πρόκειται απλά για ανθολόγιο δημόσια διαθέσιμων πληροφοριών. Όπως είχαμε γράψει πριν λίγες μέρες, η ύπαρξη ενός τέτοιου «ντοσιέ» φημολογούνταν έντονα, και πηγές των μυστικών υπηρεσιών αρνούνταν πως περιέχει οποιαδήποτε απόρρητη πληροφορία.

Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για «διχογνωμίες» μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών για το ζήτημα της προέλευσης του ιού, ενώ είναι κοινή γνώση πως αφενός οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ έχουν εκδώσει ανακοίνωση, γεγονός σπάνιο, διαψεύδοντας τις θεωρίες για εργαστηριακή προέλευσή του, ενώ και η κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει επισήμως δώσει πιθανότητα «το πολύ 5%» ο ιός να μην είναι φυσικής προελεύσεως. Αυτά, χωρίς να γίνει αναφορά στις επιστημονικές μελέτες που έχουν ξεκαθαρίσει πως ο κορονοϊός δεν θα μπορούσε να έχει κατασκευαστεί σε εργαστήριο.

Μερικές μέρες αργότερα, η Σάρι Μάρκσον, η δημοσιογράφος που υπογράφει το ρεπορτάζ της Daily Telegraph, βρέθηκε φιλοξενούμενη στην εκπομπή του Τάκερ Κάρλσον, στο επίσης ιδιοκτησίας Μέρντοχ Fox News. Ο Κάρλσον είναι ένας από τους πιο ενθουσιώδεις χειροκροτητές του προέδρου Τραμπ, σε ένα τηλεοπτικό δίκτυο που είναι το αγαπημένο του προέδρου και στο οποίο ο Τραμπ συχνά παρεμβαίνει τηλεφωνικά.

Στην εκπομπή του Κάρλσον πλέον το «ντοσιέ» μετατρέπεται στην «πιο σημαντική επιβεβαίωση όσων υποπτευόμασταν από την αρχή», σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο, και σε «ένα πολυεθνικό κείμενο που δεν μπορεί έτσι να κατηγορηθεί για πολιτική σκοπιμότητα».

Βέβαια, η πολιτική σκοπιμότητά του είναι καταφανής. Πρόκειται για ένα «ντοσιέ» που δεν έχουν δει τα μάτια κανενός έξω από τον μικρόκοσμο των ΜΜΕ του Μέρντοχ, και που πιθανότατα δεν περιέχει τίποτε παραπάνω από δημοσιεύματα στον Τύπο. Πρόκειται επίσης για μια πολύ μυστήρια «διαρροή» καθώς η Μάρκσον και η Daily Telegraph δεν αναφέρουν πώς έφτασε στα χέρια τους. Αν πηγή είναι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, τότε μια τέτοια διαρροή αντιβαίνει θεωρητικά σε ό,τι αυτές θεωρούν ιερότερο — αξίζει να θυμηθούμε τι περνάνε ακόμα η Τσέλσι Μάνινγκ και ο Τζούλιαν Ασάνζ για τη δημοσίευση διαβαθμισμένων εγγράφων.

Τέλος, έχει σημασία το παρελθόν των ΜΜΕ του Ρούπερτ Μέρντοχ, και η μνήμη των ψευδών που εν χορώ δημοσίευαν προ του πολέμου στο Ιράκ, και τότε με υποτιθέμενα στοιχεία που διέρρεαν από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και την κυβέρνηση Μπους.

Εδώ βέβαια δεν πρόκειται για την προετοιμασία ενός πολέμου με την Κίνα. Η Κίνα είναι σε αυτήν την περίπτωση ο διαθέσιμος αποδιοπομπαίος τράγος για την αποποίηση των ευθυνών του προέδρου Τραμπ, που θα πρέπει να κερδίσει τον «πόλεμο» της επανεκλογής του υπό το βάρος δεκάδων χιλιάδων νεκρών και της οικτρής διαχείρισης μιας κρίσης για την οποία είχε προειδοποιηθεί.

Υπάρχουν σοβαρά ερωτήματα στα οποία η Κίνα θα πρέπει όντως να απαντήσει. Αν και κατά πόσο καθυστέρησε να ενημερώσει τον ΠΟΥ και τις λοιπές κυβερνήσεις για την ύπαρξη του ιού, αν επιχείρησε να αποκρύψει την ύπαρξή του τις πρώτες εβδομάδες της διασποράς του, και αν όντως προέρχεται από κάποια από τις λαϊκές της αγορές όπου ζώντα ζώα στοιβάζονται σε άθλιες συνθήκες, βολικές για τη μετάδοση και μετάλλαξη ιών. Όμως η συνωμοσιολογία για εργαστήρια βιολογικού πολέμου και κατασκευασμένο ιό δεν είναι τίποτε άλλο παρά η σανίδα σωτηρίας μιας ακροδεξιάς και εν πολλοίς ανίκανης κυβέρνησης.

Ανδρέας Κοσιάρης

inffowar logo

Βοήθησε το INFO-WAR να συνεχίσει την ανεξάρτητη δημοσιογραφία

Για περισσότερες επιλογές πατήστε εδώ